Nevím, jestli to bylo tím, že miluju oceány, dokumenty a mořskou biologii, takže se mi Cameron představením celého oceánského ekosystému a fetišistickém čvachtání se v něm, strašně trefil do noty.
Nevím, ale tentokráte se magie prostě nedostavila. Všechno vypadá samozřejmě krásně, bombasticky a je to opravdu mohutný spektákl. Jenže moc nového jsem překvapivě nedostal. Krom cute olihní. Po velmi slibném rozjezdu, kdy se pomocí létajících měchýřovek zdánlivě posuneme někam dál...tak kde je oheň a popel? Ta desetiminutová návštěva jednoho stanu nové (skvělé) záporačky?
Nevím, ale jsem až celkem v šoku, že víc jak polovina filmu mi přišla jako remake dvojky (a dost možná i jedničky, ale tu jsem od premiéry neviděl). Postavy se točí v kruhu jak na centrifuze, dostávají se do těch samých lokací a situací, ve kterých už jsem je viděl! Jakože what? jejich vývoj a emoce tam jsou a je to vlastně strašně dobré. A Tulkunům to točení se ve smyčce odpustím, protože jsou za mě to nejzajímavější z celého Avatara a vždycky, když plujou na porážku, upustím slzičku. Překvapující pak je, jak spousta vedlejčích postav vyzní naopak úplně do ztracena
Nevím, zdali se neměla vzít dvojka a trojka a sestříhat to do čtyřhodinového filmu, protože zase jo, ono to utíká velmi hezky, a třeba by to mělo ještě lepší tempo.
Nevím, na 5-7 z 10 mi to přijde málo, ta práce s postavama, ta produkční hodnota, ty emoce tam jsou víc než v čemkoli, co jsem letos z blockbusteru viděl. Ale na 8-9/10 to asi taky nevidím, protože je to vypravěčsky strašně lazy.
Nevím/10
PS: Nevím, jaktože se shoduju s tím, co popisuje Gonzi, ale ten tomu napálil plnou palbu

PS 2: Vím, že s Gonzim ale naprosto souhlasím, že průměrný film si i tak představuji jinak. Jen mi to Cameron setsakra zamotal v hlavě.