Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 11: Světy budoucnosti


ikona
xxmartinxx
tématop 10top 5top10
Kde bychom chtěli žít a jaká budoucnost by naopak dost bolela? 

Do kin brzy vtrhne druhý díl zrebootované Planety opic. Série, která si za padesát let existence a celou řadu více i méně povedených zářezů vytvořila poměrně rozsáhlý svět budoucnosti, roztažený navíc do několika staletí. Což je hezký námět pro topku, kde se podíváme na další filmy, které vybudovaly podobně rozsáhlý, fungující, nebo alespoň velmi přesvědčivý svět zítřka. Ať už bychom v něm žít chtěli, nebo raději ne.

Atlas mraků

Podmínky k životu: 4/10

Kdo se tu má nejlíp a kdo nejhůř: Jak to tak vypadá, nejlíp se bez ohledu na letopočet po Kristu má nakonec vždycky Halle Berry. Zato takový Tom Hanks permanentně prohrává.

Rozporuplné dílo sourozenců Wachovských jedny ohromuje, druhým přijde banální a naduté. Tvůrci Matrixu si nepochybně ukousli velké sousto, když se pustili do tohoto spletitého příběhu, v němž se podíváme do hned několika různých budoucností. Od hi-tech doby po postapokalyptickou pustinu. Má to nepochybně něco do sebe, ať už poněkud polopatickému poselství uvěříte, nebo spíš ne.

Zajímavost: Předlohu doporučila Wachovským Natalie Portman, dokonce chtěla ve filmu hrát, ale otěhotněla, takže smůla.

-----

Robocop

Podmínky k životu: 4/10

Kdo se tu má nejlíp a kdo nejhůř: V Detroitu se nikdo nemá dobře – to platí dnes a bude to platit i v době RoboCopa. Po zavedení nového modelu policajta se ale přece jenom nejhůř budou mít zločinci, a tak to má být.

Paul Verhoeven se s tím nikdy nepáral. Jeho vize Detroitu je tedy přesně tak násilná a znepokojivá, jak byste čekali. Zároveň se však příliš nemusela vzdalovat od reality „špinavého města“, které mělo vždy špatnou pověst a zrovna vloni prakticky zkrachovalo. Jestli tedy obyvatelé tohohle nepěkného místa chtějí krvavé budoucnosti uniknout, musejí ještě pořádně zapracovat.

Zajímavost: V Detroitu by nějakého toho RoboCopa potřebovali tak moc, že se začali skládat alespoň na jeho sochu. Za tři roky ji ještě nepostavili.

-----

Návrat do budoucnosti

Podmínky k životu: 8/10

Kdo se tu má nejlíp a kdo nejhůř: Nejlíp se mají lidi s přístupem k jistému Delorenu, kteří si dokáží přizpůsobit minulost podle potřeb. A nejhůř nepřátelé těhle lidí.

Jedna z největších kultovek vůbec hrozí nekonečnou sérií Čelisti a samozavazujícími Nikami. Sice už celkem bezpečně víme, že tahle cool vize se nenaplní, přesto není pochyb, že se k ní bude vracet i další generace diváků. Protože co si budeme povídat, Zemeckis touhle konzistentně sympatickou trilogií uhodl hřebíček na hlavičku, ať už cestoval v čase, kterým směrem chtěl.

Zajímavost: Martyho bundu, kterou nosil v minulém díle v padesátých letech, vystavují ve dvojce v antikvariátu budoucnosti.

-----

Který svět budoucnosti máte nejraději vy?

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace