Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Rychle a zběsile 8 má miliardu! Je už třicátým filmem historie


ikona
Cival
disneydwayne johnsonjason stathampaul walkerrychle a zběsilerychle a zběsile 8tržbyuniversalvin diesel
...a nejspíš je to důvod, proč tyhle vítací články do prestižního klubu přestaneme psát. Miliarda už totiž není metou, jakou byla dřív. 

Když se do klubu miliardářů dostal Temný rytíř, byl to fenomenální úspěch. Stejně tak když se v roce 2012 do prestižní společnosti prodralo završení Nolanovy batmanovské trilogie a hned nato to zvládlo Skyfall. Mendesova bondovka to dokázala naprosto nečekaně a jako teprve čtrnáctý film v historii.

Během dalších necelých pěti let se ale situace razantně změnila. Mezi smetánku se přidalo hned šestnáct nových titulů a V.I.P. lóže pro největší hity filmové historie musela víc jak dvojnásobně navýšit kapacitu. A to jsme pořád teprve na začátku nabité filmové sezóny 2017, kdy jen Disney plánuje mezi miliardáře přivést Epizodu 8 Hvězdných válekStrážce Galaxie 2 i nové Piráty z Karibiku, přičemž třeba konkurenční Transformeři si to rozhodně nemíní nechat líbit.

 

Doba se holt změnila. A nenarážím teď výjimečně na to, že jsou za hvězdy považováni cucáci, co nic neumí a jen se před kamerou posypávají brambůrky. Ne ne, tomu se dá utéct… nás zajímá, spíš ta změna vehemence, s jakou jsou velká hollywoodská studia schopna prodat prakticky naráz a ve všech zemích světa svoje vypiplané produkty, tak aby rodinky se žlutou, černou i bílou barvou pleti souběžně zaplatily neskutečné množství peněz za jeden blockbuster - blockbuster obvykle známé značky, vlídného provedení, které ničím moc neurazí, a podle opakující se formule, jež minule fungovala.

NEJÚSPĚŠNĚJŠÍ FILMY HISTORIE CELOSVĚTOVĚ

Sequelitida nese své ekonomické ovoce – lidi dostanou přesně to, co chtějí, co je minule bavilo, a studia to ví, a proto pokračováním leckdy věnují větší péči, než v letech a dekádách minulých. I osmý díl má najednou svoji prestiž (jak probíráme s Kamilem Filou tady) a hlásí se do něj klidně největší herecké i režisérské hvězdy. Nová éra.

 

O Rychle a zběsile to platí beze zbytku, protože tahle série byla po trojce prakticky mrtvá, čtyřka ji ale nakopla zpátky, pětka vynesla na nevídanou úroveň (co do řemeslných parametrů akce, i srocením hereckých hvězd) a v sedmičce už mohla mocně dojímat celý širý svět posmrtným loučením s Paulem Walkerem, tragicky zesnulým tahounem téhle značky.

Vin Diesel jako spoluproducent vytěžil z tohohle souběhu nešťastných okolností a velké snahy servírovat pořád co nejrozmáchlejší popcornovou jízdu maximum. Na sociálních sítích je jednou z nejpopulárnějších světových celebrit a v Hollywoodu o jeho pozici nikdo nemůže pochybovat – navzdory řadě propadáků nebo mizerně vyhlížejícím kasaštykům. I osmička Rychle a zběsile si totiž suverénně dojela pro miliardu dolarů, a to už během třetího víkendu ve světové distribuci, takže i devítka, oznámená na jaro 2019, a desítka chystaná na duben 2021, to zvládnou jako nic.

TRŽBY FILMŮ ZE SÉRIE RYCHLE A ZBĚSILE 

Teď to šlo hladce i bez Paula Walkera, a to zejména díky tomu, že do pokladničky zásadně přisypala Čína. Právě té musíme „vyčítat“, že se ta exkluzivní miliardářská společnost stala docela tuctovou sešlostí, k níž musí takový Disney automaticky směřovat polovinu své produkce. Když vám totiž do pokladničky skočí jen z jedné jediné země víc jak 300 milionů dolarů, jsou to hnedka trochu jiné počty (a v Universalu by byli šílení, když by půlku dalších Rychle a zběsile netočili kolem Velké čínské zdi).

 

Časy, kdy filmy už potřebovaly být kvalitní, aby vydělaly ohromné peníze, tj. staly se trvalkami, odešly už před pár lety. Avizoval to už megaúspěch Burtonovy Alenky – nástraha ale nespočívala ani tak v 3D, jehož ekonomická síla nám poněkud oslábla (na druhou stranu každá koruna za dražší lístek se počítá), jako spíš v rozvoji kinotrhu v dalších zemích, důkladnějšímu zacílení velkých značek na všechny kouty světa a expanzi Hollywoodu právě do Číny. Najednou to jsou jiné dolarové fičáky, což mimochodem nejlíp ví právě Diesel – i jeho sračkoidní xXx 3 si díky Pekingu zachránilo kejhák, když místních 164 melounů vytáhlo globální zisky na 346 mega (v Americe šlo přitom o totální fiasko).

TRŽBY FILMŮ VINA DIESELA

Miliardou se tak najednou můžou chlubit tuctovky typu Transformers 4, Hledá se Dory, Piráti z Karibiku 4 nebo Harry Potter 8. Zrovna v Universalu z toho můžou mít radost, protože spolu s Disneym znají nejlíp recept, jak vyrábět další miliardová monstra: A nikdo nepochybuje, že se jim to povede znovu právě u Rychle a zběsile 9 i dvojek Jurského světa a Mimoňů (neradno podceňovat i Já, padouch 3). Šermování největších hráčů těmihle nekonečnými mohutnými ságami ale může brzy unavit, zvlášť pokud se poleví ohledně produkčního zázemí a snahy alespoň trochu posouvat látky dopředu – pak by totiž ten celý vzkvétající průmysl mohl v mžiku ztratit svůj lesk, tak jako ostatně ztrácí postupně třeba už zmiňovaní Transformeři nebo Piráti z Karibiku. To ale ještě chvíli potrvá.

 

Na druhou stranu si teď můžeme užívat alespoň toho, že se jednou za dva roky dočkáme v kině čistokrevné akční jízdy, která nešetří na atrakcích a účast v ní si žádají i jaksepatří vychutnávají velcí akční borci. Co si budeme nalhávat, je to jinej svět než Expendables.

Pokud by navíc tahle kvapíková miliarda vedla k tomu, že si Rock se Stathamem střihnou svoji drsňáckou sólo misi, bude těch nablblých úsměvů fandů akčních výplachovek ještě požehnaně. Což je faktor, kterou web vyrostlý z krve prolité ve Skále, Terminátorech, Posledním skautovi, Hard-Boiled, Smrtonosné zbrani, Killerovi, Mizerech, Con Air, Tváří v tvář nebo Smrtonosné pasti prostě podceňovat nemůže.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (10)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace