Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: 10 důvodů, proč je Občanská válka nevěrná komiksu


ikona
imf
captain americamarveltéma
...a je to jedině dobře, chce se mi dodat. Mozkový trust tentokrát u Marvelu zafungoval na jedničku. 

Občanská válka je skvělá. A mohl bych vyjmenovat spousty důvodů, proč tomu tak je, i když bych pouze stínoval Civalovu recenzi, což je ostatně důvod, proč jsme nepsali žádné další hodnocení, protože se prostě v redakci tak nějak shodneme. Co víc, film krásně zraje a při druhém zhlédnutí premiérovou intenzitu střídají jemné nuance a okamžiky, na které se vyloženě těšíte. Zcela nově se pak u marvelovky chválí scénář a třetí akt, což je záležitost doposud nevídaná. Ukazuje se, že bratři Russoovi ve spolupráci s Kevinem Feigem a scenáristy Christopherem Markusem a Stephenem McFeelym, jejichž význam nelze podceňovat, odvedli velký kus práce a především vzali na vědomí výtky, které se nad sólovými marvelovkami a především druhými Avengers tetelily jako pověstný černý mrak.

 

Markus a McFeely jsou mimochodem také důkazem, že nesmíte soudit knihu podle obalu, před nástupem k marvelovkám měli za sebou jen tři Narnie a třeba i Bayovu šílenost Pot a krev. A teď sepisují a seškrtávají Infinity War I a II a drží tak v hrsti nejdůležitější kapitoly marvelovského vesmíru. Po Zimním vojákovi a Občanské válce mám přesto pocit, že je MCU alias Marvel Cinematic Universe v těch správných rukách. A snad dovedu v následujících odstavcích vysvětlit proč.

Nejdřív snad jenom k tomu, jak moc velkou manufakturou marvelovky, potažmo velké hollywoodské blockbustery jsou. Občanská válka se začala připravovat ještě před premiérou první sezóny netflixovského Daredevila. Muselo se při jejím plánování počítat s tím, jak jsou nastavené smlouvy herců, s tím jak se bude vyvíjet komiksový vesmír Marvelu (a tam se toho teď děje hodně, mj. startuje Civil War II), která teritoria je třeba potěšit, které hračky nejlépe prodat, jakým postavám dát víc prostoru, které naopak uklidit či schovat na příště, případně kam je na konci partie umístit, aby se mohly vydávat do dalších sólovek a navzájem si prospět. Všechno se musí třikrát ověřit a schválit všemi odděleními, aby to bylo neprůstřelné a zapadalo to do celé mytologie.

 

Herci a režiséři vypadají v tomhle dobře promazaném stroji jako pouhá bezvýznamná kolečka. Skoro se ani nechce věřit zvěstem, že Občanská válka je v Kapitánovi jen proto, že Downey Jr. potřeboval peníze a pozornost. A možná jeho prosík neměl ani zdaleka takovou váhu, možná si prostě jen Kevin Feige zjistil, že figurky Iron Mana se pořád prodávají zdaleka nejlíp a že některé země prostě na titul Captain America neslyší a potřebují plakát s Tonym Starkem. Jak si ukážeme za chvíli, výchozí bod pro konflikt uvnitř Avengers nevypadá nijak naroubovaně a vlastně obě série organicky spojuje. Marvel možná trochu spěchá s vývojem postav (aby ne, když ho DC honí hlava nehlava), ale směr třetí fáze je přesto jasně čitelný a vlastně není ani trochu zbrklý. Navíc to umožní některým marveláckým filmům konečně dospět a dosáhnout i na vážnější žánry.

 

Důležité je, že Russoové dokázali dát téhle manufaktuře ksicht. Mnozí budou tvrdit, že to tak úplně nejde a zmíní třeba Harryho Pottera, kde každý díl vypadá jako vejce vejci, ale já budu zas oponovat, že Cuarónův třetí díl se od ostatních jasně liší nejen vizuálem, ale především tónem vyprávění. A stejnou odchylku cítím u Zimního vojáka a Občanské války. Vyprávění samo o sobě je výsledkem společné dřiny režisérů a scenáristů, je to kombinace obsahu a jeho přednesu. A tady je patrný výkop směrem ke špičkovému řemeslu už u Zimního vojáka. Na Občanskou válku sice Russoovi měli výpomoc z týmu Johna Wicka, ale byl to Zimní voják, kde se představil Kapitánův mrštnější bojový styl, Buckyho hrátky s nožem nebo epická bitka ve výtahu. Akční scény v Občanské války tak nejsou něčím překvapivým, jsou jen přirozenou evolucí nastoleného trendu, okořeněnou špičkovým týmem kaskadérů, kteří umí kopat tu nejvyšší ligu. To jsme ale trochu odbočili. Pojďme se znovu věnovat příběhu a jeho styčným bodům. Kde se vlastně komiksová a filmová verze rozcházejí?

A kdo to ještě nepochopil, v následujících odstavcích bude hodně spoilerů - filmových i komiksových. Pokud se tedy teprve chystáte film nebo komiks absolvovat, přijďte si článek dočíst, až tak učiníte. Další řádky jsou na vaše vlastní nebezpečí.

4. Sám sobě kryptonitem
I přes zredukované týmy na obou stranách se tu najdou opravdoví superhrdinové a nikoliv pouze nadlidé. Pojďme si je rozebrat - Steve Rogers a Bucky v sobě mají supersérum, které jim umožňuje rychleji běhat, regenerovat, používat nadlidskou sílu (to je u Buckyho ještě umocněno umělou rukou) a vůbec se tak nějak vysmívat běžným pěšákům. Iron Man a War Machine používají vojenskou technologii zítřka, jsou vlastně futuristickými tanky s chytrými chlápky uvnitř.

 

Hawkeye a Černá vdova jsou na tom asi nejhůř, mají speciální trénink a pár schopností, které je povyšují nad běžné lidi, ale kromě ostré mušky a bondovských propriet a fištrónu vlastně mnoho nesvedou. Pak je tu Black Panther, jehož schopnosti jsou někde na úrovni Kapitána a Zimního vojáka - speciální oblek, speciální výcvik a vlastně i superschopnosti na úrovni séra, tady ovšem dodávané magickou bylinou z Pantherovy rodné vlasti (o tom se jistě více dozvíme v sólovce).

Další dvojice patří do ještě výkonnější kategorie. Ant-Manovi jste se možná zatím smáli, ale schopnost zmenšit se na velikost pidimravence není k zahození, zvlášť když máte pořád sílu dospělého muže. Ant-Man se navíc v Občanské válce konečně vytasí i se svou druhou superschopností. Může se naopak zvětšit v obra (Giant-Mana) a v tu chvíli je rovnocenným soupeřem pro kohokoliv ze stávajícího týmu. Nutno dodat, že tohle odhalení si Russoovi opravdu užili a dokázali ho ve scéně na letišti náležitě prodat.

 

A to nás přivádí ke Spider-Manovi, jehož zatím limituje pouze ukecanost a nezkušenost v boji. Není však pochyb, že se jedná o superhrdinu silnějšího a pohotovějšího než ti, o kterých jsme mluvili. Spidey uzvedne víc než Kapitán nebo Panther, jeho síla je v podstatě na úrovni Iron Manova obleku. Jeho pavučiny mají též extrémní sílu a jeho zesílené reflexy znamenají, že ho jen tak nepřekvapíte. Ve Starkově týmu jde o významnou posilu.

Na koho jsme zapomněli? Samozřejmě na Scarlet Witch a Visiona. V kontextu superschopností jsou v tomhle filmu jako Supermani obklopení Batmany. Scarlet Witch umí manipulovat s realitou, ovládá telekinezi a dokonce umí lézt lidem do hlavy (v tomhle filmu to nedělá, ačkoliv by se to zrovna docela hodilo). V komiksech je její síla takřka nezměrná, je schopná vymazat dění na naší planetě z existence, nebo třeba připravit většinu mutantů o superschopnosti (viz House of M, který mimochodem v komiksech předchází Občanské válce). Vision je pak umělá inteligence nezměřitelné hodnoty, nacházející se v umělém těle poháněném jedním ze slavných Infinity krystalů. Umí létat, procházet živou i mrtvou hmotou, uzvedne cokoliv a jeho krystal je zbraní obrovské síly. Kdyby chtěl, odfoukne celou bitevní vřavu někam k Saturnu a silou mysli donutí kávovar v sídle Avengers, aby mu připravil dvojitého turka.

 

Co s nimi, aby ten souboj o něčem kloudném byl? Tvůrci museli vymyslet kryptonit a povedlo se jim to vskutku náramně. Scarlet Witch a Vision jsou totiž kryptonitem sobě navzájem. Nejen že se bojí svých vlastních superschopností - Scarlet Witch poté, co nechtíc zabije několik lidí v úvodu filmu (a pod taktovkou Ultrona poblázní hlavu hodným Avengerům), Vision zas proto, že si moc dobře uvědomuje, kam by mohl podobný konflikt dojít. Navíc v roli ďáblova advokáta vidí, že pravdu mají obě strany a snaží se tak svým chováním zabránit nejhoršímu. 

Vision stojí na straně Tonyho - protože ten chce podepsat a zabránit tak dalším hádkám. Scarlet se staví ke Kapitánovi, protože tuší, že z její síly má mnoho lidí strach a nejradši by ji proto zavřelo do polstrované cely. Tonyho domácí vězení je pro ni poslední kapkou. Vision a Scarlet Witch jsou navíc oslabeni vzájemnými city. Ty v komiksu skončí sňatkem - oba jsou v týmu outsidery, kteří okolní svět chápou v úplně jiných intencích. To je v důsledku ohromně sblíží. Visionův osud v komiksu a pravděpodobně i ve filmu ovšem nemá příliš dobrých vyhlídek. Napovím snad jen, že další Avengers budou o Thanosovi shánějícím se po infinity krystalech. A jeden z nich vězí ve Visionově čele. Potřebujete ještě větší nápovědu? Co Thanos chce, to si Thanos vezme. A nikdy se neptá po dobrém.

5. Politika
V komiksech hraje politika spíše okrajovou roli, ale filmy jsou jí plné už od začátku. Role SHIELDu se buduje už od druhého Iron Mana poměrně výrazně, podpořena i prvním Thorem a Avengers, ale až se Zimním vojákem nastupuje politický thriller a plnotučné intriky. Získáváme povědomí o hierarchii velení, ale následně je celá opona stržena Stevem Rogersem a v Občanské válce začínáme od nuly. Už žádný SHIELD nebo Hydra, alespoň zatím ne. Do role strážců, co hlídají strážce, nastupují USA a OSN. Zároveň se tu ale rýsuje jakási protiváha, která je pomyslnou šedou zónou v černobílém světě práva a bezpráví. Záporáci samozřejmě geopolitickou situaci neřeší a nějaké Sokovia Accords jsou jim šumák a vždycky budou (a co teprve mimozemšťanům). Dokonce i Thor by se jim pravděpodobně vysmál a raději by letěl řešit královské problémy u sebe doma (a že jich tam nečeká málo).

 

O čem tedy mluvím? Samozřejmě o Wakandě, technicky vyspělé a bohaté africké zemičce, která si od OSN nebo Spojených států amerických rozhodně nenechá nic diktovat. T´Challa má mimochodem vlastní armádu amazonek (určitě si vzpomenete na onu statnou černošku, co Černé vdově naznačila, ať uhne nebo bude uhnutá) a v závěru snímku, resp. v potitulkové sekvenci, poskytne Kapitánovi a zbytkům jeho týmu útočiště. Definitivně jsme tak svědky filmové obdoby komiksových Secret Avengers, kteří se zformovali v průběhu Občanské války, a vlastně nastává podobná situace jako v sérii Rychle a zběsile, kdy jsme třikrát za sebou (v pětce, šestce a sedmičce) byli svědky toho, jak spolu bojovaly dva týmy plné osobností.

 

Zatímco předchozí Avengers byli vždy o týmu, který stojí proti společné hrozbě, v Občanské válce je to trochu fotbalový zápas vyrovnaných týmů. Rychle a zběsile nabídlo nejdřív Rocka proti Dieselovi, ale v Rockově týmu tehdy ještě nebyli vyloženě rozeznatelní herci. Jakmile si tvůrci uvědomili, že "to" funguje, přišli v šestce s týmem superkasařů, ušitým na míru našim hrdinům - ostatně Tyrese Gibson to v šestce i otevřeně komentuje. V sedmičce se situace opakuje, přičemž od šestky už Rock a Diesel táhnou za jeden provaz proti společné hrozbě, což je přesně scénář, který lze očekávat od Infinity War.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (32)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace