Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 11: Hollywoodské propadáky, které nás mrzí


ikona
TedGeorge
tématop 11
Kvalitka, která v kinech prošuměla. 

Vítejte, ahoj. Váš zrak právě spočinul na dalším z řady TOP 11 článků mojí provenience. Dnes si posvítíme na filmy, které v kinech nezaslouženě propadly. Kvalitní film bohužel automaticky neznamená vysoké tržby a necelý tucet následujících filmů se nedočkal zasloužené odpovědi z peněženek diváků. Kritéria výběru? Film se mi musel líbit a zároveň u něj existuje předpoklad, že se vřelého přijetí dočkal i u většiny čtenářů MovieZone. Rozhodnul jsem se vynechat obvyklé podezřelé jako Blade Runner, Vykoupení z věznice Shawshank, Občan Kane a další. O těch už toho bylo napsáno mraky. Soustředím se (až na jednu výjimku) na filmy z posledních dvou dekád, které jste snad všechny viděli. Pokud ne, koukejte své resty napravovat a zkuste k tomu nakoukávání sehnat nějaké dobré Rulandské modré. Jdeme na to.

Poznámka k číslům v článku – využívám web The-numbers, kde můžete (hlavně u starších filmů) najít přesnější čísla než na Boxofficemojo. Nemá to vůbec žádnou souvislost s tím, že během psaní článku web Boxofficemojo nejede. Ehm.

9. Dredd (2012)

Rozpočet: 45
Tržby v Americe: 13,4
Tržby ve světě: 28,1
Tržby celkem: 41,5
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Parádně drsná béčková comicsárna, kterých by, ehm, filmový svět potřeboval daleko víc.
Vytáhni v hospodě: Dobrá, tahle zajímavost bude mít jenom vzdálenou souvislost s řešeným filmem. Jistě si vzpomínáte na Soudce Dredda se Sylvesterem Stallonem z roku 1995. Ale věděli jste, že se Stallone v roce 1976 zúčastnil konkurzu na roli Hana Sola?

To bylo tenkrát peticí, aby vzniklo pokračování. Dredd je nekompromisní akční nářez s (dle mého názoru) jedním z nejpovedenějších castingů vůbec. Do rovnice si přidejte originálně natočenou akci, tempo, jež může snímku závidět každá druhá áčková hollywoodská produkce, a talentovaného režiséra Petea Travise, který se kvůli finančnímu propadáku probíraného filmu musel zakopat v televizi. Když už jsem načal ten casting...

Karl Urban jako Dredd válí neskutečně. Sekunduje mu výborná “fetka” Lena Headey a moje guilty pleasure herečka Oliva Thirlby, kterou právě Urban zaučuje. V průběhu 90 minut prostě nenajdete chvilku, kde byste se nudili, a hned po skončení se začnete těšit na pokračování, které bohužel nikdy nepřijde. Tržby v kinech totiž zklamaly a diváci doufající v úspěch DVD a Blu-ray také nedošli rozhřešení. Dohromady se totiž neprodal ani milion nosičů.


8. Všude dobře, proč být doma (2009)

Rozpočet: 21
Tržby v Americe: 9,5
Tržby ve světě: 0,6
Tržby celkem: 10,1
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Zapadlý klenot, na kterém jsem byl kdysi ve Varech hned dvakrát. A pokaždé se tleskalo u scény s kočárkem!
Vytáhni v hospodě: S délkou 98 minut se jedná o nejkratší film režiséra Sama Mendese a zároveň jeho první film, ke kterému neskládal hudbu Thomas Newman.

Uvažujete už o dítěti, nebo je vám 13 a Cival vás v MovieZone Live teprve učí sprostá slova? Nemám jak na předchozí větu navázat, ale baví mě a tak ji tu nechám. Sam Mendes si před osmi roky odskočil od náročných velkoprodukcí k oddychovce s rozpočtem pouhých 500 milionů korun a co se diváckých reakcí týče, tak se mu zadařilo. KarelR sem určitě napíše, že celé kino tleskalo při scéně s kočárkem, a já se vůbec nedivím. V tom filmu si každý něco najde a je úplně jedno, že je pro vás vlastní děcko ještě pořád noční můra.

Málem bych zapomněl na samotný závěr, kde došlo k nezapomenutelné katarzi podpořené výborným songem. Závěrečná pětiminutovka prostě ruluje. Proč tedy road trip sympatického Johna Krasinského a orálnímu sexu nakloněné Maye Rudolph v kinech propadl? Protože diváci občas nemají vkus. Navíc se neinvestovalo do reklamy a Mendes neměl zapotřebí podbízet se akademikům v nabízejícím se vánočním okně.


7. Dožeň, co se dá (1999)

Rozpočet: 35
Tržby v Americe: 26,5
Tržby ve světě: 13,8
Tržby celkem: 40,3
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Výborná komedie s památnou "taneční trojkou".
Vytáhni v hospodě: Během Kubánské krize opravdu existovali lidé, kteří si v Americe budovali dobře zásobené bunkry pod svým domem. Doufejme, že v blízkosti některého z nich nespadlo letadlo a oni pod zemí spokojeně nežijí dodnes.

Kde je dneska konec Brendanu Fraserovi? Je to škoda, protože slušňáckého Adama, kterého vyšlou rodiče do světa budoucnosti, si herec vystřihnul naprosto dokonale. Já vlastně ani pořádně nevím, který scénárista je za tuhle komedii zodpovědný, ale tleskám mu. Vytěžit takové množství gagů z tak jednoduché premisy, to chce talent. Neříkejte mi, že si třeba nevzpomínáte na scénu ve swingovém (nepleťte si se swingerským) klubu korunovanou boxem s Nathanem Fillionem (pozn. KarlaR: Vylez z mojí hlavy, Tede!).

Nebo ty baseballové kartičky, které nabyly za těch 30 let neuvěřitelné hodnoty a každý sběratel (jistě je nás plno) při sledování filmu snil, jak svoji sbírku NHL kartiček s Dominikem Haškem za tři desetiletí výhodně prodá. Vydržíte? Já s mými 4 bitcoiny nevydržel a přišel o nějakých 100 000 Kč. Stane se.

P.S. Propadnutí komedie mě mrzí i kvůli ve filmu hrající Alicii Silverstone, která byla v devadesátých letech (nejenom díky klipům Aerosmith) naprostou ikonou a v tomto tisíciletí v Hollywoodu jenom paběrkuje.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace