Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: MovieZone vs. Oscaři


ikona
KarelR
moviezoneoscaroscarytéma
Jak se nám líbila letošní devítka nominovaných filmů? 

Do Oscarů zbývá něco přes 24 hodin. Většině lidí je to jedno, pár magorů se pomalu chystá do Světozoru a filmoví fandové mají poslední šanci nakoukat vybranou devítku filmů, z níž vypadne nový majitel té nejblištivější pozlacené sošky. Nad čím se letos bude ohrnovat nos, že "jako fajn, ale na Oscara fakt ne"? Kandidátů je hned několik, i když existuje jasný favorit. Nás nicméně daleko víc zajímají kvality oscarových kandidátů z našeho pohledu. Čert vem stárnoucí akademiky. Jak Django, Lincoln nebo Argo sedli redakci MovieZone?

Lincoln (CZ premiéra: 24. ledna 2013)

Hodnocení: Cival: 5/10, KarelR 7/10, duro 7/10, Mr. Hlad 6/10

 

Velký oscarový favorit s dvanácti nominacemi... my ale Spielbergovi tentokrát fandit nebudeme. Durovi se Stevenovu historickou lekci málem nepodařilo dokoukat. Civala trápila ještě víc než Válečný kůň. A já s Hladem se dokonale shodujeme na tom, že je Lincoln jako prezident mohutná ikona. Jako filmová postava ale jen otravně kecá a budí dojem, že by člověka nedokázal motivovat ani k uklízení sněhu. Jistě, uznáváme spoustu technických kvalit a druhá polovina filmu je starou dobrou spielbergovskou pohádečkou. Prokousat se málem televizním pletichařením podruhé by ale nejspíš nezvládl ani jeden z nás.

Pí a jeho život / Life of Pi (CZ premiéra: 20. prosince 2012)

Hodnocení: Cival 6/10, KarelR 7/10, duro 7/10

Milionář z chatrče... na lodi! A opět v parádním filmařském podání, které v klidu utáhne dvouhodinovou story o klučinovi, který se musí urychleně stát mužem. Pí a jeho život je malým triumfem, malebným paradoxem ve světě, kde musí mít filmy za 120 mega hlavně kupu explozí. Ang Lee si ale vystačil s jedním člunem, (vynikajícím) digitálním tygrem a právoplatným nástupcem Deva Patela, aby nás zatáhl do fantaskního světa, o jehož případné existenci musíte rozhodnout sami. Že je to náboženská agitka? Ale kdeže. V jádru je to přesný opak, jen si je třeba uvědomit, co přesně říká věta "všechna náboženství jsou fajn".

30 minut po půlnoci / Zero Dark Thirty (CZ premiéra: 21. února 2013)

Hodnocení: Cival 6/10, KarelR 6/10, duro 9/10, imf 7/10

A další trefa mimo náš vkus. Duro se za lov Usámy sice srdnatě bije a imfová čerstvá recenze je smírně pozitivní. Já s Civalem jsme ale tuhle procedurálku spíš odzývali, což mimo jiné zřejmě souvisí s faktem, že tu zkrátka není přidaná hodnota. Od A až do Z to celé bylo ve zprávách, postavy jsou schválně odtažité... a divák tak dvě hodiny úpí, aby si na konci mohl odšktnout další z oscarových povinností. A jít si spravit náladu stokrát působivějším Zodiacem. Jistě, to srovnání je nefér. Pokud ale někdo vezme naprosto nefilmovou látku a pak ji ještě nefilmověji roztáhne na dvě a půl hodiny, vážně nemůže čekat chválu jen za to, že ukazuje aktuální dějiny. Živá paměť je holt svině.

---

Jak letos vidí Oscary imf:

Taky jsem to nějak proflákal (člověk holt není Superman), nicméně Lincoln a tygr mají ještě šanci dostat se do mojí hlavy, než McFarlane spustí svoji několikahodinovou vyřídilku. Všichni víme, že při sázení na vítěze hraje větší roli selský rozum a statistiky, takže srdcaři jen znovu a znovu narazí. V tomhle směru si myslím, že jsem krom Lincolna nakoukal to nejdůležitější, s čestnou výjimkou Bídníků, kterých se svým způsobem bojím, stejně jako všech přepříliš klasických muzikálů, ve kterých herci při zpěvu rodí. Ukázky stačily. Bude to tedy ročník dokudramat a amerických vzpomínek, který korunují Argo a Třicet minut po půlnoci? Možná... těší mě, že zrovna tyhle dva filmy nejde prvoplánově spláchnout jako hlazení velké americké duše. Jeden je školením v řemesle, tempu a emocích, druhý zas ve fetišisticky analytickém, úmyslně odtažitém a právě proto tak lákavém přístupu. Samozřejmě si mnohem radši znovu pustím Djanga, ale mám docela fajn pocit z toho, že letošní oscaroví favoriti mi nejsou zas tak vzdálení. Snad se to na mém zúčtování s Fortunou nepodepíše mínusovými hodnotami.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (29)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace