Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 11: Světy budoucnosti


ikona
xxmartinxx
tématop 10top 5top10
Kde bychom chtěli žít a jaká budoucnost by naopak dost bolela? 

Do kin brzy vtrhne druhý díl zrebootované Planety opic. Série, která si za padesát let existence a celou řadu více i méně povedených zářezů vytvořila poměrně rozsáhlý svět budoucnosti, roztažený navíc do několika staletí. Což je hezký námět pro topku, kde se podíváme na další filmy, které vybudovaly podobně rozsáhlý, fungující, nebo alespoň velmi přesvědčivý svět zítřka. Ať už bychom v něm žít chtěli, nebo raději ne.

Matrix

Podmínky k životu: 1/10

Kdo se tu má nejlíp a kdo nejhůř: Máme tu dvě skupiny – jedna je připojená k Matrixu, druhá přežívá pod zemí. Která to vyhrála, závisí na úhlu pohledu.

Ve světě Matrixu ovládaném skoro bezezbytku stroji byste žít nechtěli, pokud nemáte hodně velkou zálibu v jeskyňářství a podivných syntetických pochutinách, které možná chutnají jako kuře, ale mnohem spíš jako hromada slizu. Wachovští svůj vesmír v jedničce pouze efektivně načrtli, v dalších dílech, ale i počítačových hrách nebo třeba sbírce Animatrix ho rozvinuli do více než uspokojivé podoby.

Zajímavost: V Matrixu se poprvé objevil mobil s vystřelujícím víkem. Divákům se zalíbil natolik, že použitou Nokii začali ihned kupovat. Problém byl, že onen model ještě vystřelovací víko neměl – pružinku do něj dali Wachovští speciálně pro film. Což pár lidí docela naštvalo.

-----

Blade Runner

Podmínky k životu: 8/10

Kdo se tu má nejlíp a kdo nejhůř: Normální lidé žijí podobně jako dnešní obyvatelé velkoměst, ale jestli jste replikant, mnoho klidu si nejspíš neužijete.

Spíš vizuálně než nějak faktograficky propracovaný svět, ale nevadí. O Scottově budoucnosti krom sporu s replikanty vlastně nevíme zase tak moc, přesto umí vtáhnout a působí hodně přesvědčivě. Na rozdíl od komorního Vetřelce, kde o tom, co se děje za rohem natáčecího setu, nemáme ani tušení, svět Blade Runnera o dost víc dýchá a žije jako celek.

Zajímavost: Vybavit Deckartův byt stálo 175 tisíc dolarů. Asi umí šetřit.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace