Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 11: Nejlepší horory podle TedGeorge


ikona
TedGeorge
horortématop 10top 5top10
Hororové pecky, o kterých jste možná neslyšeli. 

pozn. redakce: Kdo je TedGeorge? Pokud jste někdy zavítali do eMZáckých diskuzí, určitě jste narazili na hyperaktivního chlapce z Českých Budějovic, který nás pravidelně zásobuje nejen temnou stranou filmových tržeb, ale také hororovými dojmy. Za poslední měsíce okomentoval a doporučil spoustu méně známých kousků, které se setkaly se slušnou diváckou odezvou. Pročež jsme ho požádali o sesumírování těch nejlepších do jednoho článku, aby v hlubinách internetu nezmizely úplně. Že je prezentuje svým tradičně roztěkaným stylem? To je holt daň za ulovení pár zajímavých tipů…

 

Že bych byl v kotlině česko-slovenské považován za jednoho z největších hororových odborníků, to se vážně říct nedá. Slasher, survival, found footage, gore… To všechno jsou pojmy, které pro mě až donedávna byly portugalskou vesnicí. Pletl jsem si je a pořádně nevěděl, co znamenají. Ale je to tak půl roku a něco se změnilo. Procházení největšího českého filmového webu, kde pokaždé zapomenu daný film ohodnotit, mi otevřelo dveře k žánrovkám, které by byla chyba minout. Tak proč se s vámi nepodělit o pár tipů, že? Často se sice budeme pohybovat v hodně béčkových vodách, ale vybere si snad každý. Když už ne v článku, tak určitě v diskuzi.

Jaká vlastně byla kritéria zařazení hororu do článku? No, musel jsem ten film vidět. Nechtěl jsem to brát horem dolem jako Karel, který polovinu filmů zmíněných ve svých tématech ani neviděl (hlavně ty z výhledů!) a spoléhá na to, že čtenáři koukají hlavně na obrázky. Každý z níže doporučovaných snímků jsem poctivě dokoukal do konce, přemýšlel nad ním a následně jej bez jakéhokoliv efektu doporučil ve filmové diskuzi. Dalším kritériem je neprovařenost. Ano, mohl bych tu do aleluja doporučovat filmy jako Conjuring, Insidious, Sinister, Fingering a další, ale what would be the point? Každý už je viděl, většině se líbily a nepsal bych nic nového. Raději tu zmíním filmy neznámé, jejichž kvalita může být pro mnohé pochybná, ale pokud nebudete hledat, tak si o nich nikde nic nepřečtete.

 

Prerekvizitou před zasunutím dvdčka do přehrávače tak je alespoň malinká náklonnost k žánru, který je (často neprávem) brán jako pokleslý. Psát tu o zasunutí ale není samoúčelné. V kinech těch hororů totiž zrovna moc nepotkáte. Když už tam nějaký zavítá a projde nekompromisním domácím distribučním sítem, tak za moc nestojí. A kvalitativně tudíž nesáhá ani po kolena filmům, které se kinodistribuci vyhýbají. Čest výjimkám, samozřejmě. No, pojďme raději doporučovat.

Seventh Moon (2008)

Eduardo Sánchez, jeden z režisérů Záhady Blair Witch (ano, ten film měl režiséry), neměl na růžích zrovna ustláno. Z různých důvodů se k režii svého oblíbeného žánru vrátil až v roce 2006 filmem Uneseni. Ten rozhodně není špatný, ale zmínku si zaslouží až film následující, a to sice Seventh Moon. Zápletka? Jednoduchá: Amy Smart ještě není v sedmém měsíci, a tak může se svým novomanželem cestovat do jeho domovské Číny. Pár se oddává večerní zábavě ve městě a chlastá, načež pro ně přijede jejich řidič s tím, že je na čase navštívit ženichovu rodinu sídlící na venkově. Ovínění za ním usednou do auta a vydávají se na cestu. V tom se ale začne stmívat a… víc už u téhle mírně kontroverzní volby prozradit odmítám. Film má totiž dvě půlky. Ta první je nervydrásající atmosférická pecka, kdy ve tmě tušíte něco hodně ošklivého. Bojíte se, lekáte se, tetelíte se blahem, že jste natrefili na horor, který parádně funguje. V okamžiku kdy poprvé uvidíte, co uvidíte, je ale napětí bohužel pryč. Film zařadí neutrál a vy se začnete nudit, protože už prostě nemá co nabídnout. A tento pocit vám vydrží až do konce. Takže je to na vás. Dovolím si dokonce navrhnout kacířskou myšlenku nekoukat na celý film a užít si ho jenom do poloviny. Vím, je to přístup na facku, ale ta první půlka je tak skvělá a ta druhá tak strašně špatná...

Sacrament (2013)

Ti West a bejby nebudou sedět v koutě. Sacrament se české distribuci vyhnul teprve nedávno a stejně jako každý film tohoto režiséra se dočká plného docenění až v budoucnosti. Znovu se tu ukazuje, jak moc může být horor žánrově neukotven. Nervydrásající found footage „mockument“ popisuje návštěvu na první pohled idylického městečka Eden Parish. V džungli ho vybudovalo společenství feťáků a ztracených existencí… Ano, tušíte správně. Zní to jako sekta a zakládá se tu na průšvih. Už od začátku vám sice bude jasné, co se na vás chystá, ale ono to vůbec nevadí. Tu cestu za nevyhnutelným si parádně užijete. Hlavně díky tomu, že vám bude průvodcem neskutečně charismatický vůdce sekty v podání démonického Gene Jonese. Na tomto místě je potřeba přidat varování. Sacrament ve vás probudí násilné choutky. Zkuste je ovládnout a nechte ty Jehovisty na pokoji. Nestojí to za to.

Urban Explorer (2011)

Pokud bych si měl tipnout, který z vybraných filmů bude znát nejméně čtenářů MovieZone, vyhrál by Urban Explorer. A je to škoda, protože si tohle zkoumání berlínského podzemí pozornost rozhodně zaslouží. Horory pod zemí jsou čím dál populárnější komoditou. To, co v roce 2005 velmi zpopularizoval parádní Pád do Tmy Neila Marshalla, dovedli do béčkového nebe Australané ve filmu Tunnel (a pokud zabrousíme do současnosti, tak se do kin chystá Pod zemí odehrávající se v kulisách Paříže). Urban Explorer jednou věcí připomíná právě ten Marshallův životní film. A důvody jsou prosté, milý Watsone. Někoho chytrého pro změnu napadlo netočit to ruční kamerou, ale klasicky filmově. A je to hodně fajn. Příběh lze odbýt dvěma větami. Banda blbců slíbí 300 éček domorodému berlínskému průvodci za nezapomenutelný výlet do stok. Cestou někoho potkají a někam dojdou. Tečka. Stejně jako u Seventh Moon je na místě varování. Film má dvě rozdílné poloviny. Zatímco v první se využívá geniálního genia loci berlínského podzemí, ve druhé se nevyužívá geniálního genia loci berlínského podzemí. Naštěstí ta druhá půlka není vůbec špatná, jenom je prostě jiná. Víc prozrazovat nehodlám, ale budu se těšit na vaše dojmy v diskuzi.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace