Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 11: Největší kasovní průšvihy roku 2016


ikona
TedGeorge
tedgeorgetématop 11
Postihnul letos spektakulární nezájem jenom špatné filmy? 

Jsou Vánoce. Cival zpívá místo koled písničky z La La Landu, Mr.Hlad plete šálu se vzory Mimoňů, KarelR přemítá o své existenci, Rimsy je na Štědrý den vyslaný do kina na Manžela na hodinu a Ted píše o tržbách. Plus minus tedy to stejné, co minulý rok. A vlastně i ten předminulý. To se Civalovi nechtěla psát TOP 11 největších úspěchů a propadáků za rok 2014 a rozhodl se zabít dvě mouchy jednou ranou. Naprosto neprofesionálně tenkrát svěřil psaní očekávaných tematických článků vrchnímu otrapovi pod svými pravidelnými tržebními reporty - mně. No, jak nám to utíká.

Právě jste se začetli do TOP 11 největších propadáků tohoto roku v kinech. Hollywood má (téměř) za sebou rekordní rok. Ne všechno zlato se však třpytí. Zatímco nejúspěšnější filmy jeden za druhým atakovaly miliardu dolarů v celosvětových tržbách, kupa méně šťastných snímků padala na pusu. Skoro se až zdá, že nůžky mezi hity a propadáky nikdy nebyly takto rozevřené. Zvládnete ještě jeden obligátní vysvětlující odstavec?

Kritérium výběru filmů do článku

Zatímco mnoho zahraničních filmových webů aplikuje na podobné články vědeckou metodu zvanou: „Spočítáme přesně, kolik procent z rozpočtu se studiu vrátilo za prodej vstupenek v kinech“, já na takový postup kašlu. V žebříčku najdete drahé filmy, které prodělaly stovky milionů dolarů, a zároveň filmy levnější, které sice prodělaly „jenom“ pár desítek melounů, ale zvládly často šokovat ještě víc než Deepwater Horizon. Takže schovejte nabité kalkulačky zpět do svých letitých ledvinek a tímto odstavcem jsme si ušetřili několik naprosto zbytečných hádek v diskuzi pod článkem. Tam jste ostatně se svým vlastním žebříčkem srdečně zváni. Na úvod to stačí. Ke čtení si otevřete to poslední červené víno ve spíži, které jste ještě při čtení mých článků nestihli vypít, a ponořte se se mnou mezi ty největší losery v kinech za minulý rok.

3. Inferno

Rozpočet: 75 (hlasitě si odkašlávám)
Tržby v USA: 34,1 (!!!)
Tržby ve světě: 185,2
Tržby v kinech celkem: 219,3
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Viděl jsem! A je to zhruba stejně blbý jako předchůdci, jen to má vítaně akční finále.
Vytáhni v hospodě: Ukradnu tento odstavec, abych vám doporučil pořád zoufale neznámou a nádherně britskou „komedii“ Cemetery Junction. Spojovacím mostem je herečka Felicity Jones, která musí mít toho nejschopnějšího manažera všech dob.

Naprosto zoufalé americké tržby, ze kterých musely vstávat hrůzou vlasy na hlavě i Zdeňku Pohlreichovi, vyhnaly nejnovější filmové pokračování eskapád symbologa Roberta Langdona na bronzovou pozici. Začneme u rozpočtu. Pravdou je, že první díl měl rozpočet 125 mega a druhý hned 150. Proto je šetřivost producentů a uváděný rozpočet 75 milionů u poslední instance adaptace brakové románové série polehčující okolností. Problémem je tak až rozpočet na reklamu, který se uvádí v okolí 125 mega. Celkem jsme tedy na nákladech 200 melounů. Tak, a teď se podívejte na americké tržby. Jednička vydělala v USA 217,5 mega. Dvojka stále ziskových 133,4 mega. Trojka dala... 34 mega. Což je kolik, 15% jedničky?

Třetí místo pro Toma Hankse je jisté. Sony se přitom tak hezky snažilo napravit pokažený začátek roku. Celkových 220 mega ze světa nevypadá až tak tragicky, když ale vezmeme v potaz procento tržeb z málo rentabilní Asie, tak nám musí být jasné, že se tady nebudou odepisovat desítky milionů dolarů, ale víc než stovka. Mrzí mě to. Pro jedničku mám (hlavně kvůli hudbě) slabost a dvojka je podle mě slušný nadprůměr. Těch dobrodružných filmů je přitom už takhle strašně málo a po tomhle průšvihu jich bude ještě míň. Karel vám jistě bude říkat, že komiksáren zas tolik v kinech není a člověk má v multiplexech pořád pěkný výběr. Problém je, že (skoro) žádný komiksový film jaksi nechce propadnout a Hollywood se podle toho zařizuje. Vadí mi to? Jo.


2. Deepwater Horizon: Moře v plamenech

Rozpočet: 158 a neštvěte mě
Tržby v USA: 61,4
Tržby ve světě: 57,3
Tržby v kinech celkem: 118,7
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Hrozná thrillerová pecka, která v kině vynikne dvojnásob. Takže jste do něj ku*va měli vyrazit!
Vytáhni v hospodě: Wahlberg prý nabídnul jednu roli ve filmu svému známému Jacku Nicholsonovi. Mezi námi - vážně si myslel, že Jack opráší na hřebík pověšenou hereckou kariéru kvůli bijáku, ve kterém je tak málo žen?

Kde jsem to u těch Lionsgatů skončil? Už vím. Deepwater Horizon měl velmi, ale opravdu velmi dlouho oficiálně uváděný rozpočet 158 mega. To je strašně vysoké číslo a všichni nad ním už měsíce před premiérou kroutili hlavou. Vyšly první odhady tržeb a kdysi dvouciferně rostoucí studio se leklo. Proto se najelo na tzv. „damage control“ a rozpočet byl z ničeho nic snížen o necelých 50 mega na dnes oficiálně uváděných 110 milionů.

Pokud je nějaký bod mého žebříčku bolestivý, tak je to právě sepisovaná stříbrná pozice. Boj o přežití pár desítek dříčů na ropné plošině je totiž v režii Berga strhující jízda, která si těch 180 korun za vstupenku do kina tento rok zasloužila jako málokterý film. Dostupné analýzy bohužel uvádějí, že většině diváků v kinech bylo víc než 35 let. To je pro takto drahý film velmi špatné znamení. Celkových 120 milionů celosvětově znamená další z řady propadáků, za které je zodpovědné studio Lionsgate. Ano, četli jste článek (na rozdíl ode mě profesionálně píšícího) redaktora MovieZone a chcete říct „ale“. Tentokrát už ne. Ať už ta čísla odepsal na papíře kdokoliv - Lionsgate, producenti nebo Peter Berg - dotyční mají na svědomí obří finanční propadák, který se sice může vymlouvat na 50 odstínů daňových úlev, ale zodpovědný CEO tu hlavu koně v posteli dřív nebo později najde.


1.  Ben Hur

Rozpočet: 100
Tržby v USA: 26,4
Tržby ve světě: 67,7
Tržby v kinech celkem: 94,1
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Neviděli jsem a stejně jako zbytek planety ani nechci.
Vytáhni v hospodě: Poslední hollywoodský film režiséra Timura Bekmambetova. Vsadíme se?


No a konečně jsme u vítěze. Ben Hur z roku 1959 s Charltonem Hestonem je výborný film s nezapomenutelnými scénami, ale více než jednou ho viděl málokdo. Maximálně si občas pustíme na DVD tu scénu se závodem koňských spřežení. Timur Bekmambetov přesto dokázal přesvědčit dostatečné množství investorů, aby dostal 100 milionů dolarů na svůj remake remakeu. Ben Hur z padesátých let je totiž remakem Bena Hura z let dvacátých. Jak to dopadlo? Nevím. Čistě teoreticky mi už dlouhé týdny uniká velká akční pecka režiséra akčního Wanted, proti které se všichni spikli. Ale je to asi stejně pravděpodobné, jako že studio Lionsgate vydělalo peníze na filmu Bohové Egypta.

Hollywood Reporter uvádí, že budou Paramounti ve spolupráci s MGM odepisovat 120 milionů dolarů. Budu k vám upřímný. Je dost možné, že ztráty Spielbergova Obra Dobra, Bohů Egypta, Alenky a dalších výše zmíněných nakonec budou podobné, ne-li vyšší. Ben Hur je však tak nádherným příkladem, který nenabízí ani jedno „ale“, že na tom prvním místě prostě musí být. Na závěr nechme promluvit šéfa kdysi nejmocnějšího studia MGM Garryho Barbera: „Je pravda, že Ben Hur rozhodně nenaplnil naše očekávání. Všichni jsme ale přesvědčení, že MGM vykáže pozitivní poměr mezi zisky a ztrátami za poslední kvartál. Můžeme se pochlubit bezkonkurenční a rostoucí filmovou knihovnou, které všichni konkurenti závidí.“ Jinými slovy Garry říká: „Víme, že jsme to zase „pos__li, ale ty konstantní příjmy z prodejů vysílacích práv na ty tisíce starých filmů nás zachrání.“

Takže takhle bych to pojal. Doufám, že alespoň s některými filmy v mém žebříčku souhlasíte. Koukejte si pořádně užít Vánoce a už brzy si na stránkách MovieZone přečtete TOP 11 největších finančních úspěchů v kinech za minulý rok.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (13)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace