Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

10 největších kasovních úspěchů 2014


ikona
TedGeorge
top 10tržby
Kdo letos nejvíc bodoval ve světových, zejména pak amerických pokladnách? 

Ozdobené stromečky pomalu dohořívají, venku je taková kosa, že by k0C0URa nevyhnal, cukroví mizí z lednic rychlostí kulového blesku a nevhodné dárky se už pomalu vracejí. Vánoce jsou prostě v plném proudu. Za rohem už dokonce máme konec roku a tak je na čase ohlédnout se za (až po okraj filmy naplněným) rokem 2014. Všemožných žebříčků budete v následujících dnech a týdnech potkávat přehršel. Jeden z těch článků se už klasicky věnuje filmovým tržbám. Klasický autor Cival měl starostí až nad hlavu, a tak se obrátil na známého otrapu, který se filmovými tržbami ve volném čase zabývá. Imf bohužel také nemohl, a tak to zbylo na mě. Pohodlně se usaďte, dejte si do pusy rohlíčky a začtěte se do shrnutí tržeb roku 2014. Jak už to bývá – někdo vyhrál a někdo prohrál. V každé kategorii jsem vybral deset zástupců. Snad se mnou alespoň z části budete souhlasit… Jdeme na to:

10. Captain America – Návrat prvního Avengera

Rozpočet: $170 milionů dolarů
Tržby USA: $259,7
Tržby svět: $454,3
Tržby celkově: $714

Poznávací znamení: Cap se vrací ve velkém stylu s Redfordem za zády.
Ted viděl: Ano
V redakci se film nejvíce líbil: Civalovi, chtěl jsem napsat. Ale pak přišel KarelR...

Kapitán se povedl. Dnes už to víme všichni. Co Marvel původně prodával jako tak trochu vedlejšího (byť prvního) Avengera, se ve dvojce mávnutím kouzelného teseraktu proměnilo v nepostradatelnou postavu, o které ještě hodně uslyšíme. Bratři Russové natočili tak trochu politický thriller, tak trochu akční film, tak trochu velký blockbuster, který velkolepostí na závěr filmu vyráží dech. Povedená kampaň jasně naznačovala zakotvení projektu v ziskových vodách, ale takový úspěch snad nikdo nečekal. Nezapomínejte, že jednička vydělala 370 milionů. Tu částku skoro zdvojnásobit je husarský kousek, který sice můžete svést na ultra-úspěšné Avengers, ale bylo by to trochu nefér. Zasloužené desáté místo pro dobrý film vydělávající dobré peníze.

9. Libovolný nízkorozpočtový snímek s náboženskou tématikou (Heaven is for Real, God's not Dead, Son of God …)

Rozpočet: Extrémně nízký
Tržby USA: Více než 50 milionů dolarů
Tržby svět: Nula
Tržby celkově: Stejné jako v USA

Poznávací znamení: Laciné filmy kolem a kolem
Ted viděl: Žádný

V redakci pravděpodobně nikdo žádný z výše zmíněných filmů neviděl. Pokud ano, může se mi přihlásit do pošty a článek se upraví... a bude z redakce vyhozen. Ale ještě než začnu - nezařazovat do této kategorie filmy jako Noe nebo Exodus! Ať už si o těch dvou myslíte cokoliv, tak jsou minimálně řemeslně dobře zpracované a mají ambice být mocným kino-zážitkem. Tak. Doteď si pamatuju, jak jsem se o těch třech zmíněných nízkorozpočtových náboženských sračkách rozepisoval v diskuzi tak půl roku nazpátek. Mírně lacině jsem se tam zmínil o americkém zlozvyku chodit v neděli do kostela. Ne že bych byl takový fundamentální ateista - oni jim tam jenom doporučují chodit právě na tyto filmy. A kdyby skautům u nás doporučovali chodit na Babovřesky, tak budu kritizovat skauty. Viděl jsem kousek filmu God's not Dead a už nikdy v životě nechci nic podobného podstoupit. Ale dost rozčilování. Na to deváté místo tyhle agitky patří. Zaručují to mrňavé rozpočty a vysoké tržby z USA. Svět na ně naštěstí ještě nechodí.

8. Strážci Galaxie

Rozpočet: $170 je očividně nový marvelovský standard
Tržby USA: $332,6
Tržby svět: $439,6
Tržby celkově: $772,3

Poznávací znamení: Marvelu vyjde prostě všechno
Ted viděl: Ano
V redakci se film nejvíce líbil: Nejsem si jistý, ale KarelR má prý nad postelí plakát se zelenou ženou a mývalem vycházejícím ze sprchy.

Aš marvel durbatulûk, aš marvel gimbatul,
aš marvel thrakatulûk, agh burzum-iši krimpatul.

Jestli už té nadvlády Marvelu není až moc. Ono to opravdu vypadá, že na co to studio sáhne, to se ve zlato promění. Ale buďme féroví. Ono by se to žehrání mnohem lépe vyjímalo pod nepovedeným Thorem 2. Strážci Galaxie nejsou pokračování, nejsou nepovedení a... dost už negací. Ten film je fajn. Nepatřím k houfu lidí, co na něm v kině byli pětkrát a pokládají to za nejlepší film letošního roku. Ale bavil jsem se. A bavil se i celý svět, který partu kolem mývala s hlasem Bradleyho Coopera vytáhl až na druhé místo v tržbách za rok 2014 (za velkou louží Strážci dokonce drží první flek). Nelze se tedy divit, že se pomalu začíná pracovat na dvojce a trojku bych vyhlížel někdy kolem roku 2019.

7. Zmizelá

Rozpočet: $61
Tržby USA: $165,4
Tržby svět: $184,1
Tržby celkově: $349,5

Poznávací znamení: Fincher je bůh, který neumí sáhnout vedle
Ted viděl: Ano
V redakci se film nejvíce líbil: Cival napsal výbornou devítkovou recenzi na kterou vás odkážu...

Stojím si za tím, že to nejdůležitejší se Fincherovi povedlo ještě před začátkem natáčení Zmizelé: casting. Rosamund Pike je naprosto skvělá a její fantastický herecký výkon zacementoval Fincherovu precizní filmovou adaptaci mezi všude oceňované knihy. A víc se o kvalitách rozepisovat nebudu. Kolem se válí žebříčky nejlepších filmů roku 2014 a tenhle snímek v nich bude hodně vysoko. Rozepíšu se o tržbách. S potěšením konstatuji, že zase jednou šla ruku v ruce kvalita s výdělky. Rozpočet se podařilo znásobit hned několikrát a distribuční firma Reese Witherspoonové si musí gratulovat, že v předstihu a za drobné pořídila filmová práva. Sedmé místo pro Gone Girl je naprosto zasloužené.

 

6. Labyrint: Útěk

Rozpočet: $33
Tržby USA: $101,8
Tržby svět: $237,7
Tržby celkově: $339,6

Poznávací znamení: I v tomhle subžánru se může urodit skvělý film
Ted viděl: Ano
V redakci se film nejvíc líbil: Mr. Hlad psal recenzi a byl velmi spokojený.

A spokojený nebyl jenom Hlad. V kině jsem si film také užil. Wes Ball natočil velmi efektní a podařenou young-adult fantasy podívanou, která chytře dávkuje akci, mini-pointy, Kayu Scodelario, akci a velko-pointy. Nejsem si moc jistý, jak to celé mohlo fungovat v Dashnerově knize, ale čert to vem. Popcornová podívaná zabrala a celý svět chodil do kina. A to hodně. Vzhledem k rozpočtu je 340 milionů nádherný výsledek, který posílá sequel do produkce rychlostí blesku. Jsem zvědavý a dávám znovu palec nahoru.

 

5. Sousedi

Rozpočet: $19
Tržby USA: $150,2
Tržby svět: $118
Tržby celkově: $268,2

Poznávací znamení: Levné eRkové komedie dokáží vydělat ranec peněz.
Ted viděl: Ano
V redakci se film nejvíc líbil: Civalovi, protože už tu nebudu znovu psát Karla.

Naladili jsme se na takovou pozitivní notu a já to teď tak zkazím. Sousedi nejenom mě zklamali. Rogen dostal výborný nápad, ale realizace proběhla tak nějak bez překvapení. Když vás trailery baví víc jak výsledný film, tak je prostě něco špatně. Možná bych za kormidlem raději viděl Rogenovo dvojče Evana Goldberga, ale ten očividně kuchtil Interview. Nehledě na kvality ale musíme pochválit tržby Sousedů. S rozpočtem 19 milionů si strýček Universal přišel na víc než čtvrt miliardy celosvětově, a to už je důvod pořádně se ožrat. S takovými zisky je páté místo možná mírně podstřelené... ale ten film se mi fakt nelíbil, a tak nebudu objektivní.

 

4. Lego příběh

Rozpočet: $60
Tržby USA: $257.7
Tržby svět: $210,3
Tržby celkově: $468

Poznávací znamení: Batman
Ted viděl: Ano
V redakci se film nejvíc líbil: KarelR LEGO hypeoval takovým stylem, že z něj byl následně zklamaný každý druhý návštěvník MovieZone.

Plno lidí po prvních projekcích hlásilo dnes už trochu otravné „Everything is Awesome“ , ale pro mě osobně to bylo spíš „Something is Awesome“ . A je to ode mne možná trochu nefér. Lord Miller a lord Lord totiž měli za úkol vytřískat konstatní sled zábavných scének z prostředí, které po chvíli prostě omrzí. Ano, občas ten film nudí a mnohé pro mě zachraňoval právě Batman, který v druhé půlce filmu začal hlásit jako o život. Co se tržeb týče, tak tam JE samozřejmě všechno awesome. Warneři díky obřím tržbám získali novou značku, kterou teď několik let budou pěkně ždímat. Přejme si, ať je tam alespoň nějaká kvalita.


3. Lucy

Rozpočet: $40
Tržby USA: $126,6
Tržby svět: $332,2 (!)
Tržby celkově: $458,8

Poznávací znamení: Luc Besson vyhrál jackpot s neskutečně debilním filmem
Ted viděl: Ano
V redakci se film nejvíc líbil: Duro byl z filmu docela nadšený. Ano, zařadil jsem ho do redakce. Ať má dědek radost.

Kariéra Luca Bessona mě nepřestává fascinovat. Dnes už postarší pán, který má na kontě fantastické věci jako je Magická hlubina, Leon, Pátý element a souložení s Milou Jovovich. Po finančním neúspěchu Johanky z Arku se na chvíli (s prominutím) vysral na všechno a následně začal psát scénáře a produkovat. Slovy Mr. Hlada: „Sračky“ . Ale ono mu to vydělávalo velmi pěkný peníze, a tak v tom pokračuje dodnes. A už jenom občas si něco pro radost zrežíruje. Před nějakým časem padla režijní volba na Lucy, respektive Scarlett Johansson, a byla z toho jedna z největších výher roku. Ne, teď vážně nemluvím o kvalitě. Něco tak hloupého se jen tak nevidí a docela závidím tomu obrovskému množství lidí, co si film dokázali užít. Ale proč ne, zločin na lidskosti to nebyl a Besson velmi dobře věděl, co dělá. Nezbývá než pogratulovat k obřímu úspěchu, který asi nikdy nepochopím. Ano, ten film opravdu málem atakoval půl miliardy dolarů. Svět se zbláznil.

 

2. Hvězdy nám nepřály

Rozpočet: $12
Tržby USA: $124,9
Tržby svět: $179,3
Tržby celkově: $304,2

Poznávací znamení: Lidé se nestydí bulet v kině
Ted viděl: Ano
V redakci se film nejvíce líbil: Je všeobecně známo, že Shushika má velkou slabost pro tyto teen romance.

Josh Boone natočil minulý rok Stuck in Love, a to je velká pecka. Jeden z mých nejoblíbenějších filmů roku 2013. Proto jsem se na The Fault in our Stars hodně těšil. Přišel první sympatický trailer a šílení fanoušků knihy, o které jsem neměl ani tušení. A to byla asi ta chyba. Chtěl jsem další film režiséra mého oblíbeného filmu – dostal jsem adaptaci uctívané knihy, která mě neuspokojila. Jenže svět nešílel jenom nad trailery, on si to nadšení přenesl i do kin. Nezávislý rozpočet přinesl blockbusterová čísla a se současným skóre, překračujícím 300 milionů, se jedná nejenom o jeden z nejvýdělečnějších filmů roku, ale o jeden z nejvýdělečnějších filmů všech dob! Co na tom, že je to opravdu ubulená jednoduchá romance, která si občas hodně protivně hraje na něco víc. Prachy jsou doma!

DRUHÁ ČÁST ČLÁNKU: NEJVĚTŠÍ KASOVNÍ ZKLAMÁNÍ ROKU

1. Annabelle

Rozpočet: $6,5
Tržby USA: $84,3
Tržby svět: $168,4
Tržby celkově: $252,7

Poznávací znamení: Warneři ví, jak na to
Ted viděl: Ne
V redakci se film nejvíce líbil: Nejsem si jistý, jestli to nějaký kmenový emzák vůbec viděl, a tak sem z redakce sesterské TVzone propašuju Daviese, který to považuje za neškodnou duchařinu.

Já vím, já vím. Tady byste asi raději viděli nějaký jiný film. Pokud možno blockbuster, který viděl každý a vydělal víc jak miliardu. A místo toho tu Jirka dává na první místo horor, který sám neviděl, redakce ho neviděla, čtenáři MovieZone ho neviděli a vůbec – je to zlý chlapec. Přátelé, nedá se nic dělat. Po fantastickém V zajetí démonů aka Conjuring se Warneři rozhodli natočit ultralevný „panenčí“ spin-off a uspěli na celé čáře. S rozpočtem, který má průměrná večeře pořádaná bratry Weinsteinovými v oscarové sezóně, utržili více než čtvrt miliardy dolarů! Pokud si z toho prvního místa máme odnést něco pozitivního, tak snad hlavně to, že Conjuring byla pecka, na kterou se bude ještě dlouho vzpomínat. Diváci si ten nezapomenutelný kino-zážitek prostě chtěli zopakovat a zapomněli na to, že James Wan je tentokrát pouze strážcem kasičky a za kamerou je režisér druhého Mortal Kombat.

 

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (43)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace