Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 11: Největší hitmakeři současného Hollywoodu


ikona
TedGeorge
christopher nolanjames cameronjj abramsridley scotttéma
Kterých 11 režisérů je v současnosti nejúspěšnějších? O kontroverzi nebude nouze... 

Už je to nějaký ten týden, co Hollywood rozdával Oscary. Moc překvapení nás bohužel nečekalo (byť to zezačátku vypadalo na krasojízdu Šíleného Maxe) a tak se dnes nejvíce mluví o triumfu Leonarda DiCapria v herecké kategorii. Jeho zálesák vynesl drahého Revenanta do velmi ziskových vod a nutí mě přepsat můj žebříček největších hollywoodských hvězd současnosti. Ten Chris Pratt na prvním místě byl asi opravdu trochu úlet a těžko si teď představit lepšího kandidáta na zlatou pozici než právě Lea. Tolik k úvodu a dlouho odkládané omluvě.

Je mi jasné, že za nějaký rok se budu omlouvat znovu, ale vem to čert. Právě si čtete Top 11 největších hollywoodských hitmakerů současnosti. Nadpis samotný není nafukovací, takže budu upřesňovat až tady. Samozřejmě mám na mysli režiséry. Bratři Weinsteini a jiní producenti si brzy vyslouží samostatný článek, tentokrát si proklepneme muže na režijní sesli, kteří nám s velkou jistotou dokáží naservírovat divácký hit. Ve článku je znovu posíleno momentum mužů za kamerou a beru v potaz i jejich projekty, které mají jít do kinosálů v blízké budoucnosti. Na závěr úvodu ještě napíšu, že Joss Whedon není na prvním místě a tím pádem se kolem článku tentokrát nebude motat KarelR, ale Mr.Hlad. Ke čtení si otevřete pozdní sběr Sauvignonu z vinařství pana Maděřiče a jdeme na to.

2. Christopher Nolan
Jeho poslední hit: Insterstellar
Výdělky posledního hitu: 675 milionů
Za kolik v průměru točí: Interstellar stál 165 milionů a na tom filmu je to naštěstí vidět. Batmani pak začali na 150 a končili na čtvrt miliardě. Počátek vyšel na 160 mega, Dokonalý trik na pouhých 40.
Mr.Hlad má od něj nejraději: Asi Batmani, ale tady fakt není snadné vybrat.
Vytáhni v hospodě: Miluje hudební skupinu Radiohead, Jamese Bonda (nejvíce film Ve službách jejího veličenstva) a Stanleyho Kubricka. Nemá rád CGI, digitální způsob natáčení, a druhý štáb při režírování filmu. Raději na vše dohlíží sám.

Nolan je kapitola sama pro sebe. Můj názor je, že se jedná o nástupce Stanleyho Kubricka a je to dost možná nejlepší režisér současnosti. Silná slova? MovieZone tu lehce napadnutelnou subjektivitu snese. To, s jakou lehkostí se Christopher dokázal vymanit z okovů důležité Batmanovské značky nemá obdobu. Warneři si chtěli svoje rodinné stříbro pohlídat a tak mu odklepli 160 milionů na originální sci-fi. K překvapení všech byl Počátek hit a Nolan byl všemocný. Proto mohl jako jediný režisér na světě dostat 165 milionů na svým způsobem staromilsky natočený film o cestování černými dírami s Matthew McConaugheym.

Interstellar vydělal 675 milionů a já mám jasno. Můj nejoblíbenější film předminulého roku zařídil, že Nolan patří do první trojky hollywoodských hitmakerů a může si natočit co chce s jakýmkoliv rozpočtem. Netřeba přehánět, Warneři nedají 200 milionů dolarů na rodinné drama s Nicole Kidman ani jemu, ale překvapivá odbočka k historické látce Dunkirk jasně značí, že Nolanova pozice je neotřesitelná. Tohle druhé místo mi prostě dělá radost a při představě, jaké fantastické filmy nám tento režisér ještě v budoucnu naservíruje, mi naskakuje husí kůže.

1. J.J. Abrams
Jeho poslední hit: Star Wars: Síla se probouzí
Výdělky posledního hitu: Dvě miliardy a o moc výš se už stoupat nebude.
Za kolik v průměru točí: Star Wars natočil za 200, druhé a nejlepší pokračování Mission Impossible za 150. Star Treky spolykaly 150, respektive 190, milionů. Super 8 za padesát stojí tedy trochu mimo.
Mr.Hlad má od něj nejraději: Alias. Seriál, který začal televizní revoluci.
Vytáhni v hospodě: Džej Džej miluje tzv. easter eggy (skrytá pomrknutí na diváky). Jistě si třeba vzpomínáte na lahodný nápoj „Slusho“. Dalším je pak třeba jméno Kelvin. Jmenoval se tak jeho dědeček. V seriálu Ztraceni je charakter Kelvin Inman, pohlednice s ukrytým tajemstvím v Mission Impossible není adresováná Ethanu Huntovi, ale H. Kelvinovi. Dále tu máme loď USS Kelvin ze Star Treku, Kelvin Gasoline v Super 8 a v neposlední řadě Kelvinský hřbet v nových Star Wars.

První místo pro sebe urval Abrams. Po pořád čerstvé premiéře sedmé epizody Star Wars tomu ani nemůže být jinak. 900 milionů v USA je tak neskutečný nářez, že se z toho pořád nemůžu vzpamatovat. Tento produktivní člověk dal nejdříve vzniknout seriálům jako Felicity, Alias, Lost nebo Fringe a mezitím si natočil Mission Impossible. Za relativní finanční neúspěch třetí instance dobrodružství Ethana Hunta můžou pakárny Toma Cruise. Následoval čím dál víc geniální Star Trek, nedoceněné Super 8, pokračování Star Treku a před čtyřmi měsíci toužebně očekáváná premiéra nových Star Wars.

Další Hvězdné války bude J.J. pouze produkovat a natočí si něco jiného. Nebude to třetí Star Trek (točí Justin Lin, který se do žebříčku těsně nedostal). Že by další sci-fi? Nebo něco úplně jiného? Padawan Stevena Spielberga je v pozici, kdy sám sobě může přiklepnout naprosto cokoliv a zvědaví lidé po té látce půjdou jako týden nekrmené slepice. Kdyby ten týden v kinech startoval film z jeho provenience a nejnovější flák Nolana, šel bych asi na Christophera. Jenomže tenhle článek je krom jiného o komerčním potenciálu a ten má tyto a následující měsíce Abrams přeci jenom větší. Ta bouřka jménem Star Wars byla prostě příliš silná.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace