Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: 10 největších oscarových nespravedlností


ikona
xxmartinxx
martin scorseseoscar
Uplynuvší roky ukázaly, že některé oscarové přehmaty fakt bolí... 

Oscary jsou, co naplat, pořád nejprestižnejšími soškami filmového světa. Sice je rozdávají hlavně starší konzervativní běloši, kteří se u Gravitace víc než technické kvalitě divili zjištění, že Země není placatá, ale to divákům nevadí a jednou do roka podlehnou iluzi, že rozhodování těchto pánů má tu nejzásadnější vypovídající hodnotu o kvalitě americké produkce.

Akademici se dopouštějí mnoha chyb. Nejčastěji odmítají ocenit progresivní filmy, jež nějak mění zavedené pořádky. Jenže jsou to pořád lidé se svědomím a výčitkami, proto mnohdy nakonec povolí a coby omluvu dají zaslouženým filmařům sošku za něco viditelně nezaslouženého.

Oba extrémy si připomeňme v dnešním výčitkami přeplněném výběru.

Nezasloužený - Oliver!, 1968, Carol Reed
Měl vyhrát: 2001: Vesmírná odysea

Klasický muzikál Oliver!, který v roce svého vzniku trumfl třeba Zeffirelliho Romea a Julii, Planetu opic nebo Polanskiho Rosemary má děťátko, je Vesmírné odysei Stanleyho Kubricka tak chabým soupeřem, že bude v tomto žebříčku reprezentovat všechny křivdy, které byly jednomu z největších filmařů všech dob "dopřány" Akademiky, ustrašenými z kontroverzního velikána. Kubrick má dnes pověst nedotknutelného génia, až tím přijde mnohým otravný. Tohle renomé, jak to tak bývá, ale vzniklo až po jeho smrti. Přijetí jeho filmů bylo vždy rozporuplné a plné vášnivých hádek mezi diváky a kritiky. Odysea nebyla výjimkou. Brzy ji mimochodem Projekt 100 pustí do kin. Samozřejmě na menších plátnech, než by se slušelo, přesto myslete na návštěvu kina.

 

Zpoždění - Ennio Morricone (celoživotní dílo)
Měl vyhrát už za: Hodný, zlý a ošklivý, 1966

Pokud budeme realisti, pochopíme, proč Ennia Akademie za první dva velké spaghetti-westerny přehlédla. Ignoraci Hodný, zlý a ošklivý a poté mnoha dalších už ale musíme označit za nepochopitelné selhání - absence klasického ocenění u tohoto velikána je věc, za jakou by se Hollywood měl stydět. Naštěstí víme, že se opravdu stydí, ale čestný Oscar, tradiční forma věty "je nám fakt trapný, že jsme to doteď nezvládli, sorry" je jen chabou náplastí. Vlastně se divím, že horkokrevný Ennio ho vůbec převzal, málokdo by se mu divil, kdyby Akademii poslal na nějaké odlehlé temné místo.

Jak ukřivdili Akademici vám a vašim oblíbencům?

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace