Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

15 nejlepších filmů Russella Crowea


ikona
Mr. Hlad
american gangsterčistá dušegladiatorl.a. - přísne tajnémaster and commanderoscarrussell crowetéma
Oscarová hvězda slaví šedesáté narozeniny. Připomeňte si její nejlepší filmy.  

Russell Crowe slaví šedesát let. Jistě, můžete se mu smát, že už nevypadá jako Gladiátor a že se občas objeví v něčem trošku slabším, ale víte co? Ten člověk je hereckou ikonou tak dlouho, že mu to může být jedno. Doma má Oscara, byl tátou Supermana, vyrazil na moře jako kapitán válečné lodi, pod dohledem Ridleyho Scotta šel po krku nejmocnějšímu gangsterovi New Yorku, užíval si vína ve Francii a stal se hvězdou kolosea. A vloni jste ho mohli potkat na kolonádě v Karlových Varech. Šedesátka navíc ještě není zdaleka věk, ve kterém by bylo nutné ho odepisovat a mluvit o něm jako o hvězdě minulosti. Russell Crowe mnohokrát ukázal, že má široký herecký rejstřík a v Hollywoodu rozhodně ještě neřekl poslední slovo. Tak snad k téhle patnáctce jeho největších pecek brzy přibydou další. 

5. Americký gangster, 2007, r. Ridley Scott
Jak je to vůbec možné, aby se černoch u newyorské mafie těšil postavení Italů a možná i ještě většímu respektu, na to se táže jak podsvětí, tak detektivní oddělení v tomto krimi filmu Ridleyho Scotta,  zasazeném do konce šedesátých let a vycházejícím ze skutečných událostí. 

Americký gangster proti sobě staví detektiva Richieho Robertse, právě Russel Crowe, a Franka Lucase s tváří Denzela Washingtona, jenž se stává heroinovým králem Harlemu. Snímek přináší tradičně zajímavý kontrast gangstera se spořádanou rodinou a policajta, co se utápí v manželských nevěrách. Zatímco Frank pořizuje velký dům pro svou drahou mama, Richie si prochází rozvodem, a tak hledá realizaci v práci. Russellova specialita, hrdina se silným morálním kompasem a jistou posedlostí, který si předtím za svou pracovní věrnost vysloužil pozici vyvrhela, je zde využita vrchovatě. (Krauset)

4. Dobrý ročník, 2006, r. Ridley Scott
Slunná Francie, lahodné víno, krásná Marion, hajlzík Crowe a Ridley v pohodovém módu. Zlé jazyky by sice připomněly, že obliba Scottovy Cesty z města je v Česku mnohem vyšší než ve zbytku světa (CSFD hlásí 78 %, IMDb 6,9), ale tím si nebudeme kazit hezký jarní den. Čert vem všechna stokrát provařená klišé o boháči, co si jede vydechnout na půvabný venkov a při vzpomínkách na požitkářského strýčka se zamiluje do smyslné bohyně z pohostinství. Omšelý koncept je v rukou mistra opojná paráda, která přesně míchá nutné filmařské ingredience a díky tomu spolehlivě probouzí chuť na víno a muchlování i po desátém opáčku. Jak by také ne, když Russell Crowe se pro roli vyčůraného anglického workoholika snad narodil a proplétání Maxe mezi vinnou révou a nedobytnou servírkou je natočeno naprosto suverénně. 

Co dodat na závěr? Když už jsem pochválil dnešního oslavence Russella, tak zmíním precizní casting celkově a vypíchnu Alberta Finneyho. Fanoušci Hercula Poirota prominou, ale já ho objevil až v jeho dědečkovském věku. A díky bodré (občas skoro až pábitelské) poloze jsem si ho oblíbil v Erin Brockovich, Velké rybě a konečně nestárnoucím Dobrém ročníku. (TedGeorge)

3. Gladiátor, r. 2000, r. Ridley Scott
Do roku 2000 byl Russell Crowe „ten drsňák z L. A. - Přísně tajné“. Od roku 2000 je Russell Crowe Maximus Decimus Meridius. Velitel Severní armády. Generál legie Felix. Věrný služebník pravého císaře, Marca Aurelia… no však víte, možná největší borec v dějinách historických filmů. Gladiátor byl a dodnes je absolutním žánrovým zjevením, vypiplaným akčním nářezem, z něhož se dají citovat scény od rána do večera. Je s podivem, že mezi pěti získanými Oscary nebyl jeden pro Ridleyho Scotta, který tu už poněkolikáté prokázal svou režijní virtuozitu. Svět je ale holt plný příkoří, tak buďme rádi, že se s Gladiátorem nestalo něco horšího a jeho kvality se, jak říká jeden moudrý válečník, odrazí ve věčnosti. (KarelR)

2. L .A. - Přísně tajné, 1997, r. Curtis Hanson
Jedna z nejlepších detektivek s pohlcující atmosférou poválečného Los Angeles stojí na skvělých hercích, výtečné režii a výborném scénáři. A postavách, protože tu jsou hned tři dost odlišní hrdinové, kteří většinu času pátrají spolu, aby se pak spojili při závěrečném zúčtování proti zlu. Elegantní šmejd Kevin Spacey a naivní a trochu vyčůraný Guy Pearce odvádí perfektní výkony, ale z ústřední dvojice nejvíc září Russell Crowe. Jeho Bud White má u policie i zločinců pověst brutálního bouchače, jemuž to možná tolik nemyslí, vyrovnává to však svými pěstmi. Crowe ho ovšem dovedl zahrát jako postavu, která postupně před svým okolím i diváky odhaluje svoje vrstvy a ukazuje nejen inteligenci, ale i zranitelnost. A také to, že si je vědom své zasloužené pověsti a moc neví, jak svoje násilnické tendence kontrolovat. 

Na přelomu tisíciletí pravděpodobně nebyl v Hollywoodu lepší herec pro role drsňáků skrývajících pod svou tvrdou slupkou podstatně komplikovaný charakter. Právě tahle role ho vystřelila mezi herce, o nichž se začalo potichu šeptat, že by z nich mohly být hvězdy. A Croweovi stačilo pár let, aby ukázal, že v jeho případě to byla stoprocentně pravda. (Mr. Hlad)

1. Master & Commander: Odvrácená strana světa, 2003, r. Peter Weir
Megalomanský Napoleon válčil na počátku 19. století snad se všemi a výjimkou nebyla ani Velká Británie, která měla díky svému loďstvu ambice podmanit si celý svět. Právě do této doby zasadil Patrick O´Brian svoji první z dvaceti námořních novel, v níž hraje prim kapitán Jack Aubrey. Master & Commander není jenom epická naháněná z druhého konce světa, v níž letitý H.M.S. Surprise zápolí s mnohem agilnější francouzskou fregatou Acheron. Zároveň je to dechberoucí a překvapivě sevřená studie života na jedné lodi s posádkou, která by pro svého zavilého kapitána okamžitě položila život. Drsné scény, kdy dělové koule trhají na kusy loď (ten zvuk!), jenom aby o chvíli později zaúřadovaly neúprosné živly u Hornova mysu (ta kamera!), vyvažují hudební chvilky znovu výjimečného Crowea a osvíceného Bettanyho, nebo dojemná zastávka na Galapágách. 

Smysl pro povinnost holt není víc než přátelství. Dnes večer si Odvrácenou stranu světa pustím znovu a nebude to jenom kvůli Russellovi. Důchod si užívající Peter Weir byl jedinečný a vy možná při pohledu na jeho tučnou filmografii také překopete svůj žebříček TOP režisérů. (TedGeorge)

A kde máte Russella Crowea nejraději vy? 

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace