Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Hobit: Velká představovačka postav (1/3)


ikona
KarelR
hobitpeter jacksontéma
Kdo bude pod dohledem Petera Jacksona putovat k Osamělé hoře? 

A začínáme se rozjíždět. Za start hobití kampaně by se sice dala považovat dubnová desetiminutovka ze zákulisí. Ta ale z pochopitelných důvodů nenabídla mnoho novinek, a byla spíš jen malým nostalgickým připomenutím, že Peter Jackson kutí další výpravu do Středozemě. První pořádné materiály k filmu se objevily až včera, kdy nám tři fotky představily Bilba s novou tváří, navrátivšího se Gandalfa a pár trpaslíků.

Zatím to nejsou žádné velké výjevy, i tyhle momentky ale dokázaly vzbudit vlnu nadšení z toho, že Hobit opravdu nabírá reálné obrysy. Odhalené fotky pak určitě mají za úkol i menší povzbuzení při koupit rozšířených verzí Pána prstenů na Blu-rayi (vychází příští týden). A především značí zlom mezi přísunem zpráv o castingu a pomalým odhalování vizuálních lákadel, se kterými se třeba za pár měsíců dohrabeme k prvnímu teaseru.

Zásadní je teď pro nás každopádně jedna věc. Peter Jackson už zvládnul obsadit všechny důležitější role v Hobitovi, což znamená, že známe 35 šťastlivců, kteří se v dvoudílném filmu objeví. Víme dokonce i to, jakou postavu si kdo zahraje, takže je čas na jedno velké shrnutí. Tímhle shlukem písmenek tedy startuje třídílný článek o postavách jedné malé pohádky, která se brzy přetaví ve velkolepou filmovou podívanou.

Členové výpravy k Osamělé hoře:

Bilbo Pytlík
Martin Freeman

Hlavní hrdina příběhu o jedné malé výpravě k jedné velké hoře. Bilba určitě znáte z Pána prstenů jako Frodova čím dál tím pomatenějšího strýce. V Hobitovi se potom dozvíte především to, proč je takový kamarád s čarodějem Gandalfem, a jak se dostal ke kouzelnému prstenu moci. To ale budou víceméně vedlejší věci. Prim bude hrát jeho setkání s třinácti trpaslíky, které společně s Gandalfem doprovodí na výpravě k Osamělé hoře. Proč? Jak? Co se mu stane cestou? No snad jste si nemysleli, že se všechny informace dozvíte hned v prvním odstavci.

 

Thorin Pavéza
Richard Armitage

Vůdce třinácti trpaslíků, tvrdohlavý hráč na harfu a postupně velký Bilbův přítel. Na jejich vztahu stojí velká část příběhu, a Thorin je zásadní postavou i v dalších ohledech. Právě on byl společně s Gandalfem hlavním iniciátorem výpravy, na jejímž konci hrdiny čeká setkání s drakem Šmakem. Cíl? Pomstít se drakovi za to, že za Thorinova mládí obsadil celé okolí Osamělé hory (tzv. Erebor) a vyhnal trpasličí lid, který tam žil. Thorin v důsledku toho musel začít válčit se skřety ještě dřív, než pořádně dospěl, přičemž ho to stálo dědečka a nepřímo i otce. Má tedy docela velkou motivaci dotáhnou výpravu až do konce, nemluvě o tom, že ve Šmakových spárech skončil i ohromný trpasličí poklad.

 

Balin
Ken Stott

S Balinem v Hobitovi moc velké pořízení není. Zastával roli zkušené hlídky výpravy, hrál na starší typ violy (něco jako housle) a byl jediným trpaslíkem, který Bilba navštíví ve Dnu pytle poté, co společně zažili velké dračí dobrodružství. Na zajímavosti ale nabírá vzhledem k tomu, že bude ve filmu sloužit jako menší propojení s Pánem prstenů. V tolkienovském universu totiž Balin po událostech Hobita sebral hrst věrných druhů a pokusil se znovu dobýt ztracené trpasličí město Khazad-dům. Ano... jde o Morii. Jak to dopadlo, vám potom musí dojít ve chvíli, kdy si vzpomenete na události Společenstva prstenu. To našlo po vstupu do Morie Balinův hrob, což nejvíc zasáhlo dvě osoby. Gandalfa, protože se s Balinem znal z výpravy k Osamělé hoře. A Gimliho, protože byl jeho vzdáleným bratrancem.

 

Dvalin
Graham McTavish

Mladší bratr Balina taktéž ovládal hru na „houslovou“ violu. Byl prvním trpaslíkem, který vkročil do Dna pytle, a vybavil Bilba na výpravu pláštěm a kapucí. Ve filmech by měl být výrazný nejen díky modrým vousům, ale především díky svému představiteli. Snižování výšky totiž podstoupil vůdce žoldáků z posledního Ramba, který rozhodně nebyl žádným ořezávátkem.

 

Dori
Mark Hadlow

Nejsilnější trpaslík! Dori byl v Hobitovi za největšího borce, moc výhod mu to ale nepřineslo. Naopak musel obvykle nosit ty nejtěžší věci, mezi kterými vynikal především Bilbo. Když bylo třeba vzít nohy na ramena, Dori si tam rovnou hodil i hobita a snažil se držet krok s ostatními. Občas kvůli tomu mudroval, jinak byl ale docela milou postavou.
 

 

Ori
Adam Brown

Ori je Doriho bratr a ve třináctce trpaslíků nejspíš zapadne podobně, jako ještě pár následujících. Jeho důležitost taktéž spočívá až ve spojitosti s velkou tolkienovskou trilogií. Byl totiž členem Balinovy výpravy do Morie a zapsal poslední věty do knihy Mazarbul. Ano, to je to drobné literární dílo, které Společenstvo prstenu našlo u Balinova hrobu, a udělalo se z něj kratičké předčítání.

 

Nori
Jed Brophy

Jak jste určitě uhodli podle jména, bratr Doriho a Oriho. Nalezených zajímavostí… nula.

 

 

 

Glóin
Peter Hambelton

To Glóinova působnost ve Středozemi je omnoho bohatší než Noriho. Byl proslulý schopností rozdělat oheň za jakýchkoliv podmínek, jeho nejdůležitějším přispěním tolkienovskému univerzu je ale zplození Gimliho. Společně se svým synem se objevil na Elrondově radě v Roklince (a tedy i ve filmovém Společenstvu prstenu), kde informoval o příjezdu Sauronova posla do Ereboru. Tamnímu králi prý nabízel tři trpasličí prsteny a bezpečný návrat do Morie za zprávy o hobitovi s prstenem moci. Ten ale naštěstí nabídku nepřijal a vyslal Glóina s Gimlim, aby se zúčastnili „alternativního řešení mordorského problému“. Jeho výsledek všichni dobře známe.

 

Óin
John Callen

Glóinův starší bratr se tak výraznými činy bohužel nechlubí. Taktéž byl mistrem v rozdělávání ohně, bohužel se ale nedožil ani chvíle, kdy by na hostině mohl machrovat větou: „Jsem strýc slavného Gimliho“. Vydal se totiž s Balinem do Morie, a ačkoliv přežil bitvu se skřety a podařilo se mu uprchnout západní branou, moc dlouho si svobodu neužil. Zhruba po pár vteřinách se z blízké tůně vynořil „hlídač“ a rozhodl se ho posvačit. Správně, jde tu milou chobotnici, která chtěla to samé udělat o něco později se Společenstvem.

 

Fíli
Dean O’Gorman

A dostáváme se k hlavním komikům příběhu. Fíli byl nejmladším trpaslíkem, který s Bilbem cestoval k Osamělé hoře. A jako takový měl energie na rozdávání. Byl o víc než padesát let mladší než ostatní trpaslíci (kromě jeho bratra Kíliho) a dobrý zrak z něj dělal užitečnou hlídku. Jeho účast na nebezpečné výpravě pak souvisí především s tím, že byl synem Thorinovy sestry Dís, což je jediná trpaslice zapsaná v historických materiálech Středozemě. Může za to děkovat především hrdinským činům svých dvou potomků.

 

Kíli
Aidan Turner

Druhý syn Dís byl stejně veselá kopa jako jeho bratr Fíli. Jen máloco mu dokázalo zkazit náladu, měl neomylný zrak, a s ochotou se vydával prozkoumat nebo najít cokoliv, co bylo potřeba. Stejně jako bratr měl v knize modrý plášť a žluté vousy, a díky jeho smyslu pro humor rozhodně půjde o jednu z nejvýraznějších postav Jacksonova nového opusu.
 

 

Bombur
Stephen Hunter

Bombur je výherní role nejtlustšího trpaslíka výpravy. Než ve stáří ztloustnul natolik, že ho muselo nosit šest druhů, byl pomalým nešikou, který přitahoval akorát problémy. V Hobitovi tak nejednou zpomalil postup celé výpravy. Zřejmě z respektu, že umí hrát na buben, ho ale trpaslíci nikdy nepřivázali ke stromu a neutekli pryč. Uvidíme, jestli Bombur v její adaptaci nedopadne jinak, a zda stejně jako v knize řadu zásadních událostí prospí.

 

Bofur
James Nesbitt

Bomburův bratr Bofur patří společně s Norim mezi ty nejméně výrazné trpaslíky. Neví se o něm nic kromě toho, že měl žlutý plášť a hrál na klarinet. Jeho filmová působnost by ale mohla být docela výrazná, jelikož se bude chlubit známou tváří Jamese Nesbitta.
 

 

Bifur
William Kircher

Zdánlivě nekonečnou třináctku trpasličích odvážlivců uzavírá Bifur, bratranec Bofura a Bombura. Taktéž hráč na klarinet, taktéž nositel žlutého pláště. Především ale odvážný bojovník. Při knižním střetu se zlobry vydržel Bifur na nohou nejdéle, což z něj záhy udělalo nejudatnějšího bijce výpravy. William Kircher se při hraní asi hodně zapotí, Peter Jackson mu ale snad dostatečně vysvětlil, že role největšího machra z celé party za to rozhodně stojí.

 

Gandalf Šedý
Ian McKellen

Zarytí Tolkienovi čtenáři dobře vědí, že s Bilbem a třinácti trpaslíky putoval také čaroděj Gandalf. Vzhledem k jeho zásadní roli v Pánovi prstenů ho netřeba dlouze představovat, určitě ale není od věci vědět, že to byl on, kdo poskytl trpasličí výpravě dva důležité artefakty, nez kterých by se asi nikam nešlo - mapu a klíč k Osamělé hoře. Při setkání v Hůrce také přemluvil Thorina k tomu, aby místo frontálního útoku svou misi podnikl v daleko nenápadnějším stylu. A aby na ni přibral „zkušeného zloděje“ Bilba. Gandalf ale bude mít ve filmovém Hobitovi mnohem víc práce. Zatímco se totiž přesouvá se skupinou trpaslíků z bodu A do bodu B, musí si chvílemi odskakovat k dalším záležitostem. Patří mezi ně kontrola podezřelého vládce Dol Gulduru, pátrání po Glumovi a pečlivé hlídání šéfa Bílé rady, jeho dlouholetého přítele Sarumana. Že by měl tenhle veledůležitý čaroděj nějaké nekalé úmysly?

DRUHÝ DÍL PŘEDSTAVOVAČKY --- TŘETÍ DÍL PŘEDSTAVOVAČKY

Všechny tyhle potíže budou hrát ve filmovém Hobitovi mnohem větší roli, než v tom knižním. Detailněji si je ale probereme až v dalších dvou článcích, které se budou věnovat zbytku postav. A vzhledem k tomu, že se v nich sejdou lidé, elfové nebo třeba i stvůry z temnějších zákoutí Středozemě, můžete v nich čekat líčení a nastiňování hodně barvitých událostí, které uvidíme v kinech o Vánocích 2012 a 2013.

TISKOVÁ KONFERENCE K ZAHÁJENÍ NATÁČENÍ - POUZE S "BILBEM A TRPASLÍKY"

Takže zhruba za týden zdar a do té doby můžete přemítat nad tím, jak se hodlá Peter Jackson poprat s ústřední filmovou výpravou. Devět rozdílných členů společenstva byla legrace oproti tomu, aby nám prodal třináct víceméně podobných trpaslíků.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (9)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace