Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Golan a Globus: Béčkaři, na které se nezapomíná


ikona
imf
chuck norrisdolph lundgrensylvester stallone
Pro někoho démoni, pro jiné andělé. Historie produkční společnosti Cannon Films je plná rozporů. 

Dnešní ohlížení je z části inspirováno nostalgickým článkem o VHSkách (a nebojte se, bude ještě třetí díl, jak bylo slíbeno, věnovaný krásám českého dabingu). Musím říct, že to množství ohlasů na povídání o vzestupu a pádu černé pásky mne překvapilo, ale zároveň potěšilo. Je mezi námi evidentně velké množství pamětníků. A jakmile se v komentářích začaly opakovat stále ty samé filmy, došlo mi, že nesmíme ztrácet čas. Je třeba kout železo, dokud je žhavé, a proto si dneska povyprávíme o nejslavnějších béčkových magnátech Hollywoodu.

Jenže prvním zásahem do černého, který ovlivnil směřování společnosti na dlouhá léta dopředu byl snímek Ninja přichází, který režíroval sám Golan. Byla to vyloženě zlatá žíla, protože filmy ze začátku osmdesátých let, které v sobě vždy měly hodně sexu a násilí, se začaly okoukávat a na exploitation vlnu hlavně nasedali noví a talentovanější filmaři. Golan a Globus potřebovali něco nového a svěžího. A narazili na nápad kaskadéra a karatisty Mikea Stonea, který chtěl natočit snímek o japonských zabijácích. Trochu se to podobalo a bylo inspirováno knihou jménem Ninja, kterou se chystal zadaptovat John Carpenter. Stone měl ovšem v kapse skoro hotový scénář a doufal, že by si mohl zahrát hlavní roli. Golan a Globus od něj nápad okamžitě koupili a během několika týdnů zařídili natáčení na Filipínách. Rychlost byla jejich hlavním trumfem, jak se ukáže vzápětí. Golan se chopil režie, a když zjistil, že Stone je prkenný i na poměry cannonovských produkcí, nahradil ho narychlo Francem Nerem, kterého potkal přímo na místě na filmovém fetivalu v Manile. Stone se musel spokojit s rolí kaskadéra, ale i tak je z filmu vidět že Franco Nero by rovně nekopnul, ani kdyby mu šlo o život. Akční scény v Ninjovi jsou šílené a místo pořádných kostýmů mají na sobě herci spíš vápnem natřené teplákovky. Jenže byli první, Carpenter svůj film nakonec nenatočil a Cannon Films rovnou pustili do produkce další dva díly, tentokrát v hlavní roli s japonským hercem Sho Kosugim, který se v Ninja přichází také mihne. 

 

Ninjovská horečka byla neuvěřitelná, osmdesátkové publikum prahlo po exotice, a když ji někdo zkombinoval s násilím, tak prostě nešlo odolat. Miniaturní rozpočet se vrátil mnohonásobně kritické recenze nikdo nebral v potaz a Cannon Films konečně měli opěrný bod. Sho Kosugi sice nějaká bojová umění studoval, ale jeho chvaty dnes spíše připomínají čechrání větru nebo zaříkávání koní. Důležité ale je, že tyhle filmy mají v sobě maskované bojovníky a oplývají bezuzdnou fantazií osmiletých dětí. Ideálně to dokazuje třetí film v řadě nazvaný Ninjova nadvláda. Hlavní záporák se tu převtělí do mladé tanečnice a Sho Kosugi ho musí naučit způsobům. Šlo o kombinaci Vymítače ďábla, Flashdance a řady dalších úspěšných snímků, které prostě Golan a Globus hodili do mixéru, z klobouku pak vybrali režiséra a poslali ho na tři týdny natáčet někam, kde jsou zrovna letenky ve slevě. 

 

Zákulisní zkazky odhalují neuvěřitelnou partyzánštinu, ale také kruté zacházení se štábem a hvězdami, které byly svým způsobem spíš dojnými kravami. V jádru byli oba izraelští bratranci pořád spíše burany v Beverly Hills. Hlučnými, v teplákovách oděnými zavalitými strýčky, co mají peníze a nenechají si od nikoho nic diktovat. Jejich malé rozpočty jim umožnily budovat impérium odspoda. Spousta tvůrců je viděla jako odrazové můstky a spolupracovala s nimi za menší honorář, protože nebylo na výběr. Buď točíte levně nebo netočíte vůbec. Hollywood začátku osmdesátých let byla spíše továrna pošlapaných snů - kameru mělo v ruce pár vyvolených a ostatní hledali škvíru, kterou se dostat za ty správné dveře. A Cannon Films byli tou škvírou. 

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace