Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 10: Nejlepší filmoví kámoši


ikona
xxmartinxx
tématop 10top 5
Nejen Jerry a Tom jsou kámoši jak hrom. Na která filmová dua se nedá zapomenout? 

To bude zase výčitek! Jsou témata, z nichž se topky sestavují hrozně těžce, protože v nich vždycky někomu bude něco chybět. A "nejlepší filmoví kámoši" k nim patří. Tak snad jen ujasnění, že do seznamu patří ti hrdinové, kteří jsou přátelé od samého začátku, takže odpadá figura dvou odlišných týpků, co k sobě nacházejí cestu (á la Smrtonosná zbraň).

4) Thelma/Louise (Thelma a Louise)

Jediné dvě dámy na našem seznamu nemůžou jen tak udělat ostudu - a za svoje pohlaví se rvou opravdu vehementně. Feministická road movie o dvou ženách, které se vzepřely systému ovládaném muži a nakonec je to stálo úplně všechno, patří mezi notoricky známé podívané, protože doba jejich příchodu dost přála. Ridley Scott vychytal nástup trendu silných žen a dal jim film, s nímž se mohly identifikovat a který přitom nebyl hystericky nenávistný vůči všem mužům, takže ne na něj můžeme dívat všichni. Naštěstí, protože vznikla vážně fajn podívaná.

 

Zajímavost: Scénář si původně vyhlédly kamarádky Goldie Hawn a Meryl Streep. Obě však nakonec odstoupily. Streepová kvůli těhotenství - a svou dceru pojmenovala později právě Louise.

3) Laurel/Hardy (Laurel a Hardy)

Jasně, občas se rozkmotřili, ale jinak to spolu tihle dva táhli tak dlouho, že se do jisté míry stali prototypem komediálních kamarádů. Jeden hloupý hromotluk, druhý vychytralý hubeňour. Společně řeší různá dobrodružství a většinou beztak nic nevyřeší, protože jsou tak trochu troubové. Místo toho se vždycky pomlátí a nakonec skončí tam, kde začali. Přinejlepším. Kultovní dvojka nebyla ve svých skopičinách první ani kdovíjak originální, provedení ale převýšilo konkurenci a dodnes se na ně nezapomnělo.

 

Zajímavost: Laurela a Hardyho vnímáme dnes mnohdy jako současníky Chaplina, patří ale spíš do mladší generace - jejich komedie jsou ostatně z většiny ozvučené a mluvené.

2) Jay/Tichej Bob (Clerks etc.)

Tahle dvojka z New Jersey nikdy nenudí, i když mluvení (většinou krom nejdelších monologů) obstarává jen jeden z nich. Oba jsou vulgární, omezení, nezodpovědní, ale taky mají srdce na pravém místě a především se vždycky bijí jeden za druhého. A nakonec se z nich stanou tak trochu i komiksoví hrdinové. Ve vesmíru vytvořeném Kevinem Smithem by bez nich každopádně bylo pusto a prázdno, takže je jenom dobře, že se zas a znovu objevují, aby sem tam vrátili úder. Jen do těch hororů je Smith moc často nepouští. Možná škoda - pořád by jim to tam slušelo víc než Johnnymu Deppovi.

 

Zajímavost: Kevin Smith se snažil během natáčení Clerks skoncovat s kouřením, takže coby Tichej Bob nevdechuje kouř. Nicméně neuspěl a po natáčení se beztak vrátil na obligátní dvě krabičky denně.

1) Butch Cassidy/Sundance Kid (Butch Cassidy a Sundance Kid)

Jasně, že museli vyhrát. Kdo taky jiný, než dva největší filmoví kámoši, co si bok po boku prostřílí cestu Divokým západem. Nakonec jim plán taky nevyjde, ale to vůbec nevadí. Paul Newman a Robert Redford si během svého na plátně krátkého života beztak užili víc než celé prérijní město dohromady. Dá se vytknout, že film bagatelizuje násilí, tvoří modly z lidí, kteří si to nezaslouží a nabízí vůbec nebezpečnou optiku světa. Podobně jako třeba Bonnie a Clyde. S tím na paměti ale musíme stejně dojít k závěru, že je to fuk a tahle nakažlivá pohoda života dvou pistolnických kámošů se nikdy neomrzí.

 

Zajímavost: Původně neměl film končit notoricky známou zmrazovačkou, měli jsme být svědky toho, jak hrdiny rozstřílí na kousky. No... poněkud depresivní představa.

Předvídatelná otázka na závěr: Jaké filmové kámoše máte nejraději vy?

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace