Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Black Panther zardousil Rudou volavku


ikona
TedGeorge
avengersavengers: infinity warblack pantherbox officedwayne johnsonhugh jackmanjennifer lawrencejumanji: vítejte v džunglimarvelmatka!nejvetsi showmanoscaroscařioscarytržby
Oscarovky vyklízejí pole. Změní se to příští týden? 

Začínám si myslet, že se za rok s Black Pantherem potkáme i na těch Oscarech. I tři týdny po premiéře je ho totiž všude plno a Akademie si jednou za čas dopřeje nějakou tu cenu pro opravdu velký blockbuster. James Cameron by mohl vyprávět. V tuto chvíli je situace následující: Třetí víkend v amerických multiplexech si africký bojovník za Wakandu připsal parádní pokles 40% a do zdánlivě bezedné marvelovské pokladničky přisypal dalších 66 mega. Celkem jsme po nějakých 20 dnech v zámořských kinech na naprosto neuvěřitelné půl miliardě a "nějakých drobných" k tomu.

Není tedy od věci předpokládat, že 600 mega padne během následujících 3 týdnů a Black Panther tím rozhodně nebude končit. Bude z toho nakonec neskutečných 650 kulatých jenom ze zámoří? Počkejme si. Každopádně se nabízí hypotéza, že tuhle závratnou částku (alespoň co se Ameriky týče) nezvládne zopakovat ani třetí díl toužebně očekávaných Avengers. Což prosím neberte jako nějaké pochybnosti o potenciálně obřích číslech týmovky. Jenom by to mělo naznačit, jakou bouřku v kinech tahle černá šelma rozpoutala.

Co na to čísla ze světa? Také jsou parádní. Pravděpodobně to nebude stačit na vyrovnání 650 milionů z Ameriky, ale to vůbec nevadí. Panther totiž ve světě průběžně vyhrává na body ve srovnání s třetím Thorem, Strážci Galaxie Vol. 2 a Doctorem Strangem. Přepočítáváme už 396 milionů dolarů a v záloze je ještě premiéra v Číně. Před pár měsíci si mnoho lidí myslelo, že v zemi s hodně dlouhou zdí nebude kvůli zakořeněnému, ehm, rasismu čínských soudruhů komiksový "nigga madafaka gangsta" superhrdina ani startovat, ale všechno je nakonec jinak.

Celosvětové tržby filmů za rok 2018

Premiéra je naplánovaná na příští týden a čísla z předprodejů ukazují na 60-70 milionový otvírák. Víc než celkových 140 z toho však pravděpodobně nebude, protože v Číně neskutečně vládnou domácí blockbustery Detective Chinatown 2 a Operation Red Sea. Během následujících několika dnů se oba překulí přes hranici 500 melounů a kdo ví, kde těm celkovým číslům bude konec. Čína prostě zase vystrkuje drápky.

Ale zpátky k vládci Wakandy. Ten v současné chvíli přepočítává přesně 900 milionů dolarů celosvětově, miliardy se dočká někdy příští víkend a celkovými tržbami bude útočit na Krásku a zvíře, která se minulé jaro zastavila jenom pár desítek milionů před hranicí 1,3 miliardy babek. Podle mě T´Challa před rokem startující křehkou knihomolku Belle nakonec nezakousne, ale stejně tu před sebou máme jednu z těch tržebních pohádek, na kterou nezapomenou celé generace tržebních kecalů. Raději si teď ani nechci představit, kolik zelených papírků vydělá již pilně plánovaná dvojka.

Pro stříbro si došla obnažená Jennifer Lawrence a její Rudá volavka. Není to žádná sláva, protože otvírák 17 milionů babek je na Ameriku málo. J-Law tak po matce! znovu potvrdila, že je mimo Hunger Games a x-menovské universum tak trochu marná a rozhodně nemůže pomýšlet na status superhvězdy z ranku Julie Roberts v devadesátkách. Ve světě z toho sice bylo docela slušných 26 mega, ale těžko si teď představit finiš špionážní akce točené u našich východních sousedů za hranicí 180 milionů dolarů celosvětově.

Tržby filmů Jennifer Lawrence

Při rozpočtu 69 milionů dolarů to samozřejmě není žádný velký propadák, ale nikdo zainteresovaný si na pšenku nepřijde. Vzhledem k tomu, že studio prý vyplatilo Jennifer 15-20 milionů dolarů předem, to je docela smutné. Nabízí se srovnání s Atomic Blonde, která se v USA dočkala více než 50 milionů dolarů. Tu ale nepodržel svět, který nabouchanou Charlize Theron odsoudil k zapomnění a finiši pod kilem. Na rozdíl od Jennifer však Charlize zbytečně nehamounila a díky tomu byl rozpočet tenkrát docela přijatelných 30 mega. Myslím, že se agenti Katniss Everdeen už pomalu modlí, aby podzimní X-Meni s podtitulem Dark Phoenix nepropadli. Jinak si Jennifer to plánované volno pořádně protáhne.

Bronz si vystřílela zasloužilá akční hvězda let minulých, Bruce Willis. Těch 13 mega je pro vyloženě béčkově působící Přání smrti jeho současné maximum a v MGM se kvůli tomu nikdo věšet nebude. Jednak díky nízkému rozpočtu 30 mega a jednak díky faktu, že se podobným filmům pořád daří na VHS, DVD a Blu-rayích. Willis to však má pravděpodobně za sebou a podobná béčka mu tak budou čím dál častěji vydělávat na nájem (a na pohřeb). Nebo že by snad renesanci McClanea přinesla netrpělivě vyhlížená dvojka Vyvoleného (respektive  Rozpolceného) a návrat pořád strašně cool Davida Dunnea? Uvidíme příští rok.

Bramboru vypěstovala Rachel McAdams ve spolupráci s Jasonem Batemanem díky 39% poklesům jejich komediální Noční hry. Díky tomu přibylo do warneráckého měsce 10 mega a značí to, že jsme po nic moc otvíráku 17 mega na cestě k 60 milionům babek jenom z Ameriky. Pravda, není to ta výhra, kterou jsem před pár měsíci falešně prorokoval, ale Warneři budou na konci kvartálu spokojení (a alespoň trochu v plusu). I díky relativně nízkému rozpočtu 37 mega, který v tomto případě konečně dává smysl.

Na pátém místě mě překvapuje rebelský Králíček Petr, který opravdu přetaví slušný otvírák 25 mega ve (skoro až fantastické) kilo jenom z Ameriky. Při rozebírání studia jsem nad tímhle ohavně působícím animákem / hraným filmem / pohádkou ohrnoval nos, ale mašinfírové od Sony pro jednou správně odhadli nálady (nejenom) Američanů a celosvětově půjdou dost možná za čtvrt miliardy. K tomu jim hodně pomůže dalších 10 melounů z Ameriky za tento víkend. Pokles o 20 % oproti minulému víkendu a celkem už 84 mega jenom ze zámoří? To ty děti vážně neví, jak se prosmýknout do sálů hrajících Panthera?

Šestku bere chválená Anihilace s ozbrojenou Natalií Portman a my se jí dočkáme až na Netflixu, nikoliv na velkém plátně v multiplexu. Chtěl jsem být slušný, ale Paramount na to prostě se*e. V Americe se ambiciózní sci-fi dočkala poklesu o 49% a díky dalším 5,6 milionům babek tu přepočítává 20 melounů. Troufnu si tvrdit, že už jim to pomalu bude stačit, protože Netflix je bohatý a po vzoru Cloverfield Paradoxu jistě vysolil za práva několik desítek milionů dolarů na dřevo. Přesto je tahle paramountská hra na jistotu smutná a jenom ukazuje, že bude studio brzy měnit majitele. Nebo vyklízet pole.

Štastnou sedmičku si uzurpuje nestor tržebních reportů posledních dvou měsíců, Jumanji. Rock už se pomalu chystá na Tour de press k Rampage a Mrakodrapu, ale Jumanji je to jedno. Díky dalšímu ultra-nízkému poklesu 21,5 % přidal dost možná nejúspěšnější blockbuster roku 2017 do kasičky dalších 4,5 mega a k dnešnímu dni přepočítává 393 mega jenom z Ameriky. Nemluvě o dalších 537 milionech ze světa. Co z toho vyplývá? V Americe padnou 4 kila a my už se pomalu můžeme těšit na závěrečnou premiéru povedené komedie v Japonsku, která klidně může pošoupnout celková čísla na dohled miliardy. Nebo že by snad... Ne, tomu prostě pořád nevěřím.

Celosvětové tržby filmů za rok 2017

Osmé místo = Padesát odstínů svobody. Třetí díl bible ne(u)spokojených paniček útočí na 350 mega celosvětově a bude brzdit až někde pod 400 melouny. V Americe to potom bude pravděpodobně stačit na klasické kilo. I díky dalším 3,4 milionům dolarů, které znamenají průběžný účet vystavený na 95,7 mega. Pozitivní každopádně je, že další díl už nebude a autorka E.L. Jamesová se z těch peněz třeba při nějaké erotické praktice udáví. Ale samozřejmě nic ve zlém.

Na devátém místě pořád nechce vyklízet pole Největší showman. Snad už pátý týden v řadě oznamuje pokles o 20 % a díky tomu přepočítává 164 mega jenom z Ameriky. Ve světě se na zpívajícího Hugha Jackmana organizujícího revue podivínů také pořád chodí a pokud to bude takhle pokračovat i dále, tak padnou 4 kila. Tomu nasvědčuje i průběžných 376 melounů. Na tomto místě (už opravdu naposledy) suše připomenu, že byl otevírácí víkend před Vánoci necelých 9 mega!

No a peloton zakončuje levná slzopudná romantika Every Day distribuovaná znovuzrozeným studiem Orion Pictures. To se proslavilo sázkami na legendární filmy let minulých jako Četa, Tanec s vlky, Mlčení jehňátek, Robocop, Amadeus (V.I.M. za půl roku) a další. Posledních 25 let však o studiu nikdo neslyšel a já si osobně myslím, že nějaký zapadlý produkční koupil cool znějící jméno ve výprodeji za pět padesát a poslal s tímhle štemplem do kin levnou romantiku. Ta má na kontě 5 mega z Ameriky a už za týden si na ní nikdo normální nevzpomene.

Víkendové tržby v amerických kinech

Jak to bude v zámořských kinech vypadat příští víkend? O místo na výsluní budou bojovat nenápadný Gringo: Zelená pilule s čím dál víc sexy Charlize Theron, céčkový thriller Hurricane Heist režírovaný bohužel také céčkovým Robem Cohenem, první pokračování parádního hororu Oni a hlavně sci-fi pohádka V pasti času. Ta má po úspěchu Black Panthera naprosto ideální výchozí pozici, ale zabíjí ji mizerné recenze. Padne v tomto případě alespoň 40 mega za první víkend? To vám napíše příští neděli Cival. Čau.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (14)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace