Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 11: Hollywoodské propadáky, které nás mrzí


ikona
TedGeorge
tématop 11
Kvalitka, která v kinech prošuměla. 

Vítejte, ahoj. Váš zrak právě spočinul na dalším z řady TOP 11 článků mojí provenience. Dnes si posvítíme na filmy, které v kinech nezaslouženě propadly. Kvalitní film bohužel automaticky neznamená vysoké tržby a necelý tucet následujících filmů se nedočkal zasloužené odpovědi z peněženek diváků. Kritéria výběru? Film se mi musel líbit a zároveň u něj existuje předpoklad, že se vřelého přijetí dočkal i u většiny čtenářů MovieZone. Rozhodnul jsem se vynechat obvyklé podezřelé jako Blade Runner, Vykoupení z věznice Shawshank, Občan Kane a další. O těch už toho bylo napsáno mraky. Soustředím se (až na jednu výjimku) na filmy z posledních dvou dekád, které jste snad všechny viděli. Pokud ne, koukejte své resty napravovat a zkuste k tomu nakoukávání sehnat nějaké dobré Rulandské modré. Jdeme na to.

Poznámka k číslům v článku – využívám web The-numbers, kde můžete (hlavně u starších filmů) najít přesnější čísla než na Boxofficemojo. Nemá to vůbec žádnou souvislost s tím, že během psaní článku web Boxofficemojo nejede. Ehm.

3. Speed Racer (2008)

Rozpočet: 120
Tržby v Americe: 44
Tržby ve světě: 49,4
Tržby celkem: 93,4
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Závěrečná minuta je super, ale do té doby velké zklamání.
Vytáhni v hospodě: Jaký si myslíte, že je rekord v tržbách z jednoho jediného kina? Speed Racer se dočkal premiérové projekce pro 4000 lidí v losangeleském Nokia Theater a ten den v tom kině vydělal těžko uvěřitelných 500 000 dolarů.

Sestry Wachovské mají talentu na rozdávání. Většina z nás si to uvědomila až při nábožném sledování Matrixu, ale zpětně je třeba docenit i povedenou (a lesbičkami zalidněnou) Past. Není se tedy třeba divit studiu Warner Bros., že odkleplo 120 milionů dolarů na natáčení Speed Racera. Škaredě se spálilo. Heslo “Go, Speed Racer, gooooo!” bohužel dostatečně nerezonovalo u běžných diváků, kteří očekávali další Matrix. Vtipné je, že při pohledu zpět sice Wachovské Matrix nepřekonaly, ale znovu (a proti všem předpokladům) nabídly audiovizuální revoluci, která vlastně dodnes nemá konkurenci.

Vážně musím na tomto místě vyjmenovávat jednotlivé scény? Zapomeňte prosím na chvíli na šimpanze. Speed Racer je nářez od začátku do konce a infantilní postavy (a vlastně i příběh) vůbec neruší. Právě naopak. Jenom podtrhují suverénnost, se kterou si sourozenci jdou za svým cílem: poslat diváckou čelist až na zem oku lahodící peckou, na níž divák nemůže zapomenout do konce života. Jo, a obsazujte tu Christinu Ricci prosím vás častěji, pánové producenti.


2. Kiss Kiss Bang Bang (2005)

Rozpočet: 15
Tržby v Americe: 4,2
Tržby ve světě: 12,6
Tržby celkem: 16,8
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Nahláškovaná kriminálka, která pořád neuhnala tolik diváků, kolik by si zasloužila.
Vytáhni v hospodě: Shane Black měl problémy udat rok a půl psaný scénář k filmu. Zachránil ho až legendární producent Joel Silver (aneb Tom Cruise v Tropické bouři). Warneři film nakonec odsouhlasili se střídmým rozpočtem 15 mega. Byli ochotní nabídnout víc, jenomže roli detektiva odmítnul Harrison Ford a Val Kilmer není a nebyl právě velká hvězda.

Jsou kultovky a kultovky. Někdo uchcává nad pochcaným tepichem v Big Lebowském (nechápu), jiný nad panem Bílým v Gaunerech (chápu). Já upouštím moč při sledování Kiss Kiss Bang Bang a kromě scénáře za to může hlavně chemie mezi Robertem Downey Jr. a Valem Kilmerem. Na první pohled to celé moc nedává smysl, ale přes všechny ty hlášky a absurdní situace se trpělivý divák dobere rozhřešení, které mu udělá radost.

Shane Black možná při psaní scénáře nevěděl, co dělá, ale na závěr to nějakým zázrakem dokázal dát dohromady a splnil si svůj režijní sen. Neúspěch v kinech nechápu, v Cannes se tleskalo vestoje. Warneři se vyjádřili v tom smyslu, že jsou z kvalit filmu naprosto nadšení a následně to v kinech po celém světě naprosto vyhořelo. Shane Black si (alespoň tržebně) napravil renomé díky třetímu Iron Manovi. Jenom aby zase spadl do dolarové žumpy díky Správným chlapům.


1. Potomci lidí (2006)

Rozpočet: 76
Tržby v Americe: 35,5
Tržby ve světě: 34,3
Tržby celkem: 69,8
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Když MovieZone předloni vybírala nejlepší film dekády, nebylo o čem. Čirá genialita, z níž jsme v listopadu 2006 odcházeli totálně vyplesknutí (zdravím hlavně Qualkalima a Scroochyho!)
Vytáhni v hospodě: Až se na film znovu podíváte, zkuste spočítat, v kolika záběrech se nevyskytuje žádné zvíře.

Vzpomínám si, že byl při mých studiích v Brně na Potomcích lidí v kině 4x po sobě a nemohl jsem se filmu nabažit. Začít musíme režijním umem Alfonso Cuaróna, jenž se musel upsat ďáblu. Jak jinak si vysvětlit ty revoluční a nikdy dříve neviděné kamerové jízdy, které vyrážejí dech i rybám pod vodou? Počínaje šokující smrtí jedné z hlavních postav a konče proplétačkou mezi tanky, ten film je adrenalinová bomba, která však u luxusních kamerových hrátek nekončí.

Scénář vkládá postavám do úst promyšlené repliky, které jsou nadčasové. Dává proto smysl vyjádření režiséra, jenž chtěl, aby celý film působil jako dokument natočený v budoucnosti. Bohužel se ani na závěr mého článku nedočkáte happy endu. Na první projekci jsem byl jenom s dalšími deseti diváky a svět se bohužel nechoval jinak než naše domovina. Potomci lidí propadli a režisér se u studií vykoupil až Gravitací, která si přišla na více než 700 milionů dolarů.

No a to je všechno, přátelé. Diskuze je otevřená, tak tam nezapomeňte napsat, který filmový propadák vás v posledních letech pořádně naštval. Doufám, že se vám článek četl dobře a brzy zase "napřečtenou".

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace