Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Terminátor 2 a 25 let čekání na další Soudný den


ikona
imf
arnold schwarzeneggerjames camerontématerminator
Prostě jen dalších sedmnáct tisíc znaků o tom, že je to nejlepší film všech dob. 

Tak, tak... 29. srpna jsme zase mohli oslavit, že se Skynet neprobudil a neodpálil jaderné hlavice na naše nic netušící hlavy. Osobně už devět let slavím ve stejný den ještě jedno výročí, ale to neznamená, že si na Skynet nevzpomenu, protože už od osudného data - 29.8. 1997 - moc dobře vím, že některé věci nestárnou. 

Toho si všiml Arnold Schwarzenegger, který byl samozřejmě s Cameronem v úzkém kontaktu. Věděl, že Terminátor 2 by mohl vzniknout, ale kvůli rozdrobeným právům by byl problém s financováním. Arnie zrovna natáčel Total Recall v produkci Carolco Pictures a jejím majitelům - Mario Kassarovi a Andrewu Vajnovi - nenápadně vsunul brouka do hlavy. Za pár milionů by mohli terminátoří sérii koupit a měli by zaručené pokračování s Arniem jako hlavní hvězdou a skvělým nápadem od Camerona k tomu. 

 

Arnie měl v té době za sebou Komando, Predátora nebo Rudé horko a platil za velkou hvězdu. Kassar s Vajnou zas byly za největší esa mimo studiový systém. Pamatujete na článek o Golanovi a Globusovi? Stejný systém, ale díky trefě s prvním Rambem podstatně rychlejší vzestup. Partneři z blízkého východu se v sedmdesátých letech vyšvihli díky osvědčené formulce - levně vyrobit a draze prodat. Na začátku osmdesátek ovšem naslepo koupili práva ke knížce Davida Morrella a přemluvili Sylvestera Stalloneho, aby jim zahrál štvaného veterána z Vietnamu. První Rambo měl v tu chvíli za sebou už osmileté kolečko, kdy se potácel od Columbia Pictures k Warnerům - všichni to chtěli natočit, ale báli se, že válka ve Vietnamu je pořád ještě příliš horké téma. 

 

Carolco koupilo od Warnerů práva za 375 tisíc dolarů a za dalších 150 tisíc si nechalo napsat scénář. Na svou dobu to nebyla malá investice, ale vyplatila se. Stallone si přečetl scénář během víkendu a souhlasil s účastí, pokud si bude moci pár věcí přepsat. Nakonec vzniklo asi osmnáct verzí scénáře a první pracovní sestřih měl přes tři hodiny. Ačkoliv si Stallone spoustu věcí upravil (např. nechal Ramba na konci přežít), měl po první zkušební projekci pocit, že s jeho kariérou je ámen. Snímek se nakonec prostříhal až k metě devadesáti minut a zbytek je historie. Naštěstí pro Slye a Carolco, které do snímku nainvestovalo odvážných 15 milionů dolarů. Film otevřel za 6 milionů dolarů (v říjnu) a celosvětově vydělal 125 milionů. Carolco se rázem ocitlo na hollywoodské mapě. 

 

U druhého Ramba o pár let později Carolco uzavřelo distribuční spolupráci s TriStar Pictures (mají logo s okřídleným koněm, víc vědět nepotřebujete) a začalo úspěšně mixovat menší filmy s blockbustery jako Rudé horko, Hřiště snů, Kriminál, Total Recall nebo Air America. Byly tu ale i menší, podstatně ambicióznější snímky, které fungovaly spíš jako imagovky.

To je samozřejmě tikající bomba, kdy surfujete na aktuálním úspěchu, ale jeden nebo dva průšvihy vám mohou zlomit vaz. V tomhle případě se průšvih jmenoval Ostrov hrdlořezů. Nešťastně zprodukovaný a předražený propadák stačil k tomu, aby se nad Carolcem zavřela voda - ke dnu tak šel případný Cameronův Spider-Man, Arnieho film o křižácích režírovaný Verhoevenem nebo komedie Johna Hughese s Johnem Candym a Sylvesterem Stallonem. 

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (79)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace