Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: MovieZone vs. Oscaři


ikona
KarelR
moviezoneoscaroscarytéma
Jak se nám líbila letošní devítka nominovaných filmů? 

Do Oscarů zbývá něco přes 24 hodin. Většině lidí je to jedno, pár magorů se pomalu chystá do Světozoru a filmoví fandové mají poslední šanci nakoukat vybranou devítku filmů, z níž vypadne nový majitel té nejblištivější pozlacené sošky. Nad čím se letos bude ohrnovat nos, že "jako fajn, ale na Oscara fakt ne"? Kandidátů je hned několik, i když existuje jasný favorit. Nás nicméně daleko víc zajímají kvality oscarových kandidátů z našeho pohledu. Čert vem stárnoucí akademiky. Jak Django, Lincoln nebo Argo sedli redakci MovieZone?

Argo (CZ premiéra: 29. listopadu 2012)

Hodnocení: Cival 8/10, KarelR 7/10, duro 5/10,  Mr. Hlad 8/10, imf 8/10

 

Z největšího oscarového favorita jsme nejdřív byli trochu rozpačití. Tříměsíční odstup a absolvování Lincolna a 30 minut po půlnoci ale vedou k jasnému závěru, že tahle skutečná událost dává konkurenci slušně na frak. Utajovaná operace z přelomu 70. a 80. let sice taktéž trpí nemocí jménem "provařený konec". Ben Affleck ale do svého třetího filmu vecpal dostatek humoru a napětí na to, abyste na tenhle fakt pravidelně zapomínali. A brali Argo jako zručně natočený retrothriller, ze kterého si zapamatujete nejednu hlášku Alana Arkina. Jindy by to asi bylo málo. Současná situace ale volá po ignorování durových nářků a jednoznačnému vzkazu pro Akademii: "Argo fuck yourself!"

Nespoutaný Django / Django Unchained (CZ premiéra: 17. ledna 2013)

Hodnocení: Cival 8/10, KarelR 8/10, duro 9/10, Mr. Hlad 9/10, imf 9/10

 

Nespoutaný Django je brilantně natočená a řádně krvavá westernová komedie, nad kterou svorně jásáme. Takže... co krucinál dělá mezi oscarovými filmy? Ačkoliv je nad slunce jasné, že sem tenhle film doneslo hlavně jméno režiséra, vlastně je to jedno. Supervážným monologům vždycky prospívá, když je ve vzletné koláži následuje pár průstřelů hrudníku. A ty v Tarantinově podání tradičně potěší dvojnásob, takže si vážně nebudeme stěžovat na to, že se Djangovi dostává oscarové reklamy. Rozhodně to potěší víc, než kdyby jeho flek uzmula další obstojně nakroucená historická událost, nad níž se týden po ceremoniálu zavře voda. Visačka "těsně nevyhrálo x Oscarů" tak pro jednou alespoň míří do pravých rukou.

Terapie láskou / Silver Linings Playbook (CZ premiéra: 28. února)

Hodnocení: Cival 9/10, KarelR 10/10, duro 9/10, Mr. Hlad 9/10, imf 5/10

 

Doteď marně pátráme, co pod dvojznačným názvem Terapie láskou pustili imfovi. Zbytek redakce nicméně uzřel excelentní mix drtivého dramatu a milé romantiky, jemuž bychom z celého srdce přáli všechny sošky z oscarového skladu. Pat a Tiffany nás totiž smetli jako málokterý pár minulého roku a David O. Russell přitom potvrdil svůj status osobitého filmaře, který stíhá dvě zásadní věci. Jednak tahá z herců (hlavně z De Nira!) absolutní maximum. A druhak kolem nich pobíhá s kamerou tak energicky, že je druhá, třetí a čtvrtá projekce málem povinností. Že už se za něco takového Oscary dávno nedávají? Tak by se to ku*va mělo změnit!

---

Jak letos vidí Oscary Cival:

Vlastně se ani moc nebudu zlobit, když Argo vyhraje - a jako že tomu všechno nasvědčuje. Pominu-li totiž famózní romanci Terapie láskou (můj favorit!) a Tarantinova snad-až-příliš uvolněného Djanga, pak mě Affleckovo retro bavilo z oscarovek nejvíc. I napodruhé. Výborně odvedená práce, jejíž hodnocení v recenzi bych nakonec ještě o hvězdu zvýšil. Bohužel Akademie ty nejlepší filmy roku, totiž Batmana, Skyfall a Loopera, zametla pod koberec. I Mistra a Až vyjde měsíc bych raději viděl v hlavní kategorii než většinu z těch, kteří se utkají o sošky nejcennější. Ale to je vlastně fuk... Oscaři nejsou jedinou bernou mincí, spíš zajímavým vytříděním některých top kousků, reflexí trendů uplynulého filmového roku a hlavně velkou reklamou na kinematografii.

A jak na tom jste s oscarovými fláky vy?

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (29)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace