Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

To zlámalo rekordy a přepsalo (nejen) hororovou historii!


ikona
Cival
Andres Muschiettiannabelleannabelle: zrození zlaBill Skarsgårdchristopher nolandunkerkemoji ve filmuloganovi parťácireese witherspoonryan reynoldssamuel l. jacksonspider-manstephen kingtotržbywarner bros.wind river
Klauni dobyli Ameriku a straší i ve světě. 

Tak tohle se Warnerům (a společnosti New Line Cinema) náramně povedlo. Po výjimečně slabém létě a rekordně zoufalých víkendech udeřila hororová adaptace To se silou, jakou ani největší optimisti nepředpokládali. Áno, trailer se těšil rekordnímu zájmu na síti, To je nejslavnější knihou Stephena Kinga a dost možná nejpopulárnějším psaným hororem novodobé historie. A konkurence v kinech je už pár týdnů na nule, přičemž všichni ví, že na podzim se daří v podstatě jen oscarovkám, animákům a hororům.

Přesto je úspěch To neskutečný a bezprecedentní. Umně šponované očekávání, které podpořily i pozitivní ohlasy z prvních projekcí, od kritiků i řadových diváků, vedly k tomu, že se z To stala jednoznačná kasovní událost podzimu, v rámci hororů a „překvápek“ pak i událost celého roku.

 

O neskutečně výnosných půlnočkách a monstrózním prvním dni v pokladnách vás už informoval KarelR. My teď už víme, že startovních 51 melounů z pátku se podařilo rozhojnit na famózních 117 milionů dolarů z prvního víkendu. Jde pochopitelně o mnohonásobně rekordní zářijový otvírák (maximum dosud držel Hotel Transylvánie 2 se 48 miliony) a druhý nejvyšší rozjezd eRkového, nepřístupného krváku, hned po fenomenálním Deadpoolovi, jehož 132 melounů může v podstatě překonat jen Deadpool 2.

NEJVYŠŠÍ ERKOVÉ OTVÍRÁKY

Je neskutečné, že To během jednoho jediného víkendu přeskočilo tak úspěšné hororové trháky jako Vřískot, Interview s upírem, Paranormal Activity, Ospalá díra nebo všechny díly SAW. Zároveň se ocitlo na dohled k celkovým výnosům V zajetí démonů, Kruhu nebo Blair Witch. Už o druhém víkendu To zdolá na amerických tržbách lahůdku Uteč (170 milionů) a nakonec si podá i vůbec nejúspěšnější eRkový horor historie, zdánlivě nepřekonatelného Vymítače ďábla, jenž si od zámořských diváků vyprosil 233 milionů dolarů (pochopitelně při nezohlednění inflace, s ní by byly tržby ještě o dva tři levely výš). Nezlomen pak zůstane nejspíš rekord „pégéčkově“ přístupného hororu Šestý smysl, jenž jako Shyamalanův debut vymámil z USA a Kanady 293 míčů.

NEJÚSPĚŠNĚJŠÍ HORORY HISTORIE V KINECH

 

Jde tedy o kolosální triumf. Nikdo si totiž ani v nejmenším nepomyslel, že by se To cpalo mezi pět nejúspěšnějších eRek v historii – mezi nimi je krom Deadpoola i Pařba ve Vegas, Matrix Reloaded, Americký sniper a stále nedostižné Umučení Krista. Domnívám se, že výdrž filmu nebude kdovíjaká, předpokládá to koneckonců sám hororový žánr i vývoj výnosů během samotného prvního víkendu, přes čtvrtmiliardu by ale americké tržby měly jít bez větší námahy. A to je totální pecka.

NEJÚSPĚŠNĚJŠÍ ERKOVÉ FILMY V AMERICKÝCH KINECH

Studioví hlavouni si teď budou pořádně drbat hlavy, zvlášť když se podívají na portfolio propadlých bubáčin a neúspěšných i nepovedených adaptací Stephena Kinga. Jak je možné, že zrovna tahle se tolik ujala? Jak se může stát, že si vede takhle výjimečně, když o úplně jedinečnou podívanou nejde?

TRŽBY ADAPTACÍ STEPHENA KINGA

Odpověď bych hledal právě v předloze – i když nejde o nejlepší Kingovu knihu, fóbie a podvědomé strachy v ní tematizované prostě nemají konkurenci. Smrtonosní klauni i zlo z kanálů se ani za několik dekád nedočkali adekvátního převedení na plátna. A tenhle hlad a tuhle mrazivou poptávku, jíž devadesátkový Tim Curry v nepovedeném seriálu/televizním filmu neuspokojil, bylo třeba něčím uchlácholit… i kdyby to mělo stát zjevně všechny peníze diváků. Mimochodem, ze zbytku světa jich už stihlo přitéct dalších 62 milionů.

Studia teď budou ze šuplíků tahat všechny možné scénáře vycházející z Kingových knížek. Dočkáme se určitě i spousty retro hororů, psychothrillerů s klauny a malými dětmi a děsivých kanálových epopejí. Zopakovat tenhle triumf bude ale přesto sakramentsky složité.

A je mimochodem hodně zábavné sledovat, jak trh nedokáže tyhle velké události, ty nečekané bomby typu Jurského světa a Deadpoola, predikovat. I když jsou rekordní předprodeje nebo počty přehrání trailerů, stejně uvažují vědmy v zajetých intencích, a tak se vždy až do půlnočních projekcí tipují výdělky sotva poloviční. Svět zkrátka někdy není připraven...

Zbytek žebříčku samozřejmě nemá nárok. Vždyť i stříbrná romantická komedie Který je ten pravý? aka Home Again se zmohla jen na devět milionů dolarů. Distributor se ve výroční zprávě vymluví na brutální konkurenci To, pravdou ale je, že Reese Witherspoon veškerou svou star-power před pár lety ztratila, a aby jako odkvétající blondýnka ještě zvládla zaujmout, musí se procpat do chytřejší podívané, než jakou skýtá tuctová romantická výplň.

Bronzovou příčku ještě uhájil Zabiják a bodyguard. Díky přisypání dalších pěti milionů se skromná buddy komedie vytáhla už na 64 mega jen z Ameriky, což je dvojnásobek rozpočtu. Reynolds s Jacksonem furt jásají.

Nová Annabelle je už skoro na stovce ze zámoří a na náramných 280 milionech celosvětově, což je další parádní hororový zářez pro Warnery. Jen vyznívá vedle To poněkud skromně.

 

Na pětce pak dál bojuje thriller Wind River, jenž opět expandoval a ze skoro tří tisícovek kin přidal na konto další tři miliony. Aktuálních 25 mega je adekvátní a solidní výsledek, jenž by ještě mohl podpořit nějaký ten oscarový šum (nominace za scénář a herecké výkony by nemusely být jen fantazií), ale to se už bude případně vztahovat spíš k uvedení na VOD platformách a nosičích pro domácí kino.

Weinsteini na téhle produkci nicméně škodní nebudou – a vy škodní taky rozhodně nebudete, pokud si na tuhle laskominu zajdete v rámci předpremiérové projekce do kina Aero v rámci 12. narozenin MovieZone.cz (když na Facebooku pozvete i své soukmenovce, a pak se s námi opijete, budeme jen rádi).

Filmy v druhé půlce žebříčku už nezvládly ani překonat hranici dvou a půl milionu dolarů, což dost dobře nepamatuju. Animák Balerína se právě díky téhle sumě vytáhl na patnáct milionů, což je celkově bída. Smutní jsou i strůjci Emoji Movie a Loganových parťáků, jejichž filmy přisypaly po milionu a nezaplaší tak bídné americké přijeti. Podobně doznívají i Dunkerk a Spidey, ti ale mají alespoň už solidně nahrabáno z dřívějška (Nolan krásných 187 mega, Spider-Man ještě líbivějších 327).

To ale všechny ostatní soupeře dohromady zválcovalo víc jak dvojnásobně, takže vlastně přepočítáváme jen drobáky.

Kompletní žebříček tržeb zde.

Za týden zkusí tenhle megahit podzimu alespoň malinko pozlobit Forsterovo drama s Blake Lively All I See Is You a light-bourneovská variace Americký zabiják.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace