Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 11: Hollywoodské propadáky, které nás mrzí


ikona
TedGeorge
tématop 11
Kvalitka, která v kinech prošuměla. 

Vítejte, ahoj. Váš zrak právě spočinul na dalším z řady TOP 11 článků mojí provenience. Dnes si posvítíme na filmy, které v kinech nezaslouženě propadly. Kvalitní film bohužel automaticky neznamená vysoké tržby a necelý tucet následujících filmů se nedočkal zasloužené odpovědi z peněženek diváků. Kritéria výběru? Film se mi musel líbit a zároveň u něj existuje předpoklad, že se vřelého přijetí dočkal i u většiny čtenářů MovieZone. Rozhodnul jsem se vynechat obvyklé podezřelé jako Blade Runner, Vykoupení z věznice Shawshank, Občan Kane a další. O těch už toho bylo napsáno mraky. Soustředím se (až na jednu výjimku) na filmy z posledních dvou dekád, které jste snad všechny viděli. Pokud ne, koukejte své resty napravovat a zkuste k tomu nakoukávání sehnat nějaké dobré Rulandské modré. Jdeme na to.

Poznámka k číslům v článku – využívám web The-numbers, kde můžete (hlavně u starších filmů) najít přesnější čísla než na Boxofficemojo. Nemá to vůbec žádnou souvislost s tím, že během psaní článku web Boxofficemojo nejede. Ehm.

11. Dobrý ročník (2006)

Rozpočet: 35 (čísla jsou uváděna v milionech dolarů)
Tržby v Americe: 7,5
Tržby ve světě: 34,6
Tržby celkem: 42,1
Vytáhni v hospodě: “Ahoj Petro, jak se máš? Znáš redaktora MovieZone TedGeorge? A víš, že je Dobrý ročník jeho nejčastěji pouštěným filmem? Počkej, kam jdeš?”

KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Jak bych to jenom... “Ahoj Petro, jak se máš? Znáš redaktora MovieZone KarlaR? A víš, že je Dobrý ročník jeho nejčastěji pouštěným filmem? Počkej, kam jdeš?”

Neříkejte mi, že jsem jedinej, koho ten film naprosto dostal (pozn. KarlaR: Nejsi!!!). Pro mě je Dobrý ročník esencí naprosté pohody, ve které se sice o moc nehraje, ale to v tomhle případě vlastně ani nejde. Francouzi holt umí žít a tahle exkurze do kraje, kde se lidé zdraví polibky a Američané jsou bez skrupulí fuc_ováni za objednávky dietních salátů v restauraci, mě okouzlila a okouzluje dodnes. Ridley Scott si prostě odskočil od velkých a náročných produkcí a natočil s Russellem Crowem pohlazení po duši, které můžu vidět každý den.

Proto mě neskutečně mrzí, jak tahle pohodárna v kinech propadla. Diváci po celém světě o filmu asi nevěděli, nebo nevím. Moc nepomohly ani průměrné reakce kritiků (zvláště těch francouzských). Jistě, jde o pohádku, která se cíleně vyhýbá nějakému dramatu. Místo toho provětrává 100x viděné klišé o měštákovi, jehož okouzlil venkov a zamiloval se při tom. Docela by mě zajímalo, co na film říkají recenzenti, kteří film sepsuli při premiéře, dnes. Vážně existují lidé, kteří ten snímek nedocení ani zpětně?


10. Solomon Kane (2009)

Rozpočet: 40
Tržby v Americe: Film tu nebyl pořádně uveden
Tržby ve světě: 15,3 – 19,4. Čísla se liší
Tržby celkem: 15,3 – 19,4

KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Skvělá temná fantasy, kterých by filmový svět potřeboval daleko víc.
Vytáhni v hospodě: Režisér Michael J. Basset plánoval trilogii, které se měla z velké části odehrávat v Africe. Tragické tržby tomu bohužel zabránily a zůstalo u jediného filmu.

Hned na začátku musím upřesnit, že se film ve skutečnosti americké premiéry dočkal. Akorát to bylo se zpožděním tří let až v roce 2012, a ta čísla nestojí za zmínku. A teď už k mému milovanému Solomonovi. Předně musím zmínit Jamese Purefoye. To je naprosto tragicky zapomenutý herec/borec, kterého si většina běžných diváků bohužel pamatuje jenom díky vedlejším rolím v Příběhu rytíře a seriálovém Římu. Modří dobře ví, že je to bůh, který má charisma na rozdávání a já kvůli němu dokonce kdysi koukal na zapomenutý seriál Filantrop.

Osud filmu Solomon Kane (natáčeného zčásti v naší kotlině) je pro mě tak trochu tragický. Kvůli naprosto neschopnému producentovi se film nedočkal americké premiéry jako takové. V kinech po celém světě propadl a talentovaný rejža Michael J. Basset upadl v nemilost hollywoodských mogulů. Přitom je Kane parádní fantasy jízda se silnou ústřední postavou, výbornou atmosférou a relativně slušnými triky. Pokud jste film dodnes neviděli, musíte to napravit! Jo, a modré hodnocení na ČSFD je naprosto ostudné.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace