Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: 10 největších oscarových nespravedlností


ikona
xxmartinxx
martin scorseseoscar
Uplynuvší roky ukázaly, že některé oscarové přehmaty fakt bolí... 

Oscary jsou, co naplat, pořád nejprestižnejšími soškami filmového světa. Sice je rozdávají hlavně starší konzervativní běloši, kteří se u Gravitace víc než technické kvalitě divili zjištění, že Země není placatá, ale to divákům nevadí a jednou do roka podlehnou iluzi, že rozhodování těchto pánů má tu nejzásadnější vypovídající hodnotu o kvalitě americké produkce.

Akademici se dopouštějí mnoha chyb. Nejčastěji odmítají ocenit progresivní filmy, jež nějak mění zavedené pořádky. Jenže jsou to pořád lidé se svědomím a výčitkami, proto mnohdy nakonec povolí a coby omluvu dají zaslouženým filmařům sošku za něco viditelně nezaslouženého.

Oba extrémy si připomeňme v dnešním výčitkami přeplněném výběru.

Nezasloužený - Kterýkoliv Oscar, co se přiblížil na 100 stop k Davidu O. Russellovi
Měl vyhrát: Někdo, kdo předvedl něco OPRAVDU výjimečného

U Oscarů vždy nejvíc pálí aktuální nesmysly - a tím největším aktuálním nesmyslem je protlačení Davida O.Russella do čela nominací za jeho Špinavý trik. Vzhledem k tomu, že u Fightera a Terapie láskou se na začátku blyští logo Weinstein Company, není těžké uhádnout, jak že k tomu vlastně došlo. Nejvíc mně je stejně líto sympatické Jennifer Lawrence, jež vyhrála Oscara mnohem dřív, než si ho zasloužila, a jako klasický hollywoodský zákon schválnosti se jí tahle tlačenka jednou ošklivě vrátí jako bumerang, až se bude pokoušet své ceněné výkony trumfnout něčím ještě trvalejším.

 

Zpoždění - Martin Scorsese (Skrytá identita, 2006)
Měl vyhrát už za: Zuřící býk, 1980

Možná chápeme, že u krvavého Taxikáře se vzácní pánové z Akademie museli ošívat a bylo toho na ně na chudáky trochu moc. U Zuřícího býka jim ale mělo dávno být jasné, že Scorsese je jeden z nejlepších amerických režisérů a jednou mu to budou muset přiznat černé na bílém. Panika propukla, když mu začaly přibývat šediny a představa dalšího čestného Oscara nezpochybnitelnému velikánovi zněla rozhodně nehezky. Scorsese tedy doklopýtal na pódium za Skrytou identitu, jež není rozhodně špatná, kvality jeho vrcholných opusů ale dosahuje jen stěží. Škoda že Akademie neriskla a nepočkala pár let a nenašla koule na fanfáry pro bezuzdného Vlka z Wall Street.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace