Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Hobit: Velká představovačka postav (3/3)


ikona
KarelR
hobitpeter jacksontéma
Závěrečných deset lidí, čarodějů, draků nebo skřetů z Hobita. 

Blížíme se do finále. Už za sebou máme pětadvacítku hobitů, elfů a trpaslíků, kteří se objeví v dvoudílné adaptaci Hobita. Zbývá tedy probrat zástupce lidí, pár čarodějů a ty děsivější obyvatele Středozemě, a můžeme se houfně začít těšit na první film... který dorazí "už" za necelý rok a půl!

Třetí část Hobití představovačky se skládá převážně z postav, které do děje zasáhnou až později. V mnoha případech je dokonce uvidíme až ve druhém filmu. Odpusťte proto o něco stručnější popisy, ale odříkat tu přesné činy každého jmenovaného v poslední třetině příběhu mi přijde lehce kontraproduktivní. Vždycky si je můžete vygooglit (nebo si přečíst knihu), takže budu víceméně jen nastiňovat. Tak vzhůru do toho...

PRVNÍ DÍL PŘEDSTAVOVAČKY --- DRUHÝ DÍL PŘEDSTAVOVAČKY

Lidé

Starosta Jezerního města
Stephen Fry

Nedaleko Osamělé hory se nachází Esgaroth, další návštěvní bod naší ústřední výpravy. Není to království, jak byste podle názvu čekali, ale jak napovídá jeho druhé označení, spíše město. Nevládne mu proto král, nýbrž volený starosta, jehož funkce není příliš rozdílná od známějšího správce Gondoru. I bez náboženské opory má slušnou moc, jíž může využívat moudře... nebo jako ten současný. Není jasné, jak se tenhle hamižný zbabělec dostal k moci. Ani jak se vlastně jmenoval. Tolkien upřesnil jen to, že nebyl z návštěvy Bilba a trpaslíků příliš nadšený, a očka mu dokázala rozsvítit jen hromada zlata. Jestli se k nějaké dostane, a jak s ní případně naloží, tu prozrazovat nebudu. Každopádně ale půjde o skvělou postavu. Proč? Protože britský národní poklad Stephen Fry!

 

Alfrid
RyanGage

Alf... kdo? Než začnete zmateně lovit v paměti, tohle je další nová postava. Vedle elfky Tauriel si Peter Jackson a spol. vymysleli také pobočníka pro starostu Esgarothu, který nejspíš bude sloužit jako jedno velké ucho pro vykutálené plány svého pána. Nic víc se o něm neví, každopádně by ale nemělo jít o úplně miniaturní roličku. Tu měl téměř neznámý talent Ryan Gage dostat původně (šlo o Droga Pytlíka), hobitímu týmu se ale líbil natolik, že dostal důležitější part. Přihrávání Stephenu Fryovi? Co by za to jiní dali!

 

Bard Lučištník
Luke Evans

Každý velký film by měl mít svého hrdinu. Neohroženého reka, který se bude bít za spravedlnost a svůj lid, dokud mu budou síly stačit. Pán prstenů měl Aragorna, když to potom krapet přeženu, Hobit bude mít Barda. Výrazný ochránce Esgarothu je potomkem Giriona, posledního Pána Dolu, a v poslední třetině Hobita ho čekají zatraceně těžké úkoly. Starosta Jezerního města totiž není ideálním vojevůdcem (slovo statečnost mu nejspíš nic neříká), takže bude muset Bard vzít osud své domoviny do vlastních rukou. Setká se u toho se slušnou řádkou nepřátel, doufejme tedy, že z něj Jackson narychlo udělá plně funkční postavu. Se spíš záporáckou tváří Luka Evanse to bude docela fuška, o to víc ale může Bard překvapit.

 

Medděd
Mikael Persbrandt

Už slyším ty nářky: "Medděd není člověk, je to kožoměnec!" No dobře, máte pravdu. Lidé měnící se ve zvířata dostanou vlastní rubriku hned příště. Protentokrát strčím černovlasého svalovce do stejného pytle s lidmi s Jezerního města, ačkoliv s nimi nemá moc společného. Medděd žije ve svém skromném domě, jež se nachází mezi řekou Anduinou a elfím královstvím v Temném hvozdu. Chová tam obří včely, mluvící koně... a další úplně normální věci. Sám se potom dokáže proměnit v medvěda, což přijde vhod nejen hrdinům Hobita, ale v příštích letech také trikařům od Weta Digital. I když se Medděd nikdy netransformuje přímo v knize, ve filmu prý jeho proměna bude stát za to. Neměla by ale odvádět pozornost od Meddědova hlavního úkolu, kterým bude poskytnutí přístřeší pro Bilba, Gandalfa a trpaslíky poté, co narazí na menší skřetí trable v Mlžných horách. Před odchodem jim pak Medděd ještě zapůjčí pár cestovních poníků, jeho poslední čin ve filmu to ale nebude. Alespoň ne v tom prvním...

 

Čarodějové

Saruman Bílý
Christopher Lee

Gandalfa jsme si představili už předminule, takže to u čarodějů bude jednoduché. V Hobitovi se vyskytují tři, přičemž i druhého z nich dobře známe z Pána prstenů. Sarumanův ponurý osud dostal dost prostoru už v Jacksonově filmové trilogii. V Hobitovi se ale lépe podíváme na pohnutky, které mága z Železného pasu dovedly ke spojenectví se Sauronem. Saruman je Maia z řádu Istari (tzn. ani člověk ani elf), funguje tudíž jako (téměř) nesmrtelný čaroděj, který by měl ochraňovat Středozem. Jeho studium Saurona a prstenů jej ale postupně odvádí od jeho původního úkolu, a on začíná toužit jen po moci. Ještě v době událostí Hobita je hlavou Bílé rady, která měla zkoumat narůstající moc zla v Dol Gulduru a zabránit jejímu případnému šíření. Gandalf už v té době ale tuší, že se Sarumanem není něco v pořádku. A právě z nenápadných zárodků jeho doměnek by mohl Jackson vykutat pár povedených scén. Celé Bílá rada má ve filmu dostat slušný prostor (v knize o ní jen slýcháme), čímž se splní sen mnoha Tolkienových fanoušků. Poprvé totiž uvidí Gandalfa, Sarumana, Galadriel nebo Elronda v kolektivním snažení o potlačení zla ve Středozemi.

 

Radagast Hnědý
Sylvester McCoy

Když se ve Společenstvu prstenu svolávala rada v Roklince, patřil mezi pozvané i Radagast Hnědý. Třetí čaroděj ve Středozemi ale nebyl nikde k nalezení, protože nejspíš někde navštěvoval svoji milovanou faunu a floru. Přiznejme si to rovnou, Radagast je tak trochu naivní trouba. Je sice člen Bílé rady a úzce spolupracuje se Sarumanem, jemuž má pomáhat v zachování pořádku ve Středozemi. Nejvíc se ale stará o zvířata (třeba o obří orly...) a jeho schopnosti spočívají především v tom, že s nimi dokáže komunikovat. Co na to jeho Bílý kolega? Ten jím akorát pohrdá a půjčuje si od něj inteligentní ptactvo, aby s ním mohl špehovat, koho potřebuje. To Radagast nevědomky nalákal Gandalfa do Orthanku, kde byl potom vězněn. Můžeme tudíž bezpečně předpokládat, že v Hobitovi za moc velkého borce nebude. Pravděpodobně přihraje Sarumanovi na pár zlověstných větiček a bude rád, když svojí minimální ostražitostí nezpůsobí nějaký zásadní problém.

 

Stvůry, které nechcete potkat

Glum
Andy Serkis

Počátky Gluma se paradoxně adaptace už dočkaly. Byl mu věnován celý úvod Návratu krále, takže snad každý dobře ví, že byl původně hobitem jménem Sméagol. Jednou při rybaření ale jeho bratr Déagol našel Jeden prsten (po smrti Isildura ležel téměř 2000 na dně Anduiny), což mezi ním a Sméagolem způsobilo zásadní rozkol. Ten skončil Déaglovým uškrcením a Sméagol započal svoji dlouhou transformaci do stvůry známé jako Glum, která nedá z dohledu svoji milovanou tretku. Všechno sice nasvědčovalo tomu, že prsten pouze umí udělat jeho majitele neviditelným a zaručuje mu dlouhý život. Jeho zhoubná moc ale nikam nezmizela a osudovým se Glumovi stala chvíle, kdy prsten ztratil ve své jeskyni v Mlžných horách. Tam ho nachází Bilbo, jenž se při skřetím útoku na výpravu k Osamělé hoře odděluje od trpaslíků. Jeho následné setkání s Glumem je pak jednou z nejdůležitějších událostí v dějinách Středozemě. A právě z něj později klíčí všechno, co se stane v Pánovi prstenů. V Hobitovi je však prsten jen kouzelným artefaktem, který dělá svého nositele neviditelným, a jeho důležitost se odhalí mnohem později. Stejně důležitý je pak i Glumův následný osud, který si určitě dobře pamatujete z prstenové trilogie.

 

Skřetí král Gorkin
Barry Humpries

Výrazných záporáků není nikdy dost. Tenhle se sice na plátně asi moc neohřeje, každá osobitější stvůra ale v Hobitovi potěší. Jméno Gorkin pochází z kuchyně Petera Jacksona, je ale téměř jisté, že je tímhle skřetím králem myšlen Velký skřet. Vládce skřetů z okolí Mlžných hor se s Bilbem a trpaslíky setká ve chvíli, kdy jsou zajati jeho vojáky. A ačkoliv je to setkání poměrně krátké, zanechá v nich docela hluboký dojem. Zatím není jasné, jak bude Gorkinova vláda souviset s existencí o něco důležitějšího Bolga, krále skřetů z Morie. A zda ve filmu dostane víc prostoru, než to málo, které má v knize. V každém případě ale nepůjde o kaskadéra v kostýmu, nýbrž o kompletně počítačovou postavu, která bude oživená pomocí stejné technologie jako Glum. Akorát bude po studiu místo Andyho Serkise pobíhat nadrátovaný australský komik Barry Humpries.

 

Azog
Conan Stevens

V minulém odstavci jsem zmínil skřeta Bolga, jenž v knize hraje hodně důležitou roli (v podstatě je to druhý největší záporák). Peter Jackson ho zatím ještě neobsadil (do druhého filmu je času dost), Bolgův otec Azog už ale představitele má. Azog se nebude přímo účastnit událostí Hobita. Dozajista se však objeví ve flashbacích na začátku filmu. Jde totiž o skřetího krále Morie, který na konci Velké války mezi trpaslíky a skřety zavraždí trpasličího krále Náina. Hodně brzy sice za tuhle "chybu" zaplatí. Už díky svému představiteli ale rozhodně stihne zanechat slušný dojem. Proč? Úctyhodných 221 centimetrů skřetí hrůzy se nevidí každý den!

 

Drak Šmak
Benedict Cumberbatch

A jsme u klenotu a hlavní atrakce Hobita, draka Šmaka. Jeden z největších draků ve Středozemi rozhodně není žádný dobrák. Jde o hamižnou, zlomyslnou a nebezpečnou nestvůru, která tak dlouho poslouchala historky o trpasličích pokladech v Osamělé hoře, až se rozhodla, že si je přivlastní. Šmak přiletěl k hoře za Thorinova mládí, vyvraždil téměř všechno obyvatelstvo a usadil se v jejím v nitru, kde si každý večer ustýlá na hromadách zlata. Právě za tyto činy by měl v Hobitovi zaplatit, protože cílem trpasličí výpravy není nic jiného, než jeho usmrcení a znovunabytí pokladu, který patří Thorinovu lidu. Šmak se ho ale nehodlá vzdát jen tak, a přestože kvůli svému stáří už ani nepožírá panny a nepustoší města, alespoň v jednom se kvůli trpasličí návštěvě pokusí udělat výjimku. Samozřejmě tu neprozradím, jak to s ním v Hobitovi dopadne. Každopádně by ale měly být všechny scény s ním velkolepou podívanou. A to i přes to, že nebude obdařen hlasem Christophera Lee nebo někoho podobně slovutného, ale namluví ho Benedict Cumberbatch (aka Sherlock Holmes z nového seriálu od BBC). Jak přesně Šmak bude znít? Jak bude vypadat? A stane se stejně legendární filmovou postavou jako Glum? Tolik otázek a odpovědi jsou tááák daleko...

Tak to máme za sebou. 2 filmy, 35 obsazených postav a spousta měsíců, během kterých budeme hltat každou fotku a později i každý záběr ze staré dobré Středozemě. Hobit bude bezesporu jednou z největších událostí příštího roku, a už proto ho budeme na MovieZone pozorně sledovat. Galerie se plní promo fotkami rozmanitých trpaslíků, videodeníky přibývají... a čekání na teaser pokračuje. Vzpomínáte na ten k Pánovi prstenů, který pobláznil svět celých 20 měsíců před premiérou? Už teď máš tři měsíce zpoždění, Petere!

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (13)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace