Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Přestává se Hollywood bát eRkových filmů?


ikona
TedGeorge
deadpoolkingsman: zlaty kruhtedgeorgetotržby
Mládeži nepřístupné filmy vydělávají čím dál víc peněz. 

Vítejte u dalšího tématu. Dnes si proklepneme eRkové filmy. Tušíte správně, všechno odstartovalo To. To před pár týdny naprosto nevídaným způsobem zbouralo pokladny kin a mnohým fanouškům universa tržeb vyrazilo dech. Otvírák atakující 130 milionů babek jenom v USA způsobil bolehlav nejednomu box office expertovi, který se zabírá tzv. trackingem (co nejpřesnějším odhadem tržeb filmu týdny před premiérou). Koneckonců jsem se škaredě netrefil ani já. Na následujících patnácti stovkách slov si posvítíme na eRkové filmy, jejich tržby a trendy s tím spojené. No a možná přijde i kouzelník. Nenechte se tedy přemlouvat, pohodlně se usaďte (respektive uložte) a ke čtení si otevřete slovenské Svatovavřinecké Nichta Circum ročník 2015.

To samozřejmě přeháním. Mládeži přístupné film jsou i komiksárny, povedené komedie, romance atd. A já se na tomto místě rozhodně nesnažím položit rovnítko mezi kvalitními filmy a snímky s přístupností R. Jenomže zeptejte se sami – kdy jste naposledy slyšeli o novém a nadějném režisérovi, který by netočil eRkové filmy? Vždyť i ten Whiplash Damiena Chazella byla tak neskutečně intenzivní jízda, že si došla pro R. Je na čase zahrát na pozitivnější notu.

Nerad bych si myslel, že nás čeká opakování let 2003-2004 a naděje, kterou vám na tomto místě zjevím, bude falešná. Všechno minulé jaro načal Deadpool. Komiksové filmy byly až do té doby (až na dvě výjimky, kterým se budu věnovat na dalších řádcích) doménou Marvelů a DC komiksáren.

 

Obří rozprávky s celosvětově známými superhrdiny lákaly do kin co nejširší sortu lidí disponující šrajtoflí. Právě Deadpool to (podle mého názoru) změnil. A to naprosto fantastickým způsobem. Vysněný a doslova vyžebraný projekt Ryana Reynoldse si se zanedbatelným rozpočtem 58 mega došel pro necelých 800 milionů v kinech po celém světě a kdo ví, jestli by včetně tenkrát zapovězené Číny neútočil na miliardu.

Husarský kousek se povedl zopakovat Loganovi o rok později. Hugh Jackman se rozloučil se svou nejslavnější rolí rosomáka se vší parádou a s více než 600 miliony dolarů jenom z pokladen multiplexů. Díky bohu, že volná adaptace komiksu Old Man Logan byla eRko. Raději si ani nechci představit, jak by to vypadalo, kdyby tomu tak nebylo. Já osobně se navíc hodně bál režírujícího Jamese Mangolda, ale ten kluk je pašák a všem ukázal, že když se chce, tak to jde. Opravdu je náhoda, že jsou jeho nejhorší filmy, tedy Wolverine a Knight and Day, PG-13 a ty nejlepší – Identita, Vlak do Yumy a právě Logan eRka?

 

Zároveň je třeba zmínit, že až donedávna byly eRkové komiksárny věcí naprosto nevídanou. Z těch větších stojí za zmínku snad jenom 300 a Watchmen, kterými si udělal dobré jméno Zack Snyder. Jinak bylo ticho po pěšině. Já jsem přesto optimistou. Co načal rok 2016, to dokončuje letošní kalendářní jednotka. A je to jízda přátelé.

Vemte si jenom posledních pár týdnů. Všechno načalo To. Po tragickém srpnu, kdy se do kin vážně vůbec nechodilo, se v září zjevila v kinech adaptace legendární knihy Stephena Kinga a diváci na to slyšeli jako pejsci na speciální píšťalky. K dnešnímu dni jsme za hranicí půl miliardy dolarů a vzhledem k tomu, že To bude ještě startovat v další desítce zajímavých trhů, můžeme klidně čekat konec pouti v kinech u bezprecedentních 700 milionů babek.

 

To samozřejmě není všechno. Zatímco srpen si užíval nespočet PG-13 premiér (fakticky všechny propadly), v září se to jenom hemžilo eRky, která dělala zase jednou znuděným pokladním v multiplexech radost. Dvojka Kingsmanů, Barry Seal, Americký zabiják – to všechno jsou mládeži nepřístupné filmy, jež okupovaly první místo ve víkendovém žebříčku nejvýdělečnějších filmů. Snad jenom ta matka! vyloženě propadla. Naše radost bude pokračovat i následující týdny, kdy Warneři posílají do kin chválou provázené pokračování Blade Runnera a Universalové se připomenou parádně vypadajícím Sněhulákem.

Do rovnice si přidejte fakt, že se letos do účetních knih nervózních hollywoodských účetních nesmazatelně zapsaly horory Uteč a Rozpolcený a máme vymalováno. Na předchozích řádcích jsem vám vyjevil, že v TOP 15 za rok 2013 nebylo žádné eRko. Letos tam bude minimálně Logan, Blade Runner a To. Pokračování Kingsmanů bude na tuto výsostnou pozici také útočit.

 

Nedělejte si iluze, že někdy v budoucnu začne Disney točit mládeži nepřístupné filmy, série Rychle a zběsile nám dopřejte alespoň pár kapek krve a Mimoni začnou fuckovat všechny okolo. To se nestane. Ale rád bych si myslel, že v ústředí Marvelu plánujícím sled filmů v kinech po roce 2020 zaznělo následující: „Hele, ten Deadpool to dokázal, nezkusíme to eRko třeba u sólovky Black Widow? Uvidíme, co to udělá. Oni na to ty lidi fakt chodí!“

---

Vytáhni v hospodě: Když už jsme u těch eRek – podívejte se všichni (pokud jste tak již neučinili) na film Vejdi do prázdna režiséra Gaspara Noeho. Marně teď vymýšlím nějakou TOP 11 doporučující filmy, ve které bych vám tento fantastický a nepopsatelný film vnutil.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace