Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 11: Největší kasovní průšvihy roku 2016


ikona
TedGeorge
tedgeorgetématop 11
Postihnul letos spektakulární nezájem jenom špatné filmy? 

Jsou Vánoce. Cival zpívá místo koled písničky z La La Landu, Mr.Hlad plete šálu se vzory Mimoňů, KarelR přemítá o své existenci, Rimsy je na Štědrý den vyslaný do kina na Manžela na hodinu a Ted píše o tržbách. Plus minus tedy to stejné, co minulý rok. A vlastně i ten předminulý. To se Civalovi nechtěla psát TOP 11 největších úspěchů a propadáků za rok 2014 a rozhodl se zabít dvě mouchy jednou ranou. Naprosto neprofesionálně tenkrát svěřil psaní očekávaných tematických článků vrchnímu otrapovi pod svými pravidelnými tržebními reporty - mně. No, jak nám to utíká.

Právě jste se začetli do TOP 11 největších propadáků tohoto roku v kinech. Hollywood má (téměř) za sebou rekordní rok. Ne všechno zlato se však třpytí. Zatímco nejúspěšnější filmy jeden za druhým atakovaly miliardu dolarů v celosvětových tržbách, kupa méně šťastných snímků padala na pusu. Skoro se až zdá, že nůžky mezi hity a propadáky nikdy nebyly takto rozevřené. Zvládnete ještě jeden obligátní vysvětlující odstavec?

Kritérium výběru filmů do článku

Zatímco mnoho zahraničních filmových webů aplikuje na podobné články vědeckou metodu zvanou: „Spočítáme přesně, kolik procent z rozpočtu se studiu vrátilo za prodej vstupenek v kinech“, já na takový postup kašlu. V žebříčku najdete drahé filmy, které prodělaly stovky milionů dolarů, a zároveň filmy levnější, které sice prodělaly „jenom“ pár desítek melounů, ale zvládly často šokovat ještě víc než Deepwater Horizon. Takže schovejte nabité kalkulačky zpět do svých letitých ledvinek a tímto odstavcem jsme si ušetřili několik naprosto zbytečných hádek v diskuzi pod článkem. Tam jste ostatně se svým vlastním žebříčkem srdečně zváni. Na úvod to stačí. Ke čtení si otevřete to poslední červené víno ve spíži, které jste ještě při čtení mých článků nestihli vypít, a ponořte se se mnou mezi ty největší losery v kinech za minulý rok.

9. Krotitelé duchů

Rozpočet: 144
Tržby v USA: 128,4
Tržby ve světě: 100,8
Tržby v kinech celkem: 229,2
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Viděl jsem a trpěl jsem, ale Kate McKinnon je boží snad ve všem.
Vytáhni v hospodě: Tenhle nudný film v hospodě snad ani nevytahujte.

Že by první kontroverznější zástupce v mém žebříčku? Já vám rozumím. Velmi dlouho platilo pravidlo, že film, který vydělá více než 100 milionů v Americe, prostě nemůže být propadák. Jenomže to bývávalo pravdou v dobách, kdy film za necelých 150 milionů dolarů neutopil stejnou částku v reklamní kampani. Vážně vám nekecám, Sony mělo dát dalších 150 mega na reklamu. Dnes už podruhé zmiňované studio utopilo v remakeu (přeceňovaného) filmu z osmdesátých let skoro 300 mega. No a teď se kluci producentští diví, že s tržbami 230 kulatých stejně tratí 100 milionů dolarů.

Jenom pro srovnání. Takový Marvel si risk představuje asi tak, že utratí 165 mega za představení nové postavy - Doctora Strange. Jasně, reklama byla v tomhle případě asi ještě dražší , ale stejně je ten šílený nepoměr tržeb srovnatelně drahých filmů jasně viditelný. Někdo umí a jiný teče. Kdysi nesmírně úspěšné studio, které zásoboval Sam Raimi svými Spider-Many, Barry Sonnenfeld Muži v černém a Ron Howard prvními Langdonovkami, je na okraji propasti. Až konec letošního roku plný levných a sakra úspěšných hororů jako Smrt ve tmě, Mělčiny nebo Buchty a klobásy nabídl trochu optimismu do příštích měsíců a let.


8. Série Divergence: Aliance

Rozpočet: 110
Tržby v USA: 66,2
Tržby ve světě: 113
Tržby v kinech celkem: 179,2
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Nedivegroval jsem ani minutu a nehodlám to měnit.
Vytáhni v hospodě: Ve filmu hrající Maggie Q a Xander Berkeley si spolu zahráli už v seriálu Nikita televizní stanice The CW. Procházel jsem kvůli vám všechny dostupné zajímavosti a tohle je vážně ta nejzajímavější. Smutné.

Všechno to začalo před dvěma roky. Divergence sice působila na znalejšího diváka jako další z řady teenage rádoby osudových apokalyptických romancí, ale kinožrouti nechali v pokladnách po světě skoro 300 milionů dolarů. Sequel se začal kutit rychlostí legendární lodi z Hvězdných válek, na jejímž správném českém názvu se diváci nedokáží shodnout už od dob prvních videokazet disponujících otisky Františka Fuky. Ale to jsem odbočil. V Divergenci hrála Shailene Woodley, která se proslavila rolí dcery George Clooneyho ve filmu Děti moje. Dnes po ní neštěkne ani pes. Druhý díl (ne)známý jako Rezistence za to ještě nemůže. Ten napodobil tržby jedničky a neskutečně rychle poslal do produkce třetí díl. Ten (ne)znáte jako Série Divergence: Aliance. A právě trojka pohřbila (nejenom) hereckou kariéru chudinky Shailene.

To vše prosím pěkně během tří let. Ano, po Divergenci v roce 2014 a Insurgenci v roce 2015, přišla Aliance už v roce 2016. James Cameron během těch tří let stihnul nakreslit tak maximálně omalovánky ze světa Avatara pro své děti (jak to vypadá s Avatarem 2 nikdo pořádně neví). Pro vás je vlastně důležité vědět jen to, že celkových 179 milionů celosvětově znamená oproti divergenční jedničce a dvojce propad v tržbách o více než 40%. Studio Lionsgate se rozumně a okamžitě rozhodlo stopnout práce na čtyřce, která měla jít do kin už příští rok. Místo toho půjde „poslední“ pokračování Divergence jenom do televize (a prý odstartuje nový seriál). A to ještě kdo ví jestli.


7. Lovec: Zimní válka

Rozpočet: 115
Tržby v USA: 48
Tržby ve světě: 116,6
Tržby v kinech celkem: 164,6
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Neviděl jsem a asi ani nechci, letos mi stačí Tedova famózní historka s kravatou.
Vytáhni v hospodě: Ve filmu hraje Jessica Chastain a já vás teďka naštvu. Pochválila mi kravatu a já se utopil v jejich očích. Celou historku si šetřím do svých memoárů, tak nežebrejte. Teaser na film Max a maxipříšerky byl také uveřejněn 9 let před uvedením filmu do kin.

První Lovec byl koukatelný fantasy film s několika scénami, které si rád pustím ještě dnes. Dvojku sem doteď neviděl a něco mi říká, že o moc nepřicházím. Tento pocit se mnou jistě sdílí většina světa, jinak by se tržby nezastavily na tragicky špatných 165 milionech dolarů. Pšouk bylo platné, že se na plátna vrátila Charlize Theron jako zlá královna posedlá zrcadly. Reklamní masáž provázející premiéru osobně považuji za jednu z nejhůře zvládnutých blockbusterových kampaní posledních let. Teasery, trailery, TV spoty a klipy nebyly schopné divákům jasně sdělit, na co že to vlastně mají jít do kin. Prequel? Sequel? Paraquel?

Dodnes nevím. Deník Guardian v létě vydal článek, ve kterém odhaduje čistou ztrátu drahého sequelu na 70 milionů dolarů. Britský deník vydal materiál už týden po premiéře v kinech a celkové tržby tehdy tipoval na 200 milionů babek. Realita je ještě o 35 milionů horší. Jinak veleúspěšné studio Universal muselo po Rychlé a zběsilé době spolknout sakra hořkou pilulku. Na co zapomínám? Slyším vás, eMZáci. Je tu ještě jeden důvod, proč Lovec tak strašlivě propadl. Nikdo nepředpokládal, že jakási Kniha džunglí vydělá druhý víkend v kinech 60 milionů dolarů a bude útočit na celkovou miliardu celosvětově. Teda až na Disneyho. Ti satani to jistě věděli už od začátku.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (13)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace