Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Rok 2023 v českých kinech: chybí české hity a mizí i diváci


ikona
Thomas
barbiekinomaniakoppenheimerostrovstrážci galaxietržby
Jak se v Česku vloni chodilo do kina?  

Tomáš Vyskočil alias Thomas z webu Kinomaniak je odborník na tržby domácích filmů. A každý týden vám o nich bude psát na MovieZone.

Další rok je za námi a s ním i finální ohlédnutí za českými kino čísly. Jaký byl rok 2023 podle filmů v našich kinosálech? V pandemických letech 2020 až 2022 nešlo přilíš dobře porovnávat a vysledovat trendy, pro rok 2023 je však typické, že se situace už uklidnila a můžeme vidět věci jasněji.

Prvním faktem je, že loňský rok byl v kinech slabší než ten předchozí. Do kin se prodalo 13,3 miliónů lístků, což je zhruba o 200 tisíc méně než v roce 2022, tedy zhruba o procento míň. Protože ale průměrná cena kino lístků stoupla skoro o 9 % až na 171 Kč, tržby kinofilmů stouply o více než 7 % na 2,275 miliardy Kč. Pohledem historie se tak stále držíme někde v roce 2015 či 2016, rekordní rok 2019 z hlediska tržeb (2,6 miliardy) i diváků (18,3 milionu) tak zůstává nepřekonán. Potvrzuje se tedy, že po odeznění pandemie se kina na svojí původní úroveň nevrací a je otázkou, zda se ještě někdy vrátí.

Druhým faktem je, že obecně nabídka filmů s kinopremiérou byla v roce 2023 slabší a nebýt dvou filmů uvedených ještě v roce 2022, bylo by to ještě horší. Přelévání hitů z roku do roku je časté, ale dominance Avatar: The Way of Water a Kocour v botách: Poslední přání byla taková, že tyto pouhé dva filmy pomohly v návštěvnosti hned 1,2 milionem prodaných lístků v roce 2023 a oba se umístily v TOP 5 nejúspěšnějších filmů roku. Na tržby by dokonce druhý Avatar mohl loňský žebříček stejně jako ten v roce 2022 vyhrát, ale protože je lepším ukazatelem počet prodaných lístků (Avatar hrál hodně dražších 3D či IMAX představení), skončil nakonec “až druhý”.

Filmové tržby v kinech od roku 1993

Třetím faktem je, že chybělo víc českých hitů. Kazma a jeho ONEMANSHOW - The Movie sice zboural první víkend všechny žebříčky návštěvnosti a jeho 291 tisíc diváků, se bude všem dalším jen těžko vyrovnávat, ale poté přišlo rychlé vystřízlivění a jeho druhý nej start všech dob se nepodařilo ani zdvojnásobit. Další české filmy najdeme až na konci první desítky a pouze dalším třem se podařilo překonat hranici 250 tisíc diváků, která je limitem pro hitovku - byly ty konkrétně komedie Ostrov (9. místo, 332 tisíc), Přání k narozeninám (11. místo, 269 tisíc) a Buď chlap! (12. místo, 251 tisíc). Zatímco rok 2022 byl pro český film rekordní, do týdenních TOP 20 se podívalo hned 47 nových českých filmů, loni už to bylo jen 29. Podíl národní kinematografie tak spadl z rekordních 52% (pandemický rok 2020) na aktuálních 25 %, čímž se vrátil na svoji před pandemickou úroveň. V rámci Evropy už tak nebudeme rekordmany, ale jen lepšími hráči.

Do popředí podílů se tedy opět vrátil Hollywood se zhruba dvou třetinovým podílem, vyjma dvojice Avatar a Kocour v botách za to může děkovat také překvapivé letní dvojce Barbie + Oppenheimer. Podobně jako ve zbytku světa se oba filmy uvedené ve stejný víkend nevymazaly, ale naopak skvěle doplnily. Barbie se nakonec stala diváckým vítězem roku (722 tisíc, 1. místo), Oppenheimerovi jen o fous v souboji s Kazmou (542 vs 545 tisíc) uniklo třetí místo. Americká kinematografie - znovu nejen u nás - naopak musela bojovat s komiksovou kocovinou. Po dlouhých letech blockbusterové nadvlády spadl loni podíl komiksových filmů na 8 % a za to mohou děkovat hlavně třetím Strážcům Galaxie 3 (459 tisíc, číslo 6), kteří přivedli do kin víceméně stejné množství diváků jako zbylých šest hraných komiksovek dohromady.

Naopak návratu na výsluní se dočkaly animované filmy všeho druhu, které po letech půstu opět atakují čtvrtinový podíl v návštěvnosti. Pomohla pestrá nabídka, kde nechyběly rodinné hity pro celou rodinu (Super Mario Bros., 390 tisíc, 7. místo), povinná návštěva rodičů všech nejmenších (Tlapková patrola ve velkofilmu, 341 tisíc, 8. místo), nenápadné trvalky, co si svůj úspěch tvrdě odpracovaly (Mezi živly, 318 tisíc, 10. místo), osvěžující animované komiksovky (Spider-Man: Napříč paralelními světy, 228. místo, 13. místo), holčičí muzikály (Trollové: Světové turné, 134 tisíc) i menší, lacinější filmy, které si našly své publikum (Mavka: Strážkyně lesaZoubková víla, Mumie, Kouzelná Beruška). I výborně hodnocený, ale diváky ne jednoznačně přijatý český zástupce (Tonda, Slávka a kouzelné světlo) se nakonec prokousal do TOP 50.

Ambicióznější filmy hledejme až v druhé části žebříčku, stále se potvrzuje, že pandemie zbavila zvyku chodit do kina hlavně náročnější fajnšmekry. Slušně se držel Napoleon (132 tisíc) či Zabijáci rozkvetlého měsíce (67 tisíc), ale nic super objevného jako Trojúhelník smutku se loni neobjevilo. Také horory stagnovaly a jejich čest zachraňoval jen virální hit Pět nocí u Freddyho (155 tisíc).

Historická návštěvnost v českých kinech od roku 1930 

Z individuálních výkonů musíme zmínit relativně slušný výkon na první pohled odepsaných filmů jako Gran Tourismo (111 tisíc), Hunger Games (142 tisíc), Dungeon & Dragons (181 tisíc) a cenu pro bojovníka roku získává Indiana Jones a nástroj osudu, který to i přes zklamané recenze dotáhl na 221 tisíc diváků, tedy kousek na dostřel TOP 10. Naopak na loňský rok nebude v dobrém vzpomínat předloňský šampión Tom Cruise, jehož sedmá Mission Impossible stejně jako ve zbytku světa také u nás pohořela a přilákala jen 105 tisíc diváků. Když pomineme komiksovky a vezmeme v úvahu poměr nákladů a diváků u nás, nejhůře dopadla hraná verze Malé mořské víly, na kterou u nás bylo zvědavo pouhých 54 tisíc diváků. Stejnou logiku můžeme použít i na české filmy, tam by nejhůře dopadl Úsvit, jehož 90 miliónů Kč se v kinech proměnilo pouze v 47 tisíc diváků a tržby necelých 8 miliónů.

Kompletní žebříček včetně tabulek a grafů zde

Do roku 2024 se tedy podobně stejně jako loni budeme koukat opatrně. Nabídka filmů zatím nevzbuzuje tolik očekávání, čeští kinaři budou muset opět spoléhat na české filmy a hledat nového hitmakera. Ze stávkami a komiksovou kocovinou nasáklého Hollywoodu budou letos přicházet nepředvídatelné premiéry. A všichni stále bojují s inflací, která žene nahoru nejen ceny lístků, ale nutí při obecně větších nákladech pro domácnosti oželet nepotřebné náklady. A návštěva kina se osekává mezi prvními.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace