Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 11: Nejlepší horory podle TedGeorge podruhé


ikona
TedGeorge
horortématop 10top 5top10
Hororové pecky, o kterých jste dost možná neslyšeli! 

Zanedlouho tomu bude rok, co jsem se snažil přesvědčit čtenáře MovieZone o tom, že horory nejsou podřadný žánr a zaslouží si spoustu pozornosti. Moje TOP 11 hororů, které nemusíte znát, se dočkala mnoha reakcí a tipů na další hororové fláky. Dobrých doporučení na kvalitní strašení ale není nikdy dost, a tak tu máte top jedenáctku podruhé. Klíč k výběru byl následující: Obvykle podezřelé a všeobecně známé fláky tu znovu nenajdete. Soustředil jsem se na filmy, které (snad) neznáte, mají nějakou kvalitu, jsou z poslední doby a neběžely v kině. Výjimky z vyjmenovaného se samozřejmě najdou. Navíc nebudu zapírat, že to jsou mnohdy díla spíše průměrná, ale proč ne. Občas se člověk prostě chce bát a doporučení zajímavého hororu se může hodit každému. Jdeme na to.

Svatební cesta

Lidé mají více či méně reálné sny. Paulovi se ten jeho splnil - vyráží totiž na svatební cestu se zrzavou bohyní Rose Leslie (divoká a nahá milenka Jona Snow ze Hry o trůny, případně služebná z Downton Abbey). Kam jedou? Na jeho chatu do jezerní kotliny, kde se novomanželka po nutném „oťukávání“ jednou v noci ztratí. Zmatenou a nahou (jedna bradavka!) ji nalezne v lese. A jako by to nebylo málo, do hry se přidává její bývalý známý, který pracuje opodál a také se chová podivně. S božskou zrzka je to prostě čím dál tím nevyzpytatelnější.

 

Přátelé, máme tu směsici různých zajímavých hororů z posledních let a je na čase namíchat do koktejlu i trochu dramatu. Ne že byste se nedočkali nějaké té lekačky a děsivých scén. Svatební cesta je ale primárně o tom, jak transformace sexuální královny ovlivní manžela, který přece u oltáře sliboval to slavné: „V dobrém i ve zlém“. Film tak nabízí metaforický a zrychlený pohled na uvadající vztah, kdy partner prostě už nemůže dál a nastalou situaci nezvládá. Výsledek tudíž nabízí hlavně tu Rose, která disponuje tělem, pro které byste pokáceli celý zlý les. Takže i když jde o asi nejslabší kousek z mé nabídky, přesto trochu té pozornosti zaslouží.

 

Tělo

Co Coherence začala, to El Cuerpo (Tělo) dokončuje: Žánrový odklon článku od čistokrevných hororů, tentokrát se podíváme k našim jižním sousedům do Španělska. Detektivka řezaná nejednou děsivou situací začíná v márnici. Zde noční hlídač uvidí něco, co ho donutí dát se na útěk a po nehodě upadnout do komatu. Případem pro kriminálku se situace stane až ve chvíli, kdy se zjistí, že ze zamčeného boxu zmizelo tělo ženy. Vnitřními démony pronásledovaný detektiv se vrhá do případu, který je samozřejmě úplně o něčem jiném, než se na první pohled zdá.

 

Jedním z důvodů, proč si Tělo nenechat ujít, je Belén Rueda. Vzpomínáte na film Los Ojos de Julia? Ano, to je ona. Dnes už (neuvěřitelně) padesátiletá blonďatá královna španělských milfek, tu totiž předvádí výborný výkon. A vůbec celý ten případ je poutavý, nepředvídatelný a na konci olemovaný velmi povedenou pointou. Kromě koprodukční La Caro oculta je to jediný španělský snímek ve výběru. To ale rozhodně neznamená, že by Španělé byli tak neproduktivní. Právě naopak. Za posledních pár let nás poctili řadou fantastických hororů, které tu nejmenuji pouze proto, že je snad všichni znáte. Už čtyř dílů se dočkal REC, dále tu máme pecky jako třeba Sirotčinec, El Habitante Incierto nebo výborné Zatímco spíš (Mientras Duermes).

 

Exists

No a naše klábosení nad děsivými filmy zakončíme béčkovým found footage horůrkem od tvůrce Záhady Blair Witch. Eduardo Sanchez si pro svůj nejnovější projekt vybral vděčné téma. Parta mladých lidí, kteří si říkají o škaredou smrt, vyrazí s alkoholem a ženami na odlehlou chatu v Texasu. Cestou necestou nedává řidič pozor na cestu a něco se semele. Po incidentu parta dorazí do vcelku zdevastované chaty a utáboří se. Tušíte správně, něco (někdo) je v chatě začne terorizovat. Těch slovíček označujících pachatele je víc. Yeti, Bigfoot nebo Sasquatch. Nesmějte se, do béčkových vod jsme prostě zamířit museli. Sanchez má ale naštěstí řemeslo v ruce, a tak vám rozhodně nebude hrozit nuda.

Nikdy v životě bych si nemyslel, že mě může nějaký Sněžný muž vyděsit, ale stalo se. Film velmi chytře dávkuje lekačky a bezmoc z pravidelného střídání bezpečného dne a nebezpečné noci. Celkové hodnocení přitom sráží hlavně druhá polovina filmu, která už prostě nemá co nabídnout a směřuje k lehce odhadnutelnému konci. Pokud jste ale s kamarády někde na vandru na přehradě a máte chuť na trochu pitomý, ale rozhodně zábavný film, který zaručeně žádný známý ještě neviděl, našli jste vítěze!

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace