Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Mimoni mají miliardu, v Universalu se slaví


ikona
TedGeorge
mimonitržby
Budoucnost animáků je žlutá! 

Miliarda je tam. Už pár dnů. A to se prosím žlutí mončičáci (nebo co to je) ještě nepředstavili v Číně, která může klidně přisypat dalších 100 milionů navíc. No co k tomu dodat. Studiu Universal a nadávání na nevkus lidí se budeme věnovat až v další části článku, teď to celé orámujeme nějakými milníky. Spin-off Já, padoucha se stal třetím animovaným filmem historie (a 23. celkově), který překonal čím dál častěji viděnou miliardu. Je to první animák mimo stáj Disney, který to dokázal. A pokud vše půjde podle plánu, tak už brzy obsadí prestižní druhé místo v žebříčcích animovaných filmů, hned za monstrózním Ledovým královstvím. Na světelné tabuli svítí k dnešnímu večeru 324 milionů z Ameriky a 694 milionů ze světa. Celkově to dělá 1 miliardu, 18 milionů a nějaké drobné. To vše stačí na průběžné 22 místo v žebříčku všech dob s potenciálem na vstup do top 10.

V tomto odstavci bych se asi měl zamyslet nad tím, proč tahle značka slaví tak neuvěřitelný úspěch, ale já fakt nevím. Děti jsou nenároční diváci (rozumějte jsou blbé, ale snad z toho vyrostou) a rodiče znají v pohodě přežitelné první dva díly Já, padouch, takže do kin po světě chodily celé rodiny. Pokud mě osobně na celé věci něco těší, tak je to americké prvenství v tržbách přímé (a mnohem chytřejší) pixarovské konkurence V hlavě. Tento famózní film o víkendu překonal 700 miliónů celosvětově a dává mi alespoň malou naději, že až někdy budu mít potomka, bude existovat i v pohodě přežitelná filmová alternativa jak pro rodiče, tak pro caparty. Představa, že bych s nimi za x kil seděl na Sammyho dobrodružstvích 6 nebo Mimoních na Marsu (jen počkejte) mě totiž upřímně děsí.

Tatínkem natvrdlých žluťásků je s čím dál větším úspěchem animující studio Illumination Entertaiment. Maminkou je pak studio Universal, které zažívá naprosto neuvěřitelný rok. Na co šáhne, to se ve zlato promění. Pojďte počítat se mnou. Prvně to byla hospodyňkami veřejně a vašimi přítelkyněmi potají uctívaná adaptace Padesáti odstínů šedi, která si s rozpočtem 40 milionů dolarů došla pro 560 mega. Následovalo jí už tisíckrát propírané rozloučení Paula Walkera se značkou Rychle a zběsile, která v současnosti přepočítává víc než jeden a půl miliardy. Někde v pozadí se přitom krčí dvojka Ladíme, která s rozpočtem 29 milionů atakuje hranici 300 milionů.

Chris Pratt je největší hvězda současnosti a proto si znovuotevřený Jurský Park došel pro naprosto neuvěřitelnou částku 1,64 miliardy dolarů. A aby toho nebylo dost, tak nedávno uspěla i dnes už stomilionová taškařice Vykolejené Amy Schumer a vychytralého Judda Apatowa. Ne, na trefu do černého v podobě hip-hoperského originu desetiletí Straight Outta Compton jsem nezapomněl. To všechno nám přinesl Universal jen za prvních 8 měsíců roku 2015!

Z otloukánka Hollywoodu, který ještě před pár lety vymetal poslední pozice mezi největšími studii, je najednou zářící hvězda, která už teď (Vánoce jsou až za 117 dní) trhá všechny studiové hollywoodské rekordy. V roce 2009 stanovilo zdánlivě nepřekonatelný rekord 2,105 miliardy dolarů z amerických tržeb studio Warner Bros. 26. srpna 2015 ho suše překonalo studio Universal. Co se světových tržeb mimo USA týče, tam drželo rekord studio 20th Century Fox, které v roce 2014 vykázalo v účetních uzávěrkách tržby 3,3 miliardy. Universal? 3,78 miliardy k 26.8. Jo, až taková je to smršť.

Do konce roku si nás pak studio zodpovědné za žlutou pohromu udobří parádně vypadajícím Everestem (nemůžu dospat), podivným hororem M. Nighta Shyamalana The Visit, ambiciózním Stevem Jobsem, dalším režijním pokusem Angeliny Jolie By the Sea a comebackem Tiny Fey s komedií Sisters. Mám takový pocit, že rekordy, které obrozené studio stanoví tento rok, nebudou jen tak překonány. Jedině, že by nadcházející zásyp Hvězdných válek vážně zbořil kina…

---

Vytáhni v hospodě: Až bude Steven Spielberg jednou psát biografii, studio Universal tam bude zaujímat výsadní pozici. Čelisti, E.T a Jurský park trhly všechny rekordy a ze Stevena udělali nejmilovanějšího pracovníka Universalu všech dob. Spielberg jim však v devadesátých letech zlomil srdce svým odchodem k nově založené společnosti DreamWorks. Možná jste o ní už slyšeli.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace