Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 11: Světy budoucnosti


ikona
xxmartinxx
tématop 10top 5top10
Kde bychom chtěli žít a jaká budoucnost by naopak dost bolela? 

Do kin brzy vtrhne druhý díl zrebootované Planety opic. Série, která si za padesát let existence a celou řadu více i méně povedených zářezů vytvořila poměrně rozsáhlý svět budoucnosti, roztažený navíc do několika staletí. Což je hezký námět pro topku, kde se podíváme na další filmy, které vybudovaly podobně rozsáhlý, fungující, nebo alespoň velmi přesvědčivý svět zítřka. Ať už bychom v něm žít chtěli, nebo raději ne.

Já, robot

Podmínky k životu: 8/10

Kdo se tu má nejlíp a kdo nejhůř: Roboty si může dovolit takřka každý, výroba je automatizovaná... až se člověk musí ptát, co se stalo se všemi dělníky? Kdo ví...

Blízká budoucnost Alexe Proyase se od té naší neliší nějak drasticky. Po ulicích jezdí lepší Audiny, v továrnách už nepracují lidé a osobní roboti jsou nedílnou součástí skoro každé rodiny ze střední třídy a výš. Plus tohohle světa je právě to, že střípky pokroku celkem přesvědčivě doplňují nám známé kulisy a kdo ví – třeba se něčeho podobného sami dožijeme. A vlastně proč ne, protože případné vzpoury robotů vždycky nějaký ten Will Smith zarazí.

Zajímavost: Budoucnost není jen sranda. Alespoň ve světě Já, robot bude stát pivo 23 dolarů, jak je vidět na nápisu v baru.

-----

Mechanický pomeranč

Podmínky k životu: 6/10

Kdo se tu má nejlíp a kdo nejhůř: Nejhůř se tu nejspíš mají lidi s dobrým vkusem, protože záliba obyvatel téhle blízké budoucnosti v křiklavých barvách očím zrovna nepřeje. Nejlíp si žijí samozřejmě provozovatelé mléčných barů.

Stanley Kubrick se do budoucnosti podíval dvakrát. V jeho roce 2001 se však po Zemi příliš neprojdeme, takže dostane přednost Mechanický pomeranč. Ten se spíš než na kulisy soustředí na vykreslení společnosti, kde mizí morálka s etikou a experimentuje se s myšlenkou, že se lidem raději úplně „vypne“ svobodná vůle. To není hezká představa, vlastně je dost nepěkná na to, aby tomuhle světu, v němž, alespoň se zdá, nezuří velká válka nebo podobný konflikt, strhla body.

Zajímavosti: Když se budete pečlivě dívat, najdete několik indicií, že Alex své vyléčení celou dobu předstírá. Což by děj překopalo naruby.

-----

Demolition Man

Podmínky k životu: 8/10

Kdo se tu má nejlíp a kdo nejhůř: Takřka utopická společnost – alespoň tedy v USA. Takže všichni krom zmražených zločinců zažívají jeden sluníčkový den za druhým.

Těžko říct, jak vlastně fungují ty proklaté záchodové lastury, jinak se ale o funkčnosti tohohle legračně utopického světa dozvíme poměrně hodně. Že Arnold se tu stal prezidentem, že Taco Bell vyhrál válku fast foodů, takže všechny restaurace jsou pod jeho kontrolou, a že Sly Stallone pořád zůstává jedinou nadějí lidstva, když se o slovo přihlásí zloduch z devadesátých let. Záměrně přihlouplá parodie u málokoho atakuje nejvyšší hodnocení, zároveň je ale univerzálně sympatická.

Zajímavost: Sly chtěl mít ve filmu proti sobě Jackieho Chana. Ten odmítl, protože jak známo nemá rád role záporáků.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace