Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 11: Nejlepší horory podle TedGeorge


ikona
TedGeorge
horortématop 10top 5top10
Hororové pecky, o kterých jste možná neslyšeli. 

pozn. redakce: Kdo je TedGeorge? Pokud jste někdy zavítali do eMZáckých diskuzí, určitě jste narazili na hyperaktivního chlapce z Českých Budějovic, který nás pravidelně zásobuje nejen temnou stranou filmových tržeb, ale také hororovými dojmy. Za poslední měsíce okomentoval a doporučil spoustu méně známých kousků, které se setkaly se slušnou diváckou odezvou. Pročež jsme ho požádali o sesumírování těch nejlepších do jednoho článku, aby v hlubinách internetu nezmizely úplně. Že je prezentuje svým tradičně roztěkaným stylem? To je holt daň za ulovení pár zajímavých tipů…

 

Že bych byl v kotlině česko-slovenské považován za jednoho z největších hororových odborníků, to se vážně říct nedá. Slasher, survival, found footage, gore… To všechno jsou pojmy, které pro mě až donedávna byly portugalskou vesnicí. Pletl jsem si je a pořádně nevěděl, co znamenají. Ale je to tak půl roku a něco se změnilo. Procházení největšího českého filmového webu, kde pokaždé zapomenu daný film ohodnotit, mi otevřelo dveře k žánrovkám, které by byla chyba minout. Tak proč se s vámi nepodělit o pár tipů, že? Často se sice budeme pohybovat v hodně béčkových vodách, ale vybere si snad každý. Když už ne v článku, tak určitě v diskuzi.

Jaká vlastně byla kritéria zařazení hororu do článku? No, musel jsem ten film vidět. Nechtěl jsem to brát horem dolem jako Karel, který polovinu filmů zmíněných ve svých tématech ani neviděl (hlavně ty z výhledů!) a spoléhá na to, že čtenáři koukají hlavně na obrázky. Každý z níže doporučovaných snímků jsem poctivě dokoukal do konce, přemýšlel nad ním a následně jej bez jakéhokoliv efektu doporučil ve filmové diskuzi. Dalším kritériem je neprovařenost. Ano, mohl bych tu do aleluja doporučovat filmy jako Conjuring, Insidious, Sinister, Fingering a další, ale what would be the point? Každý už je viděl, většině se líbily a nepsal bych nic nového. Raději tu zmíním filmy neznámé, jejichž kvalita může být pro mnohé pochybná, ale pokud nebudete hledat, tak si o nich nikde nic nepřečtete.

 

Prerekvizitou před zasunutím dvdčka do přehrávače tak je alespoň malinká náklonnost k žánru, který je (často neprávem) brán jako pokleslý. Psát tu o zasunutí ale není samoúčelné. V kinech těch hororů totiž zrovna moc nepotkáte. Když už tam nějaký zavítá a projde nekompromisním domácím distribučním sítem, tak za moc nestojí. A kvalitativně tudíž nesáhá ani po kolena filmům, které se kinodistribuci vyhýbají. Čest výjimkám, samozřejmě. No, pojďme raději doporučovat.

Taste of Fear (1961)

Aspoň jednou do té historie zabrousit musíme. Dobře vím, že pro mnoho lidí začíná kinematografie až prvními (čtvrtými) Star Wars, a tak vám tady rovnou naservíruji ten nejlepší zapomenutý horor, na který můžete narazit. Velká slova? Když tak nad tím přemýšlím, tak asi jo. Ale co už, Hitchcock se v hrobu překulil a já vás uvedu do situace: Do zlověstně působícího domu u ještě zlověstněji působícího jezera přijíždí za tatínkem dlouho ztracená dcera na vozíku. Neuvítá jí ale otec, ale zlov… ehm … zlotřile působící macecha a sympatický řidič. A čím že je to tak výjimečné? Atmosférou. Dům na samotě skrývá nejedno tajné zákoutí a hlavně při scénách v noci se prostě budete bát. Scénu v zahradním domku dokonce řadím mezi top 5 nejděsivějších scén, které jsem kdy viděl. Opravdu si stojím za tím, že se jedná o zapomenuty majstrštyk hororového řemesla, který se kromě atmosféry může opřít o parádní scénář zakončený dechberoucí pointou. Tak si ji hlavně nenechte vykecat. A málem bych zapomněl. V tomto 53 let starém černobílém filmu hraje Christopher Lee a už tady vypadá staře.

V/H/S - V/H/S 2 (2012-2013)

Já vím, já vím, tohle mnoho z vás bude znát. Ale zaznít to tu prostě musí. Pět různých režisérů natočilo na domácí kameru pět hororových povídek. Dohromady to tvoří jeden film, který vás zaručeně pobaví. Výhoda takového postupu je jasná. Když člověka nějaký příběh začne nudit, stačí počkat deset minut a na obrazovce se objeví jiný. Nemusíte rovnou vypínat film. Jednotlivé režiséry a příběhy tu snad není třeba popisovat. Jména borců za kamerou by vám asi nic neřekla a sami ihned pochopíte, čím je příběh jedinečný a odlišný od ostatních. „Véháeska“ měla v roce 2012 docela slušný úspěch, a tak hned o rok později následovalo pokračování. Zase stejný koncept, zase parádní pokoukání. Pokud bych měl z těchto dvou filmů vypíchnout jednu jedinou povídku, tak to bude Safe Haven - dvacetiminutové sektářské peklo, které vás nenechá vydechnout a donutí psát maily režisérům, aby něco podobného zpracovali do celovečerní stopáže. Jo a dobrá zpráva na závěr, příští rok se na nás chystá třetí díl – V/H/S: Viral!

Dying Breed (2008)

Představte si partičku mladých lidí, kteří se z hororově vděčných (rozumějte pochybných) důvodů rozhodnou navštívit Tasmánii. Ještě před odchodem do divočiny je v poslední výspě civilizace uvítá obyvatelstvo bojkotující zubní hygienu a dobré mravy. Burani v nejlepším slova smyslu. Klucí a holky je před odchodem pořádně naštvou a… nechtějte vědět, co se bude dít dál. Že je u nás dovolená v Tasmánii hodně okrajovou věcí? Jistě. Většina z vás nejspíš ví, že se jedná o reálný ostrov přilepený k Austrálii, tím to ale hasne. Dobrá, fandové Cartoon Network možná budou znát Tasmánského čerta. Vážně je tu ale někdo, kdo by chtěl Tasmánii navštívit? Inu, pokud ano, tak si preventivně pusťte Dying Breed a připravte se na shánění Blu-ray kolekce filmů Clinta Eastwooda. Že to nedává smysl? Ale dává. Odjet do Tasmánie na vlastní triko vám totiž nadále nepřijde jako dobrý nápad (filmy přece nikdy nelžou!) a budete potřebovat úplatek pro Mr.Hlada, aby vám na tomhle výletě dělal bodyguarda. Dying Breed je totiž přes veškerou svoji zábavnost urputným slasherem, ve kterém pochopitelně očekávejte krev, kuchání a napínavé honičky místním biotopem. Jo a jen tak mimochodem… fandové legendárního snímku Vysvobození si to dají povinně!

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace