Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

15 nejlepších filmů Russella Crowea


ikona
Mr. Hlad
american gangsterčistá dušegladiatorl.a. - přísne tajnémaster and commanderoscarrussell crowetéma
Oscarová hvězda slaví šedesáté narozeniny. Připomeňte si její nejlepší filmy.  

Russell Crowe slaví šedesát let. Jistě, můžete se mu smát, že už nevypadá jako Gladiátor a že se občas objeví v něčem trošku slabším, ale víte co? Ten člověk je hereckou ikonou tak dlouho, že mu to může být jedno. Doma má Oscara, byl tátou Supermana, vyrazil na moře jako kapitán válečné lodi, pod dohledem Ridleyho Scotta šel po krku nejmocnějšímu gangsterovi New Yorku, užíval si vína ve Francii a stal se hvězdou kolosea. A vloni jste ho mohli potkat na kolonádě v Karlových Varech. Šedesátka navíc ještě není zdaleka věk, ve kterém by bylo nutné ho odepisovat a mluvit o něm jako o hvězdě minulosti. Russell Crowe mnohokrát ukázal, že má široký herecký rejstřík a v Hollywoodu rozhodně ještě neřekl poslední slovo. Tak snad k téhle patnáctce jeho největších pecek brzy přibydou další. 

15. Rychlejší než smrt, 1995, r. Sam Raimi
Jeden z prvních výraznějších zářezů Russella Crowea v Hollywoodu. Přestylizovaný western Sama Raimiho o turnaji nejnebezpečnějších pistolníků divokého západu byl narvaný slavnými hereckými tvářemi. Sharon Stone a záporáka si užívající Gene Hackman to táhli, Leonardo DiCaprio tu začínal a ve vedlejších rolích se objevila spousta známých ksichtů jako Keith David, Lance Henricksen, Sven-Ole Thorsen nebo Mark Boone Junior. Croweův bývalý zabiják, jenž se dal na cestu víry a nechce střílet lidi, tu působí tak trošku nezajímavě. 

Je to vedle hlavní hrdinky dost možná jediná opravdu kladná postava, nemá ovšem moc prostoru pro to, aby byla zajímavá. Naštěstí Croweovo charisma stačilo na to, aby držel krok se slavnějšími kolegy. A Hollywood se o něj začal zajímat. Rychlejší než smrt je však přeci jen zajímavé z úplně jiných důvodů. (Mr. Hlad)

14. Robin Hood, 2010, r. Ridley Scott
Cival se snažil Robina Hooda z toho žebříčku vystrnadit slovy: „Ale vy zas řeknete, že jste viděli nějakou prodlouženou verzi, která je na *** o hodinu dýl, a proto je super.“ Ano, právě touhle kličkou obhajuji zdejší přítomnost Robina Hooda. Chronologicky třetí historický spektákl s Russellem Crowem je bezpochyby tím nejhorším, kór v prostříhané kinoverzi, která výborně šlape jen první hodinu. 

Režisérský sestřih ale do filmu vrací lesní linku a další detaily, takže všechno konečně dává smysl a celý zážitek jde o úroveň výš. Podobně jako u Království nebeského tak platí, že byste si tuhle scottovku měli vychutnat v delší verzi. A kdy jindy to dohnat než na Russellovy šedesátiny, jeho ostatní pecky určitě dávno znáte nazpaměť.(KarelR)

13. 3:10 Vlak do Yumy, 2007, r. James Mangold
V dobách jeho největší slávy, tedy nultých letech, se nestávalo zase tak často, že bychom vídali Russella Crowea v rolích záporáků. O to šťavnatější tak byla jeho úloha nelítostného bandity v remaku známého westernu od režiséra Jamese Mangolda, který těm postavám vždycky uměl dát solidní péči. 

Tady Croweův Ben Wade řešil, že se ocitl v zajetí odvážného, ale v jeho očích pošetilého kovboje s tváří Christiana Balea, a zatímco byla jeho banda na cestě jej osvobodit, vedli společně oba poměrně zajímavé debaty předtím, než se nevyhnutelně ocitli tváří v tvář svým revolverům. Jednoduchý koncept, který nejen Crowe povýšil na nezapomenutelný zážitek. (do_od)

12. Správní chlapi, 2016, r. Shane Black
Když se Shane Black podepsal pod třetího Iron Mana, mohl se chlubit obřím hitem. A obří hity otevírají nové možnosti, třeba natočit si typicky shaneblackovskou akční buddy movie, která se odehrává v Los Angeles v sedmdesátých letech a soukromé očko Ryan Gosling tu musí při pátrání po zmizelé dívce spojit síly se stárnoucí mlátičkou Russellem Crowem. Ten se tu nestydí schovávat svůj věk a svůj pupek, ale pořád mu to v bitkách jde velmi dobře a pár facek byste od něj dostat nechtěli. 

Správní chlapi však stojí hlavně na dialozích, chytré krimi zápletce a černém humoru a stylové retro atmosféře. Crowe tu byl trošku jiný drsňák než třeba v Gladiátorovi, vlastně to byl spíš taťka, co se živí tím, že mlátí lidi, ve skutečnosti je to ovšem sympaťák, se kterým byste na to pivko zašli. I kdyby vám pár dní před tím měl zlomit nos. Práce je holt práce. (Mr. Hlad)

11. Muž z oceli, 2013, r. Zack Snyder
Nejlepší blockbusterové intro všech dob? No, tak daleko bych se asi nepouštěl, nicméně úvod na Kryptonu dodnes patří k tomu nejlepšímu, co kdy v komiksových filmech vzniklo, a nemalou roli v tom sehrál i samotný Crowe, kterého si Zack Snyder vybral do role Supermanova biologického táty Jor-Ela. 

Jasně, nejvíc badass věci předvede hned zkraje, díky šikovnému zapojení technologie jej ale znovu potkáváme i o mnoho let později v podobě hologramu, který již dospělému synovi radí, jak vlastně se svými schopnostmi naložit. „You can save her, Kal, you can save all of them.“ Nebudu zapírat, v kině jedna nebo dvě slzy ukáply. (do_od)

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace