Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Které hollywoodské studio vyhraje rok 2018? (1/2)


ikona
TedGeorge
50 odstínů šedi50 shades of greyavengers: infinity wardisneyincrediblesjason blumjurassic worldJurský svět 2marvelpadesat odstinu temnotytedgeorgetom hardytržbyvenom
Nejmocnější studia chtějí vaše prachy. Dáte jim je? 

Po vzoru minulých let tu máte článek zaobírající se vyhlídkami hollywoodských studií na rok 2018. Stejně jako v minulosti rozděluji článek na dvě části. V této se dočtete o Disneym, Universalu a Sony. Příští díl se bude věnovat Warnerům, Foxům a Paramountu. Lionsgate, Focus, A24 a další rozeberu ve speciálním článku. Na tomto místě si dovolím ještě jeden organizační dovětek. U jednotlivých studií půjdeme rovnou na jarní premiéry a odpustím si dlouhé úvody a hodnocení minulého roku. Vše se totiž dočtete v tomto tématu. Není nač dále otálet. Pohodlně se uvelebte, ke čtení si otevřete jakékoliv z těch desítek červených vín, co jsem v minulosti doporučoval, a jdeme na to.

Sony


Počet premiér v roce 2018: 15
Kolik odhaduji, že studio celkem vydělá v Americe:
1,2 miliardy dolarů
Kolik odhaduji, že studio celkem vydělá ve světě (včetně USA): 3,2 miliardy dolarů
Mezi studii se umístí na: 5 místě
KarelR se od Sony nejvíce těší na: Ano, na dvojku Sicaria!


Jaro

Sony začalo svojí letošní pouť kiny už 12. ledna a hned z toho byl propadák. Proud Mary představila akční a pomstychtivou Taraji P. Henson, tahle sázka studiu bohužel nevyšla. Díky bohu pro ně byl rozpočet pouhých 14 mega, a tak bude celkových 22 melounů z Ameriky ne zas tak tragických. Ale tratit na tom budou, o tom žádná. Zmínit na tomto místě samozřejmě musíme Jumanji, které vydělává stovky milionů dolarů celý leden a studiu zachraňuje nepovedený rok 2017 v kinech.

Už za týden se v zámořských kinech objeví Králíček Petr a já nechápu. Ono je hezké, že tvůrci ukecali Daisy Ridley, aby propůjčila hlas králičici. Zároveň je vtipné, že jí bude po vzoru Hvězdných válek ztěžovat život Domnhall Gleeson. Ale proč to proboha vypadá tak otřesně? Dobrá, digitální králíci jsou jedna věc, ale nefungující chemie mezi Rose Byrne a Gleesonem je věc druhá. Tuším propadák a vážně nevím, kdo na tohle půjde do kina. Ale třeba Sony výjimečně ví, co dělá.

 

Jaro má Sony slabé. Až 28. března pošle do velkého množství kin křesťanskou agitku Paul, Apostle of Christ. Vážně vám musím říkat o co tam půjde? Ve filmu hraje Jim Caviezel, Sony bude mít jako pokaždé propagaci v kostelech zdarma a tady se můžete podívat na půlminutový teaser. Rozumíte tomu správně, v českých kinech se filmu naštěstí nedočkáme.


Léto

Věřte tomu nebo ne, ale Sony si většinu léta dává pauzu! Pomiňme teď filmy ze stáje Sony Classics, které budou startovat v několika kinech a pravděpodobně se nedočkají desítek milionů dolarů z kin. První větší letní film bude až 15. června Superfly. To je remake (prý) kultovního filmu ze sedmdesátých let s Ron O´Nealem. Beru v potaz názor Rob Roye a film nikdy neuvidím. Ani originál, ani remake. Ale fanoušci Blaxploitation žánru jsou vítáni.

A teď už konečně k tomu zajímavějšímu. Na konci června měla původně startovat v kinech Barbie s Anne Hathaway, ale Sony se rozhodlo film o dva roky (!) odsunout. Místo toho dostaneme druhý díl Sicaria a já se nemůžu dočkat. Studio totiž nedávno vyslalo do éteru naprosto fantastický trailer a já po vzoru jedničky čekám kvalitku. Co se tržeb týče, tak první díl (produkovaný Lionsgate) si při rozpočtu 30 milionů přišel na 84 mega celosvětově a dvojka půjde rozhodně za kilo.

Pokud nějaký film letos vyhraje Sony jackpot, bude to třetí díl Hotelu Transylvánie. Příšerózní dovolená se do kin podívá 13. července a já bych si tipnul, že se tržby posunou na novou úroveň. Jednička vydělala celosvětově 358 mega, dvojka 473 a trojka se bez problémů dostane za půl miliardu. Padne i těch 600? Vzhledem k inflaci, klasicky velkým prodejům na domácích nosičích (jak jinak u animáků) a hejnu děcek s penály polepenými postavou Mavis, mi to přijde skoro jisté.

 

Úplně na jiné publikum bude cílit dvojka Equalizera. Ta zamíří do kin 3. srpna a vrátí se v ní jak režisér Antoine Fuqua, tak Denzel Washington. Vzpomínáte si ještě na jedničku? Ta šla do kin skoro ve stejnou chvíli jako první John Wick a vydělala po celém světě skoro 200 mega, tedy dvakrát víc jak John. Jenomže zatímco Wick se časem stal pomalu kultovním filmem, na jehož sequel jsme se těšili skoro všichni, Equalizer byl jenom fajn žánrovkou s naštvaným Denzelem. Neříkám, že dvojka nebude fajn, ale těší se tu na ní někdo?

Ani Sony se neobejde bez svého hororu. Jejich zástupcem v poli děsivých fláků bude 24. srpna Slender Man. Viděl jsem trailer, a byť to není úplná tragédie, nejsem si jistý velkým úspěchem v kinech. Na druhou stranu je třeba říct, že je vytvořený bubák Slender Man na internetu všeobecně docela známý a já se Soňákům vůbec nedivím, že těch pár milionů dolarů do produkce zainvestovali.


Podzim

Vzpomínáte si ještě na film 10 000 př. n. l? Rolland Emmerich před deseti lety zamířil se všemi svými trademarky do pravěku a byl z toho průměrný guláš, který skoro nikomu nechutnal. Říká se, že do stejné řeky dvakrát nevstoupíš, ale u Sony tohle pořekadlo očividně neberou vážně. Jinak by režiséru Albertu Hughesovi neposkytli blockbusterový rozpočet a nenechali ho natočit velký a výpravný film o domestikaci vlka. Budiž Alfa, řekli si. Signifikantní zároveň je, že měl film původně jít do kin už za měsíc, ale Sony premiéru nedávno odložilo právě na 14. září. Ne, tohle úspěch nebude.

 

Dostáváme se do října. Pátého se pokusí navázat na úspěšného Spider-Mana Tom Hardy ve Venomovi. V tuto chvíli nemáme v ruce (kromě několika obrázků) fakticky nic, a tak můžeme jenom spekulovat, jaký film Ruben Fleischer točí. Bohužel pro nás to nebude eRko a to je asi tak všechno, co teď víme. Docela bych však Venomovi úspěch přál. Hardy je velký masér a pořádný úspěch by si zasloužil. Je tip 600 – 700 mega celosvětově přehnaný?

O týden později jde do kin druhá Husí kůže. Vzpomínáte si na jedničku? Jack Black v ní naháněl monstra ze svých knih a dával prostor zazářit svojí dceři hrané Odeyou Rush. Ta ve filmu vyloženě zářila a vůbec se nedivím, že jí to odstartovalo kariéru. Jinak nevím, proč by vás to mělo zajímat, ale je jí už 20 let. Co možné tržby? Jednička si došla pro 150 milionů celosvětově, což je při rozpočtu 58 mega „so so“. Dvojka by byla ráda za dvě kila a těm já docela věřím.

 

Dostáváme se do listopadu a všichni si někam poznačte datum 11.9. - to se totiž podívá do multiplexů Dívka v pavoučí síti. Proč se tolik těším na další film z populární knižní série Milénium? Protože se režie ujal výborný Fede Alvarez a hlavní roli si zahraje moje oblíbenkyně Claire Foy, kterou nejspíš znáte jako Královnu Alžbětu. Pokud se nemýlím a je to opravdu tak skvělá herečka, jak si myslím, tak nám její Lisbeth vyrazí dech.


Zima (Respektive Vánoce)

Zatímco Disney a Universal si dopřejí na Vánoce jednu velkou premiéru, Sony do toho půjde hned dvakrát. Nejdříve se do kin podívá animák Spider-Man: Paralelní světy. Imf sice tenkrát napsal nejdelší trailerový MovieZone popisek všech dob, ale já vážně nevidím nějaký velký komerční potenciál. Celé mi to připadá jako obyčejný Cartoon Network produkt, který nevím proč míří na Vánoce (konkrétně 14. prosince) do kin. Uvidíme, třeba se mýlím a bude to decentní hit.

 

Mnohem víc si v Sony slibují od o týden později startující komedie Holmes a Watson, ve které se na plátně znovu sejdou Will Ferrell a John C. Reilly. Legrace je tedy zaručená a teď jenom doufat, že scénář nabídne i dobrou detektivku. Samotné datum premiéry jasně naznačuje, že studio na tuhle buddy komedii sází opravdu hodně a já se po mírně nedoceněných Bratrech z donucení na ty dva docela těším. Režíruje Etan Cohen, který si udělal jméno kvalitními scénáři, tak uvidíme.

Pro dnešek je to vše. Sony se bude muset hodně modlit, aby uspěla trojka Hotelu Transylvánie, Venom a Husí kůže. Jinak tam totiž žádný větší hit nevidím. Pokud pochybujete, tak to srovnejte s tou náloží, kterou divákům nabídne Disney a Universal. Příští týden si posvítím na Warnery, Foxy a Paramount. Najde se mezi nimi někdo, kdo Myšáka a Universaly prožene? Nechte se překvapit.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace