Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

První dojmy: dračí fantasy Netflixu Mladá dáma


ikona
Jokolo
damselmillie bobby brownmladá dámanetflixprvní dojmyrobin wright
Jak se nám líbila nová fantasy od Netflixu? 

Juan Carlos Fresnadillo je režisér, jenž se před Mladou dámou věnoval zejména hororům či mysteriózním thrillerům. Jmenovitě ve světě zanechal největší stopu sequelem 28 týdnů poté, kde ukázal, že brutalita mu není cizí. Jedná se proto o poměrně překvapivou volbu pro dobrodružnou fantasy od Netflixu, jež má cílit nejen na dospělé publikum. Lákadlem pro náctileté pak může být zejména hvězda této platformy Millie Bobby Brown, která se tu vzpírá pohádkovým archetypům. Jak to tedy dopadlo?

 

Jak to vidí Cival:

Film Netflixu jako ze žurnálu. Nedotažený, formálně sterilní, vykrádající slavnější i osobitější žánrové předobrazy v zájmu přímočaré zábavy pro celou rodinu. Přesto mi to uteklo trochu příjemněji než drtivá většina podobných streamovacích rychlokvašek.

 

Titulní dráček totiž vypadá fajn, i když Šmaka logicky trumfnout nemůže, akční eskapády mají s přibývajícími minutami větší a větší náboj a minimálně po výtvarné stránce je cítit jak snaha, tak i kumšt. Fantasy spotřebka pro mladší diváky... ale proč jednou za čas koneckonců ne.

Jak to vidí Mr. Hlad:

Pořád si nejsem jistý, jestli je Millie Bobby Brown dobrá herečka a Mladá dáma mi v tomhle ujasňování moc nepomohla. Brown tu prakticky nesleze z obrazovky, ale že bych měl pocit, že předvádí něco zásadního, to taky říct nemůžu. Navíc první třetina snímku je vizuálně dost nehezká a u Netlixu asi navýšili rozpočet na make-up, Angela Bassett tu působí v jistých momentech až směšně a celé je to dost jednoduché a průhledné. Naštěstí jakmile přijde „zvrat“, režisér Fresnadillo přidá plyn a začnou se dít vcelku zajímavé věci. Naháněčka s drakem má docela atmosféru, pár chytrých nápadů i dostatek napětí na to, aby se člověk u Mladé dámy vcelku příjemně bavil.

Hlavní monstrum vypadá fajnově, atmosféra v jistých momentech sympaticky potemní a nemá to přepálenou stopáž. Ale že bych to doporučoval, kudy chodím, to říct nemůžu. Na netflixovku pokoušející se těžit jednu z nejslavnějších hvězd tohohle streamovacího giganta neurážející a celkem zábavná podívaná. Ale nic víc. Pořád však o level výš než dejme tomu Old Guard nebo Red Notice. Možná i o dva levely. 

Jak to vidí do_Od:

Už jsem věru viděl dost netflixovských fantasy výplachů na to, abych poznal, když se něco povede. A Mladá dáma zdaleka není tak ošklivá a hloupá, jak se možná po prvních trailerech mohlo zdát. Jasně, je to pořád do velké míry příliš umělý film plný digitálního pozlátka, který ztratí dobrou polovinu celkového napětí, když se člověk předtím podívá na trailer. Ale...

...příběh je docela funkční snaha o pohádkový horor s vcelku ucházejícími akčními scénami, sympatickou hlavní hrdinkou a příběhovým rámcem, který má hlavu a patu a svůj předem ohlašovaný feministický přesah neprodává tak kýčovitě, jako třeba pár let stará Škola dobra a zla. Efekty jsou fajn, záporák v podobě draka správně démonický a má to kupodivu moc pěkný soundtrack a slušnou kameru. V rámci žánru to je sice pořád jenom béčko, které do pár dní vypustíte z hlavy, na druhou stranu těch 108 minut uteče jako voda a na Millie Bobby Brown ve strhaných šatech od krve se zkrátka kouká hezky.

Jak to vidí TedGeorge:

Režisér brutálních 28 týdnů poté Juan Carlo Fresnadillo umí. Drak vypadá hodně fajn, naháněčka v jeskynních chodbách je napínavá a výprava celkově je taková poctivá a nesmrdící papundeklem. Kdyby snad v Hollywoodu dostali špatný nápad remakeovat Marshallův Pád do tmy, hororový úkol by podle mě Juan s přehledem zvládnul. Opatrně pochválím i mrštnou Millie Bobby Brown, která nesleze z „plátna“ a většinu stopáže padá, prchá, šplhá a kecá se slimáky. Nijak mě neiritovala a patří podle mě k těm lepším silným ženským hrdinkám, jež jsme v posledních letech mohli vidět.

Jenomže k čemu to je, když Netflix nepřekvapil a divákům zase a znovu naservíroval tuctový páteční content, který se ani nepokouší o jakoukoliv originalitu. Vše vám bude jasné už po deseti minutách, a pokud jste zaregistrovali klasicky spoilerující trailer, tak se snad ani neobtěžujte. Mladá dáma mě nijak nepohoršila (to by musela mít o půl hodiny víc), ale doporučení se ode mne prostě nedočká. Maximálně pokud milujete fantasy a při pohledu na draky se vzrušíte. Vidět a zapomenout by už pomalu mohl být Netflix tagline.

Jak to vidí imf:

Typická netflixovská limonáda s již typickou netflixovskou hvězdičkou, která projde a neublíží. Ach, to se píše samo, dámy a pánové. Mladá dáma je ve skutečnosti ze všeho nejvíc televizní pohádkou. Fresnadillo tu sice nemá takové ty papundeklové kulisy z Kavčích hor a na draka pravděpodobně padly nemalé peníze, ale všechno je to takové digitálně máznuté a načančané, všechny ty šrámy na Millie Bobby Brown na příliš správných místech, že se nikdy o nic nestaráte a jen absolvujete další a další povinné figury.

Natočené je to zkušeně, akční honičky vypadají akčně, ale jako celek je to strnulé, neschopné jakékoliv invence nebo třeba nadhledu, který "zachránil" konkurenční Princeznu s Joey King. Mladá dáma je jen odvar, v tomhle případě z Krvavé nevěsty a pohádkových klišé. Nijak mě to neurazilo, sledovanost to udělá, ale jinak je to ve všech ohledech potvrzení toho, že Netflix zůstává v zajetí svých produkčních "hodnot". 

Recenzi čekejte velmi brzy. 

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (5)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace