Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Třetí Já, padouch má miliardu a Universal zase slaví


ikona
TedGeorge
ja padouch 3mimonitržby
Děti chodí na Mimoně i dva měsíce po premiéře... 

Když se v dubnu na MovieZone objevil Civalův článek oznamující miliardu Rychle a zběsile 8, tak jsme všichni čekali léto plné podobných artiklů. Sám autor si tenkrát povzdechl, že ta miliarda už je docela nuda a za rohem jsou jistoty z ranku Pirátů 5, Transformerů 5, Strážců Galaxie 2 nebo Spider-Manů, které budou nebohou dvojku tržebních expertů MZ (rozumějte mě a Civala) nutit tahat každý druhý týden nejkratší sirku. Připravoval jsem se, že budu fixlovat a články si rád napíšu. Jenže ono nic.

 

Nejblíže magickému milníku byli hned květnu Strážci Galaxie. Mocnou jízdu k hranici 400 milionů babek z Ameriky však nenapodobil svět, a nakonec z toho bylo necelých 870 mega celosvětově. Hned 3 týdny poté odstartovali svoji plavbu za miliardou pátí Piráti z Karibiku a ztroskotali už za první příbojovou vlnou. Tentokrát můžeme vinit hlavně Ameriku, kde se diváci přejedli tajtrlíkujícího (a díl od dílu vožralejšího) Johnnyho Deppa, a po otvíráku 62 melounů mu nedopřáli čuchnout ani ke dvěma kilům. Svět sice přisypal víc než 600 milionů navíc, ale pohroma (a pravděpodobný konec série) byla stejně na světě.

Pátí Transformeři propadli zaslouženě a byť znovu atakovali čtvrt miliardy babek jenom z Číny, svět (tentokrát včetně Ameriky) jim fakticky bez výjimek konečně ukázal prostředníček a studiu Paramount zbyly jenom oči pro pláč. Za posledního zástupce letních miliardových nádeníků byl považován Tom Holland v roli Spider-Mana. Pozor, tady ještě není dobojováno! V kolonce celosvětových tržeb sice svítí k dnešnímu dni „pouze“ 748 milionů dolarů, ale už za pár hodin odstartuje komiksovka svoji pouť po čínských kinech a v minulosti se už staly divnější věci, než je americký blockbuster vydělávající čtvrt miliardy jenom v tamních multiplexech. Dávám tomu tak 10 %, ale ta šance tu rozhodně je.

 

O třetí letošní miliardu (nezapomínejte na Krásku a zvíře) se tak muselo postarat malé a pitvořící se zlo. Děti chodily na Padoucha s takovou vytrvalostí, že po 69 dnech v americké distribuci dotáhly animák na miliardu. Před sebou tedy máme už 31. zástupce kdysi exkluzivního miliardového klubu. Pojďme si ta numera rozebrat.

Nejúspěšnější filmy historie

Po zámořském otvíráku o velikosti 73 mega převládaly mírné rozpaky. Přece jenom – spin-off známý jako Mimoni zvládnul předminulý rok otevřít s dechberoucí 115 milionovou jistotou a všichni jsme v případě třetího Padoucha očekávali spíše 90-110 melounů za první tři dny. Nestalo se a čas ukázal, že to vlastně zas tak nevadí. Animáky totiž mají (až na výjimky) neskutečnou výdrž a úvodní numero se za mořem podařilo znásobit skoro 3,5x na současnou čtvrt miliardu plus drobné.

Ve světě si pak poslední premiéru odbyla Itálie a právě to je ten poslední hřebíček do miliardové urny dobrého vkusu. Když už jsem načrtnul ta čísla ze světa – za zmínku stojí především 158 milionů dolarů z Číny, jež následuje 59 kulatými z Velké Británie. Japonsko vydělalo jenom o dvě mega méně a cca 40 mega z Brazílie, Francie, Mexika a Německa jistě Universaly také neurazilo.

 

Už před dvěma lety jsem se u mého Mimoňského reportu marně zamýšlel nad tím, proč mají zrovna animáky pocházející ze stájí universalovské filiálky Illumination takový úspěch. S rozpočtem, který se jim už dobře 5 let daří držet mezi 60–80 miliony (včetně nedávného Tajného života mazlíčků), si totiž rok co rok přicházejí na miliardy a pod dojmem Aut číslo 3, která v kinech propadla, musím se slzou v oku napsat, že před sebou máme oficiálně nejúspěšnější studio produkující animáky. Pixar bere až stříbro, což je minimálně k zamyšlení.

Nejvýdělečnější animáky všech dob

Tajemství asi bude ležet opravdu u těch dětí. Ty jsou totiž schopné poslat do ziskových vod i Emoji ve filmu, v nichž jde doslova o ho*no. Zatímco Hollywood nadává na nejhorší léto v kinech za poslední desetiletí, dětem je to víte kde a prostě si chodí na animáky. Nezlobme se na ně. Mnohé z toho vyrostou, objeví filmy Jamese Camerona, Ridleyho Scotta, Julia Ševčíka nebo Christophera Nolana a nebudou od mluvících výkalů pokračovat rovnou k filmům Zdeňka Trošky. Doufám.

 

Co se samotných Universalů týče, tak ti teď drží všechny trumfy a jenom čekají, s čím přijde na konci roku mocná Disneyovská trojka ThorCocoStar Wars. Z velkých tržebních tref totiž mají na skladu už jenom (očekávám skoro půlmiliardovou) trojku Ladíme. Rád bych si myslel, že Sněhulák zaboduje nejenom v naši srdcích, ale i v peněženkách, ale moc tomu nevěřím.

---

Vytáhni v hospodě: Čínský blockbuster-slayer Wolf Warrior 2 má k dnešnímu dni na kontě 852 milionů dolarů (z toho 850 jenom z Číny). Naštěstí pro moje nervy už pomalu vyklízí pole a miliarda z toho nebude. Přesto začíná být jasné, že čínský filmový trh celkovými čísly překoná ten americký už příští rok. Cival vám vzkazuje, že na speciální nedělní reporty čínských tržeb můžete rychle zapomenout.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (26)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace