Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Godzilla slaví 60 let


ikona
JAn_G
Jakých bylo šest dekád legendárního atomového ještěra? 

3. listopadu tomu bude přesně 60 let, co se poprvé rozduněly enormní kroky gigantického ještěra s atomovým dechem. Monstra, jež se stalo vůbec prvním produktem japonské popkultury a rozrůstajícího se zábavního průmyslu, který komerčně uspěl i v zámoří a plnil kinosály po celém světě. Tato globální ikona dnes představuje nejstarší a nejdelší sérii v dějinách kinematografie, která v konečném součtu čítá třiatřicet filmů, z nichž osmadvacet vyprodukovalo japonské studio Toho, dva vznikly v americké produkci a tři představují „poameričtěné“ a „poevropštěné“ verze původních filmů. Premiéra Edwardsova remaku tak nabízí příhodnou příležitost ohlédnout se za historií a oslavit zasloužené šedesátiny krále všech monster.

Působivá obraznost a inovativní triky rezonovaly s japonskými diváky a z Godzilly se stal nečekaný hit. Toho neotálelo a pouhých pět měsíců po premiéře vznikl sequel Godzilla Raids Again (1955). Přestože režie se ujal někdo jiný - Honda v té době pracoval na filmu Jûjin yukiotoko (Half Human, 1955), Tomoyuki Tanaka svěřil vznik všech budoucích monster projektů studia Toho právě Hondovi. Se svým osvědčeným týmem Tanaka-Tsuburaya-Nakajima-Ifukube tak vedle godzillí série vytvořil další populární tituly Rodan (1956), Varan (1958), Mothra (1961) či Atoragon (1963), které daly vzniknout specifickému žánru daikaijû eiga, tedy monster nadměrné velikosti.

Všechny tyto filmy operovaly s Tsuburayovým principem trikové animace, označovány souhrnným termínem tokusatsu, neboli trikové filmy. Sám Tsuburaya si v roce 1963 založil vlastní trikové studio, které začalo produkovat televizní seriály a rozjelo novou, neméně populární frančízu Ultra series. S koncem atomového věku Godzilla prodělala zásadní transformaci. Ekonomický růst v 60. letech způsobil, že se Tanaka rozhodl pro optimistický pohled a z obávaného monstra udělal národního hrdinu, ochraňující Japonsko před nebezpečím z cizích světů. Po vzoru konkurenční Gamery, která příští rok oslaví 50. výročí svého vzniku, přesvědčil Hondu, aby Godzillu zpřístupnil i dětskému publiku. Ve výsledku se celá série stala natolik infantilní, že byla roku 1975 předčasně ukončena.

Gigantický ještěr tak na dlouhých devět let opustil japonské ostrovy a vydal se dobývat Ameriku. Stal se hvězdou animovaného seriálu z produkce Hanna-Barbera a v roce 1977 se poprvé objevil na stránkách západního komiksu, když si našel cestu do marvelovského univerza, kde odolával nejen S.H.I.E.L.D.u a jeho nejmodernější technologii, ale i týmu Fantastické čtyřky či samotným Avengers. Od roku 1987 se komiksové příběhy Godzilly přesunuly pod hlavičkou Dark Horse a o 13 let později koupilo práva na všechny monstra IDW, jejichž aktuální Godzilla: Rulers of Earth patří k tomu vůbec nejlepšímu, co tohle nakladatelství v současnosti nabízí.

O oživení filmové produkce se postaral až Hondův asistent Koji Hashimoto. Jeho reboot The Return of Godzilla (1984) ignoroval všechna předešlá pokračování a navázal přímo na původní film. Hashimoto upustil od veškerých infantilních atrakcí a navrátil Godzille její záporné kořeny, čímž otevřel novou filmovou éru, pokračující až do roku 1994. Po Emmerichově příšerném remaku se rozhořčené studio Toho rozhodlo ukázat Američanům, jak se to dělá, a rozjelo prozatím poslední sérii, obsahující všechny atributy, které se v minulosti zasloužili o enormní popularitu ikonického monstra, včetně Tsuburayovy staromilské suitmace. K 50. výročí svého nejvýdělečnějšího produktu studio natočilo megalomanskou řež Godzilla: Final Wars (2004), kterou sérii definitivně uzavřelo. Na jak dlouho, to se ještě uvidí.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (11)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace