Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 11: Malé filmy, které vydělaly hodně peněz


ikona
TedGeorge
tedgeorgetéma
Hollywood občas pošle do kin hit a nepotřebuje k tomu 200 milionů dolarů. 

Máte tu další téma. Tentokrát si budeme povídat o filmech, jejichž rozpočet byl malý, a přesto vydělaly v kinech velké peníze. Některé jsem už v minulých článcích zmínil, s jinými nebudete souhlasit, ale to je vlastně skoro jedno. Necelý tucet mých voleb poskytne jistě dostatečný výběr pro každého správného filmového fanouška. Na tomto místě je třeba říct, že se jedná spíše o výčet (nikoliv žebříček) a film na třetím místě mohl vydělat klidně méně peněz než film na místě desátém. Zároveň je pravdou, že jsem si zavařil už tím názvem článku. Malý film. To je hodně ambivalentní pojem. Přesnější by asi bylo, kdybych článek přejmenoval na: „TOP 11: Jak Hollywood vydělává na filmech s relativně nízkým rozpočtem“. Nadpis však není nafukovací a jak se říká, pozdě bycha honiti. Pokud chcete, tak si ke čtení otevřete kvalitní červené víno. Moje volba tentokrát padla na Merlot z Templářských sklepů Čejkovice.

11. Once (2007)

S rozpočtem 150 000 dolarů si Once přišlo ve světě na 20 milionů dolarů a píseň Falling Slowly neskutečně sympatického Glena Hansarda (kdo s ním někdy seděl po půlnoci na intimní písničkové seanci v Telči na náměstí, tak ví) a Markéty Irglové si dokonce došla pro Oscara. Všichni si na to jistě dobře pamatujete. V show Jona Stewarta je chválila i Madeleine Albrightová. Příběh skoro-žebráka Hansarda a imigrantky Irglové v tvrdém (ale spravedlivém) Irsku uhranul nejenom Akademii, ale i Stevena Spielberga.

Ten je se svými komplimenty "většinou" skoupý, ale Once kdysi počastoval tou nejhezčí chválou: „Malý film Once mi poskytnul dostatek inspirace do konce roku“. Těch absurdně nízkých rozpočtových 150 tisíc je třeba brát s rezervou. Studio Fox Searchlight jasně vidělo ten hype, jenž levný film, který měl být jenom luxusním bonusem na vymazleném hudebním DVDčku, v Americe generoval, a rozhodlo se zainvestovat další milion a půl dolarů do menší reklamní kampaně.

Rychle zapomeňte na upotávky v poločase fotbalového utkání NFL na placené Direct TV. Tady se jenom narychlo dělaly klipy s citacemi všech možných recenzentů (určené pro vždy levnou internetovou kampaň) a Once nikdy nepřekročilo hranici 150 amerických kin. Možná právě proto je nezávislý snímek považován za velký úspěch a dočkal se vzácné pocty v podobě adaptace do broadwayského muzikálu.


10. Ztraceno v překladu (2003)

Nevím jak vy, ale já ten film prostě miluju. Možná za to může můj profesní fetiš zvaný hotelnictví, ale malý a sympatický příběh dvou (v životě ztracených) Američanů v hodně vysokém tokijském hotelu mě už v době premiéry naprosto uhranul. Netřeba vám tu popisovat příběh. Všichni si na japonské setkání velmi dlouho ženatého Billa Murrayho a čerstvě vdané Scarlett Johansson dobře vzpomínáte. Na tomto místě vám však rozhodně musím doporučit film o filmu, který už buď znáte, nebo ho najdete na DVD výše zmíněného filmu.

Hlavní poznatek, který si z onoho značně amatérského a nádherně pravdivého záznamu natáčení malého 4-milionového filmu odnesete, je, že Bill Murray je bůh. Režisérka Sofie Coppola film připravovala hodně dlouho a jediná proměnná, se kterou nepočítala, byl právě Bill. Bude legendární herec diva, která tento intimní projekt naprosto zbourá? To víte, že ne.

Murray samozřejmě dostal scénář předem a už od prvního setkání s režisérkou byl tím nejvíc připraveným a cool hercem, kterého si můžete přát. Nevadilo mu, že štáb neměl prachy navíc, a tak většinu filmu natáčel v jednom hotelu. Make-up se třeba řešil tak, že si produkce pronajala „ten pokoj vedle“. Zbytek už je historie. Ztraceno v překladu obdrželo 4 nominace na Oscara (včetně těch nejcennějších za režiséra a hlavní mužskou roli) a s mikroskopickým rozpočtem 4 miliony dolarů si došlo pro více než 120 mega celosvětově. Zaslouženě.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace