Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

MoneyZone: Zbourá To hororové rekordy v tržbách?


ikona
TedGeorge
horortotržby
Rozbije pokladny multiplexů hororový game changer? 

Už pozítří je To tady. Zatímco čtenáři MovieZone chrochtají blahem nad prvními reakcemi na film, Warneři pomalu ale jistě chystají velkolepé oslavy. Adaptace legendární knihy Stephena Kinga totiž už ve čtvrtek začne vydělávat desítky a stovky milionů dolarů v kinech po celém světě. Jak vysoko může toužebně očekávaná děsivá podívaná dosáhnout? Pojďme si na ty vyhlídky posvítit. Po tom tržebním suchu v posledních týdnech jsme už potřebovali pořádné box office vzrušení.

Rozumíte tomu správně, dostáváme se k mému odhadu. Fanfáry prosím, já to vidím ještě o deset melounů výš. To podle mého skromného názoru otevře v Americe se sedmdesátimilionovou jistotou. A to je teprve začátek. Začínám si myslet, že spíše než super-výdělečný horor před sebou máme blockbuster, který se poveze na vlně nadšené šuškandy a spokojených recenzí. Spíše než v okolí 140milionových tržeb V zajetí démonů jedničky bude tedy atakovat Exorcistu a čtvrt miliardy dolarů jenom z Ameriky.

Ha, a teďka si myslíte, že jste mě dostali, co? Jak si ten osel Ted může myslet, že horor znásobí otvírák více než 4x. To je přece něco nemyslitelného. Jenomže já jsem cíleně vynechával dva příklady, které vám teď vmetu do vaší kalkulačky. Zapomínáte na Rozpolceného a Uteč. Zatímco návrat Manoje Shyamalana na výsluní násobil první víkend více než 3x, Uteč zvládlo úvodních 33 milionů vynásobit více než 5x. Nevidíte tu žádnou paralelu? Ale no tak.

Oba filmy nejsou pouze a jenom horory. Mají něco navíc. Ať už to je přesah do minulých děl milovaného režiséra, nebo hraní na citlivou rasovou notu, rozhodně nejde jenom o děsivé bijáky spoléhající na bubáky a lekačky. Co že to mají dále společného s To, respektive Tím? Podívejte se na datum premiéry. Leden, únor a září jsou i přes posun začátku pomyslné letní sezóny pořád – byť už možná naposledy – pokládány za odkladiště premiér, kdy lidé slyší jenom na oscarovky a studia si prostě nedovolí vyslat svoje filmové korunovační klenoty do kin dříve než v březnu.

To je něco víc než obyčejný horor a startuje také mimo hlavní sezónu. S následující větou musím být opatrný, protože rok 2017 dost možná všechno změní, ale stejně ji napíšu. Studioví hlavouni jsou (až na výjimky) nepoučitelní páprdové, kteří prostě nevidí, že lidem je jedno, jestli film startuje v lednu, únoru, srpnu, nebo září. Plebs prostě chce chodit do kin na „kvalitní“ filmy. Na letní sezónu, respektive 5 extrémně solventních měsíců, se už nějakou dobu nehraje.

Je na čase si znovu (po vzoru jednoho z posledních tematických článků) připomenout rekapitulující desatero pátera TedGeorge:

1. Trailer TOho během prvních 24 hodin opravdu vidělo skoro 200 milionů lidí. To je číslo, které zahanbuje i do té doby rekordní Krásku a zvíře.
2. Nejúspěšnější adaptace knihy Stephena Kinga vydělala v kinech celkem 71 milionů (Pokoj 1408)
3. Nejúspěšnější hororový otvírák je Hannibal, který nalákal do kin přesně tolik diváků, aby to dalo 58 mega za první víkend a celkově více než 165 kulatých z USA.
4. Nejúspěšnější horor všech dob (i když budeme brát v potaz inflaci) je Šestý smysl, na který chodili popkornožrouti tak dlouho, až z toho bylo po 26 milionovém otvíráku více než 293 melounů (tomu říkám šuškanda per-excellence)
5. Na začátku roku vládly (nejenom) horory Rozpolcený a Uteč. Oba při miniaturním rozpočtu překonaly hranici čtvrt miliardy dolarů celosvětově a oba má na svědomí nová producentská superstar Jason Blum, respektive studio Universal.

6. Tzv. tracking (tedy sofistikované odhady tržeb za prvních víkend vytvořené „profesionály“) ukazuje, že už nesčetněkrát jmenovaný horor vydělá za první tři dny v kinech s mocností rovnající se 50-60 milionům babek.
7. Studio Warner Bros. je známé tím, že jako jedno z posledních vyhazuje dolary na všechny strany a rozhodně není šetrné. Rozpočet řešeného filmu je přesto pořád uváděn v okolí 40 milionů dolarů, což je i při vysokých nákladech na reklamu už teď výhra.
8. Celý svět byl u vytržení ze seriálu Stranger Things, který má s Tím společné nejenom hororové téma, ale i partu výborně obsazených děcek, se kterými soucítíte a bojíte se o ně. Náhoda?
9. První reakce hovoří o jednom z nejlepších filmů roku. Chválí se děti, pan Klaun alias Pennywise a fantastická atmosféra.
10. Autor alias TedGeorge slyší hovor v práci v následujícím znění: „Ty p…. to bude hodně dobrý. Tak jako já sem viděl v telce ten původní film, ale stejně pozvu Magdu, a cenzurováno cenzurováno cenzurováno žena je pryč a cenzurováno.

Nepochybujte. Doba sucha trvala až příliš dlouho. Do kin se nechystá eRkový horor, ale blockbuster, na který se bude chodit (minimálně) celé září. Proto je můj závěrečný tip jasný. Otvírák 70 mega a celkem 230 mega jenom z Ameriky. Svět pak bude hnát nejnovější adaptaci pecky Stephena Kinga až k hranici 600 milionů dolarů. Není co dodat. I když…

---

Vytáhni v hospodě: Když už jsme u těch Stranger Things... Věděli jste, že nechybělo moc a film režírovali právě „Duffer Brothers“ zodpovědní za ten superúspěšný seriál z dílny Netflixu? Warneři prý couvli kvůli tomu, že bráchové nebyli dostatečně etablovaní v Hollywoodu.

Aktualizace: Podle posledních informací se v předprodeji prodalo více vstupenek než na Doctora Strange, který otevřel za 85 milionů dolarů. Že by můj odhad byl ještě konzervativní?

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace