Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 11: Hollywoodské propadáky, které nás mrzí


ikona
TedGeorge
tématop 11
Kvalitka, která v kinech prošuměla. 

Vítejte, ahoj. Váš zrak právě spočinul na dalším z řady TOP 11 článků mojí provenience. Dnes si posvítíme na filmy, které v kinech nezaslouženě propadly. Kvalitní film bohužel automaticky neznamená vysoké tržby a necelý tucet následujících filmů se nedočkal zasloužené odpovědi z peněženek diváků. Kritéria výběru? Film se mi musel líbit a zároveň u něj existuje předpoklad, že se vřelého přijetí dočkal i u většiny čtenářů MovieZone. Rozhodnul jsem se vynechat obvyklé podezřelé jako Blade Runner, Vykoupení z věznice Shawshank, Občan Kane a další. O těch už toho bylo napsáno mraky. Soustředím se (až na jednu výjimku) na filmy z posledních dvou dekád, které jste snad všechny viděli. Pokud ne, koukejte své resty napravovat a zkuste k tomu nakoukávání sehnat nějaké dobré Rulandské modré. Jdeme na to.

Poznámka k číslům v článku – využívám web The-numbers, kde můžete (hlavně u starších filmů) najít přesnější čísla než na Boxofficemojo. Nemá to vůbec žádnou souvislost s tím, že během psaní článku web Boxofficemojo nejede. Ehm.

6. Zodiac (2007)

Rozpočet: 85
Tržby v Americe: 33,1
Tržby ve světě: 50
Tržby celkem: 83,1
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Precizní a neprávem pozapomenutá fincherovská lahůdka.
Vytáhni v hospodě: V rozpočtech velkých hollywoodských filmů se najdou zajímavé a neuvěřitelné položky. Tvůrci Zodiaca uvedli do oficiálních nákladů mzdu pro soukromého detektiva, který po pravém Zodiacovi pátral. Přišel na něco? Těžko říct, ale faktem je, že byl případ po uvedení filmu do kin znovu otevřen policií.

Fincher to natočil pro mě. Hutné kriminální drama vycizelované v každém detailu nabízí dechberoucí příběh založený na reálném vrahovi, jenž v šedesátých letech terorizoval Kalifornii. David si do toho nenechal kecat, natáčel více než 100 dní a fajnšmekrům nabídnul kriminálku, na kterou se nezapomíná. Řekněte sami – nestrávili jste po skončení filmu hodiny a hodiny čtením článků o reálném Zodiacovi a neporovnávali jste je s tím, co jste právě viděli na plátně?

Nemluvě o tom, že Fincher zase jednou viděl za roh a do jedné z hlavních rolí obsadil naposledy levného Roberta Downeyho Jr. (prý s ním na place docela bojoval, ale na filmu to naštěstí není vidět). Nezájem diváků, který vyústil ve finanční ztrátu produkujících studií Paramount a Warner Bros., mě ničí asi stejně jako u prvního místa v mém žebříčku. Je to naprosto zoufalá nespravedlnost, protože Fincherův snímek je jedním z nejlepších filmů současného milénia a vidět by ho měl každý, kdo to s filmy myslí alespoň trochu vážně.


5. You‘re Next (2013)

Rozpočet: 15
Tržby v Americe: 18,5
Tržby ve světě: 8,4
Tržby celkem: 26,9
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Neviděl jsem.
Vytáhni v hospodě: Byť šel film do amerických a světových kin v roce 2013, premiéru si odbyl už v roce 2011 na Mezinárodním festivalu v Torontu. Následující rok a půl se hledalo studio, které by ho poslalo do multiplexů.

Vážně jste si mysleli, že se můj článek obejde bez hororu? To jste se mýlili. Za originální vyvražďovačkou Youre Next nestojí nikdo jiný, než můj oblíbený režisér Adam Wingard (jeho film The Guest, v němž hraje “ZvířeDan Stevens, je nezapomenutelný) a pokud bych měl z fleku doporučit jeden horor na domácí party s podobně naladěnými přáteli, bude to asi výše zmiňovaná žánrovka. Režisér sice diváky zezačátku dráždí představovačkou debilních teenagerů, které bude vybíjet hejno vrahů v maskách, postupem času se ale invaze psychopatů změní v něco mnohem víc.

Hlavní hrdinka Erin se totiž chopí iniciativy a z psychického teroru se vyklube pomsta v tom nejpříjemnějším smyslu slova. Vážně potřebujete ještě další doporučení? Zbývá jenom pár slov k propadáku v kinech. Ono to do nich totiž podle mne ani nemělo jít. Nemyslím to tak, že by film neměl kvalitu na to požadovat po divácích 8 dolarů za vstupenku do multiplexu. To vůbec. You‘re Next se však dočkalo uvedení nejenom v Americe, ale i v desítkách dalších zemí a dolary z prodaných vstupenek pomalu nezvládly pokrýt ani náklady na výrobu distribučních kopií. Natož na reklamu a samotnou produkci. Naštěstí se z filmu stal kult, dobře se prodával na nosičích a k dnešnímu dni už možná bude alespoň trochu v plusu. Nebo si to alespoň budu rád myslet...


4. Steve Jobs (2015)

Rozpočet: 30
Tržby v Americe: 17,8
Tržby ve světě: 17,8
Tržby celkem: 35,6
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Brilantní drama o strachu z otcovství, od kterého fandové Applu bohužel čekali něco úplně jiného.
Vytáhni v hospodě: Film měl původně točit David Fincher, ale požadoval mzdu 10 milionů dolarů a to se studio zdálo moc. Tím pádem ve filmu nehrál ani Christian Bale, kterého si David vyhlédnul. Až jako druhý v pořadí nastoupil k režijní stoličce Danny Boyle. Ten roli Jobse nabídnul nejdříve Leonardu DiCapriovi, až po jeho odmítnutí se projektu upsal Michael Fassbender.

Jsem velký fanda Aarona Sorkina a mám rád fakticky všechno, o co se tento scénárista (a brzy i režisér) jenom otře. Steve Jobs je z jeho scénářů asi nejslabší, ale stejně je to pecka. V klasickém stylu, kdy během jediné minuty filmu zazní více dialogů než v celé Valhalla Rising rejži Nicholase Windinga Refna, se film řítí k poznání, že rodina je základ státu a ani takový studený čumák, jakým Jobs (alespoň navenek) byl, tomu poznání neunikne. Proč to tedy tak strašidelně propadlo?

Studio se naprosto vybodlo na reklamní kampaň a film poslalo do kin v nevhodný a předčasný termín. V omezené distribuci se film dočkal relativně slušného úspěchu. Ten se bohužel nepodařilo přetavit při přesunu do velkého množství kin, která zela prázdnotou. Škoda. Zbývá dodat jenom následující: Někdo pokládá scénáře Sorkina za ukecané sebeukájení. Jděte do p_dele, Sašové. Sorkin má co říct a říká to formou, která mě baví a inspiruje.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace