Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

První dojmy: Rebel Moon Zacka Snydera


ikona
Spooner
Charlie Hunnamnetflixprvní dojmyrebel moonSofia Boutellazack snyder
Dokázal nám Zack Snyder přeci jen vytřít zrak? 

Tak se Snyderovi fanoušci konečně dočkali. Na Netflix včera dorazila jeho očekávaná velkolepá sci-fi Rebel Moon: První část – Zrozená z ohně, která chce být režisérovou odpovědí na Star Wars. Okolo projektu bylo samozřejmě dopředu velké haló, streamovací platforma chce okolo snímku vybudovat velkou franšízu a známý režisér už dopředu mluvil nejen o druhém dílu, jenž dorazí na jaře, ale samozřejmě o režijním sestřihu, co má prý vypadat úplně jinak než aktuální film. Což je věc, která nás nikdy úplně nenaplňuje optimismem. A to nejen kvůli nepěkným ohlasům ze zahraničí, ale také kvůli ne zrovna povedené režijní formě Zacka Snydera. Dokázal nás tedy tvůrce ve své novince překvapit, nebo jen naplnil „očekávání“?

Jak to vidí imf:

Je to rebel! Jen bohužel na svoje svaté války na sociálních sítích obětuje víc úsilí než na natáčení filmů. Já nechci přehnaně dlouhým komentářem jeho křížovou výpravu podporovat, už takhle budeme mít image pisálků, co nemohou Snyderovi přijít na jméno. Realita je ale mnohem prozaičtější. Rebel Moon je wannabe blockbuster. S průměrnými triky, rádoby epickými záběry, které jsou však zarámované do víceméně televizního looku a často spoléhají na nepříliš dobré herce a klukovskou fantazii fanouška vesmírných oper. Snyder bohužel není Besson, aby z reminiscencí na sci-fi brak vytesal osobitý Pátý element.

Dokonce už není ani Robert Rodriguez ve snaživém módu, takže ačkoliv jeho film občas připomíná Alitu (a Sedm statečných), nikdy v něm není to „něco" navíc, ať už jde o inspirace východními vlivy nebo francouzskou podivnost. Prostě je to jen přeplácaný fanfilm, v němž se postavy potácejí od planety k planetě a na konci proběhne osudová, ale pro další děj (nezapomínejte, že je to jen první půlka) vlastně zcela nadbytečná konfrontace. Star Wars pro chudé duchem, netflixovská cena útěchy pro ty, kdo letos marně čekali na Dunu. A zbytečná položka pro všechny ostatní. Šťastné a veselé, ale prosím raději u repríz filmového cukroví, které máte rádi.

Jak to vidí Mr. Hlad:

Že to bude až takový shit, to jsem fakt nečekal, ale už asi hodinu se pokouším najít něco, co by na Rebel Moon bylo alespoň trošku povedené. No dejme tomu, že ty masky a do extrému přehrávající záporák Eda Skreina jsou celkem fajn. Ale jinak jde o naprostou příšernost. Jestli někdo žil donedávna v naději, že Snyder je mizerný autor, pořád by to však mohl být alespoň obstojný realizátor, tak tady o tuhle naději přijde, protože v Rebel Moon se nepovedlo skoro nic. Pochybná kvalita triků by byl ten nejmenší problém, stejně tak jako laciné vykrádání snad všech velkých sci-fi filmů od Star Wars přes Pátý element, Flashe Gordona až po Matrix nebo Jupiter vychází. 

Větší potíž tkví v tom, že audiovizuálně je to celé ošklivější než patnáct let stará Kronika mutantů, že v akčních scénách není vidět ani prd. Snyder-kameraman pořád spoléhá na už regulérně otravné zpomalovačky, především však nezvládá ani pořádně snímat ty postavy, které zrovna bojují, a že tu žádný z hrdinů nemá osobnost nebo motivaci. Ne uvěřitelnou motivaci, jakoukoliv motivaci, protože verbování galaktických drsňáků obvykle probíhá způsobem „Pomůžeš nám? - Nevím, spíš ne. - A co takhle pomsta? - OK, tak jo“ . Ve výsledku tak dvě hodiny po obrazovce pobíhají nudné postavy, jimž šéfuje dokonale mdlá Sofia Boutella, vše se odehrává v hnusném prostředí a působí to jako dvacet let stará sci-fi, která už tehdy byla špatná. Vzhledem k tomu, že Snyder dostal od Netflixu bianco šek a mohl si dělat, co chtěl a on vytvořil tohle, je evidentní, že je jako filmař v naprostém hajzlu.

Jak to vidí Rimsy:

Festival otrlého diváka zjevně dorazil na Netflix a já už nikdy nechci nic nového od Snydera vidět – a dobrovolně se to rozhodně nestane. Úvod rebelské ságy je esencí toho nejhoršího a nejvysmívanějšího ze Snyderova režijního arzenálu. Nevhodné nadužívání zpomalovaček, do očí bijící nelogičnosti, trapným patosem prorostlá hra na osudovost a snad ze všeho nejvíc tvůrčí nesoudnost. Záporákem je nácek s kravatou, klasicky nechybí meziplanetární bedekr, vyjednávání probíhá na úrovni základní školy a seriózně zaznívají věty jako „Jsme víc než okovy, které nás poutají!“

Tohle že má být ona očekávaná pocta/vykradačka/aktualizace Hvězdných válek? Okopírovat několik příběhových motivů, zobrazením různých mimozemských ras se pokusit o iluzi rozsáhlého a pestrého světa a dokonce se vytasit se světelnými meči – ne, to opravdu nestačí na to, aby se z téhle céčkové parodie v drahém hávu (která chce být novou variací na Sedm statečných, ale příběhově je spíše na úrovni Hvězdné srážky) vyklubalo lákavé nastartování nové sci-fi ságy. Na Lucasově místě bych Snydera žaloval – ale ne ani za vykradení tolika nápadů, ale spíš za to, že se jeho jméno teď bude vedle toho nabubřelého břídila muset objevovat často.

Recenzi čekejte brzy.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (123)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace