Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

MoneyZone: Zbourá To hororové rekordy v tržbách?


ikona
TedGeorge
horortotržby
Rozbije pokladny multiplexů hororový game changer? 

Už pozítří je To tady. Zatímco čtenáři MovieZone chrochtají blahem nad prvními reakcemi na film, Warneři pomalu ale jistě chystají velkolepé oslavy. Adaptace legendární knihy Stephena Kinga totiž už ve čtvrtek začne vydělávat desítky a stovky milionů dolarů v kinech po celém světě. Jak vysoko může toužebně očekávaná děsivá podívaná dosáhnout? Pojďme si na ty vyhlídky posvítit. Po tom tržebním suchu v posledních týdnech jsme už potřebovali pořádné box office vzrušení.

Tak předně – to, že nás čeká velký úspěch, je jasné už od konce března. Právě tehdy debutoval první teaser, respektive trailer, a bylo z toho neuvěřitelných 200 milionů zhlédnutí celosvětově za prvních 24 hodin. Fakticky okamžitě se začaly objevovat odvážné (a amatérské) prognózy očekávající první americký stomilionový otvírák, který se pyšní přívlastkem horor. Hype byl cítit všude a člověk měl chvílemi pocit, že nadšení fanoušci spontánně vyjdou do ulic a začnou slavit první povedenou filmovou adaptaci jejich oblíbené knihy dobře půl roku před samotnou premiérou.

Tržební experti přehnaná očekávání krotili. Svoji roli v tom jistě hraje fakt, že se diváci v zámoří během posledních pár týdnů téměř odnaučili chodit do kin. Suverénně největším úspěchem poslední doby je tak dvojka Annabelle. Pokračování hororového spin-offu (uff) se sice dočkalo spokojených reakcí recenzentů a drží si (na horor) velmi pěkné hodnocení 68 % na RottenTomatoes, ale stejně to nebude stačit na víc než 110 mega ze zámoří. Kam tedy může dojít To, obtěžkané tím stejným žánrem a ruku v ruce jdoucím eRkovým ratingem?

 

Pokud si vyjedeme nejúspěšnější horory všech dob, tak na prvním místě vládne s neskutečnými 290 miliony z Ameriky Šestý smysl. Vzpomínáte? Tenkrát byla tahle nádherně vypointovaná Shyamalonovská duchařina skoro až společenskou událostí a nikdo jaksi neřešil přístupnost nebo fakt, že jde o zástupce hororového žánru. Diváci prostě chodili na blockbuster s pointou, kterou jim tenkrát (snad) nikdo nevykecal. Na druhém místě můžeme vidět už skoro 45 let starého Exorcistu. Vzhledem k inflaci je výsledných 233 mega USA snad ještě víc šílených a my už se pomalu dostáváme k relevantnějším konkurentům.

Mluvím tu samozřejmě o děsivém V zajetí démonů, Insidious a jejich pokračováních. Pohybujeme se v okolí 40 milionových otvíráků a celkových tržeb (v případě Conjuring 2x úspěšně) atakujících stomilionovou hranici. Pokud se budeme bavit pouze a jenom o hororovém otvíráku, tak rekord dodnes drží Hannibal, který si před 16 lety přišel na necelých 60 mega. Pokud se na chvíli vys-… nebudeme zabývat tržbami hororových pokračování, tak rekord drží před chvílí zmiňovaná jednička V zajetí démonů, která svoji pouť za 140 miliony dolarů z amerických kin odstartovala 42milionovým otvírákem.

 

Dobrá, to bychom měli konkurenci. Co na ní říká To? Ještě než se dostanu k mým vlastním spekulacím založeným na mnohaletých zkušenostech, vrozenému umu, chytrosti, pořád mi to ještě Cival nemaže, a šestému smyslu tržebního kecala, nechme promluvit analytiky, kteří se odhadováním tržeb živí. Ti očekávají otvírák mezi 50-60 miliony. Souhlasíte? Víte, co by to znamenalo, kdyby To otevřelo za 60 mega?

Největší zářijový otvírák všech dob je v této chvíli ještě pořád Hotel Transylvánie 2, který si před dvěma lety připsal na konto za první 3 dny promítání více než 48 mega. Já myslím, že se na tomto místě shodneme, že rekord padne. Co tam máme dál? Již zmiňovaného Hannibala. Šedesátkový otvírák by vymazal i tento hororový (a opravdu hodně dlouho nepřekonaný) rekord. Jenomže co když půjde It ještě o chlup o výš?

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace