Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 11: Největší hitmakeři současného Hollywoodu


ikona
TedGeorge
christopher nolanjames cameronjj abramsridley scotttéma
Kterých 11 režisérů je v současnosti nejúspěšnějších? O kontroverzi nebude nouze... 

Už je to nějaký ten týden, co Hollywood rozdával Oscary. Moc překvapení nás bohužel nečekalo (byť to zezačátku vypadalo na krasojízdu Šíleného Maxe) a tak se dnes nejvíce mluví o triumfu Leonarda DiCapria v herecké kategorii. Jeho zálesák vynesl drahého Revenanta do velmi ziskových vod a nutí mě přepsat můj žebříček největších hollywoodských hvězd současnosti. Ten Chris Pratt na prvním místě byl asi opravdu trochu úlet a těžko si teď představit lepšího kandidáta na zlatou pozici než právě Lea. Tolik k úvodu a dlouho odkládané omluvě.

Je mi jasné, že za nějaký rok se budu omlouvat znovu, ale vem to čert. Právě si čtete Top 11 největších hollywoodských hitmakerů současnosti. Nadpis samotný není nafukovací, takže budu upřesňovat až tady. Samozřejmě mám na mysli režiséry. Bratři Weinsteini a jiní producenti si brzy vyslouží samostatný článek, tentokrát si proklepneme muže na režijní sesli, kteří nám s velkou jistotou dokáží naservírovat divácký hit. Ve článku je znovu posíleno momentum mužů za kamerou a beru v potaz i jejich projekty, které mají jít do kinosálů v blízké budoucnosti. Na závěr úvodu ještě napíšu, že Joss Whedon není na prvním místě a tím pádem se kolem článku tentokrát nebude motat KarelR, ale Mr.Hlad. Ke čtení si otevřete pozdní sběr Sauvignonu z vinařství pana Maděřiče a jdeme na to.

5. Joss Whedon
Jeho poslední hit: Druzí Avengers
Výdělky posledního hitu: 1.4 miliardy
Za kolik v průměru točí: První Avengers sežrali 220 milionů, druzí 250. Nepočítáme tu procenta z výdělku pro Roberta Downeyho Jr.
Mr.Hlad má od něj nejraději: Firefly. Žádný jiný seriál mi tolik nechybí.
Vytáhni v hospodě: Před začátkem natáčení prvních X-Menů ho Foxové požádali, aby se mrkl na již napsaný scénář. Whedon ho komplet celý přepracoval. Když to Foxové viděli, tak se zhrozili a jeho verzi pohřbili. Ve skutečnosti totiž chtěli, aby do již hotového scénáře přidal pár vtipů navíc.

Whedon tu musí být a uvědomují si, že spolu s pánem o příčku výš je to ta nejnudnější možná volba. Nedá se nic dělat. Joss má na kontě první a druhé Avengery a tím pádem 3 miliardy vydělané za dva filmy. Jeho kariéra u Marvelu mě nudí, ale vlastně ho mám pořád rád. Má totiž na kontě nedoceněnou Buffy (na ten flame v diskuzi rychle zapomeňte), Firefly podpořenou filmovou Serenity a další. Na dveře mi buší KarelR, ale já neotevírám. Za první Avengers si ten respekt a páté místo zaslouží, ale lepší to nebude.

Nebo bude? Vyčerpaný Whedon se po prvním pokračování Avengerů rozhodl dát Marvelům sbohem a mě zajímá, co bude dál. Že by po vzoru Shakespearovské adaptace zasazené do jeho domu Mnoho povyku pro nic došlo na další nízkorozpočtový film? Nebo se bude Jossovi stýskat po letech soukromým tryskáčem na čínské premiéry a brzy se chopí dalšího velkého blockbusteru? Nevím a zajímá mě to. Po druhých Avengerech mám pocit, že ho studio drželo pěkně zkrátka a on si jenom odtočil svoje povinné pokračování. Za všechny doufám, že to nebude podobně nudná volba jako u Davida Yatese.

4. Michael Bay
Jeho poslední hit: Poslední Transformeři.
Výdělky posledního hitu: 1.1 milardy
Za kolik v průměru točí: Všechny Transformery zvládl pořídit za 150-210 milionů dolarů. O Bayovi je známé, že málokdy překročí odsouhlasené rozpočty a natáčení pod jeho dohledem běží jako na drátkách.
Mr.Hlad má od něj nejraději: Skála. Spolu s Terminatorem 2 nejlepší akční film 90. let.

Vytáhni v hospodě: Bay je starší, než si myslíte. Už v roce 1980 pracoval na storyboardech pro Dobyvatele ztracené archy a od té doby ho pojí blízké přátelství ke Georgi Lucasovi, se kterým často konzultuje budoucí proj…. Transformery.

Smutné to čtvrté místo. Asie se zbláznila a každé další nudné pokračování Transformerů posílá za miliardu dolarů v tržbách. Všichni bychom raději viděli pokračování Mizerů nebo Skály, ale Bay místo toho připravuje další pokračování mimozemských robotů. Z finančního hlediska se není čemu divit. Paramounti mají v rukách miliardovou značku a bojí se, že v rukách kohokoliv jiného by to ztratilo ono auru dojné krávy, která drží nad vodou celé studio. Bay si přesto měl dupnout a odmítnout dalších 100 milionů za režii (včetně procent za minulý díl a nekecám) a jít už konečně o dům dál.

Přijde vám, že má čtvrté místo příliš trpkou příchuť? Tržby jsou neúprosné a Bay je prostě hitmaker patřící na bramborou pozici. Transformeři jsou už dnes jednou z nejúspěšnějších značek všech dob a je naivní myslet si, že se v následujících letech něco změní. Tajní vojáci z Bengházi byli pouhou odbočkou na jasně vytyčeném kurzu a stejně jako Pot a krev jsou zapomenutelným filmem. Nechce se někomu založit on-line petici žádající skvělého režiséra, aby už konečně nechal roboty spát? Jako takové nic neřešící gesto fanoušků…

3. James Wan
Jeho poslední hit: Sedmá instance Rychle a zběsile
Výdělky posledního hitu: Více než 1.5 miliardy
Za kolik v průměru točí: Pokud nepočítáme řidiče, u kterých se muselo dotáčet a rozpočet tak šel za hranici 200 milionů dolarů, tak velmi levně. Novodobý král hororů natočil pro produkční společnost FilmDistrict první a druhé Insidious za 1.5, respektive 5, milionů dolarů. Jeho nejdražším filmem až do rozlučky s Paulem Walkerem potom bylo V zajetí démonů, které přišlo Warnery na 19 mega.
Mr.Hlad má od něj nejraději: Zapomenutý Rozsudek smrti. Nekompromisní thriller.
Vytáhni v hospodě: Je velkým fandou Davida Lynche. Především Lynchova opusu Lost Highway. Klaustrofobické Saw to jenom potvrzuje.

U Baye jsme si stýskali, tady budeme jásat. James Wan je podle mě stejně jako Matthew Vaughn jednou z největších nadějí Hollywoodu a já se těším na každý další film, který tento talentovaný jinoch vyplodí. Před rokem to bylo šesté pokračování Rychle a zběsile a Wan si zase zkusil něco jiného. Odskočil si z trůnu hororového krále a jasně všem ukázal, že zvládne i pořádně drahý blockbuster. Horory doteď točil proto, že chtěl a ne proto, že by jiný žánr neuměl. V minulosti to potvrdil i výborným Rozsudkem smrti s Kevinem Baconem.

Již za pár měsíců nás všechny vyděsí do morku kostí s pokračováním V zajetí démonů a v roce 2018 má jít do kin Aquaman. Ano, ta směšná postava dodnes parodovaná v každé druhé talk-show patří do komiksového DC univerza a volba Wana je podle mě naprosto geniální. Postava, o kterou se jistě nějakým způsobem otře už Bruce Wayne v očekávaném Batman v Superman, může jenom překvapit. Stane se tak? Warneři jsou si jistí a já také nepochybuji. V diskuzi se můžete vyjádřit, jestli jsem tu jediný ortodoxní Wanovec, nebo nemáte vkus.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace