Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Terminátor 2 a 25 let čekání na další Soudný den


ikona
imf
arnold schwarzeneggerjames camerontématerminator
Prostě jen dalších sedmnáct tisíc znaků o tom, že je to nejlepší film všech dob. 

Tak, tak... 29. srpna jsme zase mohli oslavit, že se Skynet neprobudil a neodpálil jaderné hlavice na naše nic netušící hlavy. Osobně už devět let slavím ve stejný den ještě jedno výročí, ale to neznamená, že si na Skynet nevzpomenu, protože už od osudného data - 29.8. 1997 - moc dobře vím, že některé věci nestárnou. 

A tak jako vůbec první natočil Cameron scénu, ve které pěstounka Johna Connora (Vasquezová z Vetřelců) nabodne svého druha (Xander Berkeley), i s kartonem mléka na ledničku, když "transformuje" svou ruku v obří dlouhatánskou jehlu. Tekutý kov byl velkou výzvou, Cameron od začátku věděl, že se musí dokonale lesknout, aby připomínal chrom. Chrom sám o sobě je totiž divná substance. Nepřirozeně se leskne a odráží, takže ho lidé vnímají jako mimozemský. Proto ve filmu nepůsobí divně, on totiž působí divně tak nějak automaticky. To ILM mírně usnadnilo práci, protože realtime odrazy díky raytracingu nebyly nedosažitelné a ona nepřirozená dokonalost se pod vlastnosti chromu jednoduše schovala. I díky tomu triky ani po letech nepůsobí zastarale. 

 

Dennis Muren si se záběrem trochu pohrál a mírně zdeformoval dokonalý odraz, aby tekutý kov T-1000 nevypadal úplně jako chrom, ale působil dojmem těžšího, ne tak křehkého kovu. Iluze byla dokonalá, a když Cameron prezentoval hotovou scénu Kassarovi s Vajnou, padaly čelisti na podlahu. Ostatně tak jako nám o pár měsíců později.

A proč to tak skvěle funguje i po letech? Cameron je vizionář. Začínal v oddělení vizuálních efektů, ale jako režisér dokázal perfektně skloubit praktické efekty s nastupující digitální revolucí. To platí jak o prvním Terminátorovi, tak o Vetřelcích, Propasti, ale i Titaniku a Avatarovi. Nebyl jen lamačem rekordů, co se týče rozpočtů a tržeb, posouval pokaždé laťku dál a dál. V případě druhého Terminátora měl ale ještě jedno eso, které se na výsledku podepsalo stejně jako šikovné ruce Stana Winstona a neúnavné procesory z ILM. Totiž Roberta Patricka. 

 

Cameron po něm chtěl dvě věci - dokonalou atletickou formu a maximální zapojení všech mimických svalů. Byl to konkurz plný šklebení, bez jediné repliky, ale Cameron odcházel spokojený a Patrick s přiklepnutou rolí. V Cameronově hlavě byl T-800 tankem a T-1000 sportovním autem, musel být rychlejší, hbitější a sofistikovanější. Patrick dokonce trénoval na atletickém oválu, aby vydržel dvacet vteřin záběru sprintovat, aniž by jevil známky únavy či zadýchání. Cameron ho naučil minimalizovat gesta a vžít se do role terminátora terminátorů. Když T-1000 mírně nakloní hlavu, má to evokovat kudlanku. Divák musí mít neustále pocit, že mu to v hlavě šrotuje a že je před T-800 o několik kroků napřed. 

 

Arnold to samozřejmě také neměl jednoduché, musel se naučit jezdit na motorce, střílet při tom z brokovnice a tvářit se, že je úplně v pohodě. I kvůli piplavému make-upu v druhé fázi natáčení považuje Terminátora 2 dodnes za jeden z nejnáročnějších projektů vůbec. A Linda Hamilton by k tomu určitě taky měla co říct, stačí se podívat na její tréninkovou koláž v psychiatrické léčebně - v druhém Terminátorovi zkrátka dřeli všichni. A Cameron nejvíc, protože hasil neustálé požáry půlročního natáčení - Eddie Furlong mu v půlce začal mutovat a rostl jako z vody, při honičce vyschlým řičním korytem v L.A. se muselo vymyslet, jak kamionu urazit střechu, protože by jinak neprojel atd. atd.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (79)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace