Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Expendables 4 shořeli jak papír, bída novinek přála Sestře


ikona
Cival
barbieblue beetleconjuringdenzel washingtonequalizerexpendableshercule poirothororJason stathamkenneth branaghmegan foxpostradatelnísestrasylvester stallonethe nuntržbywarner bros.
Spasí někdo na podzim světová kina? 

Je to trochu smutný konec akčních legend. Právě Expendables měli éru osmdesátkových hrdinů o pár let prodloužit a dopřát jim luxusní rozlučku, výsledná série přetažená až do čtvrtého dílu ale tuhle příležitost zvládla promeškat. A Sly a spol. se loučí s nepopiratelnou pachutí. Nejen že totiž čerstvě machrují ve velmi průměrném akčňáku s hnusnými digitálními triky, nuznými bulharskými kulisami a křečovitou Megan Fox, ale Postradatelní 4 jsou navíc jednoznačný komerční propadák.

 

Start v amerických kinech za osm milionů je nefalšovaná ostuda. Zvlášť když se studio před premiérou optimisticky přetvařovalo a avizovalo i tak slabý, ale přeci jen důstojnější otvírák za deset až patnáct mega. Osmimilionová realita je ale ryzím zoufalstvím a smutným zamáváním před definitivním odlivem stárnoucích frajerů na streamy.

 

Jednorázovou nostalgickou radost, kterou měli Expendables přinést, se povedlo nakonec vytěžit třikrát, už to byl ale zázrak. Jednička a dvojka ještě atakovaly tři sta milionů celosvětově, trojka už spadla na 214 mega… a čtyřka? To je prostě ryzí fiasko, které v Americe zapíše jen dvacet mega. Katastrofa. Přihoďte k tomu podprůměrné recenze a matné reakce diváků a máme tu neoddiskutovatelně smutnou tryznu. Už fakt stačilo.

Mizérie Expendables jen dotváří bídu extra slabého víkendu, v rámci kterého americkým kinům zase kralovala dvojka Sestry. Stačilo jí na to pouhých 8,4 milionů dolarů. Další kasaštyk z nekonečně úspěšného Conjuring univerza hororového mistra Jamese Wana sice na výnosech klesl oproti jedničce, ale průběžných 204 mega celosvětově je už teď parádních a náramně výdělečných. A to ještě Sestra v multiplexech zdaleka nekončí.

 

Sestru kupodivu ani trochu neohrozil jiný horor Démon ve mně. Ten má přitom od kritiků solidních 64% pozitivních recenzí při ratingu 6,1 z 10 (málokdy se u hororu stane, že běžní diváci hodnotí hůř než recenzenti, tady se to kupodivu přihodilo), v událost ale tahle strašidelná novinka vůbec vyrůst nedokázala. Dva a půl milionu dolarů a sedmý plac jsou dalším zářijovým fiaskem a nad filmem se rychle zavře voda.

Stejně skromný start si na osmičce připsala prý i chytrá dramedie Peníze těch tupců (tady kritici chválí ještě víc), ta má ale jediné štěstí, že nestartovala na rozdíl od Démona ve dvou tisícovkách kin, ale jen v 615. Takže má nejen výrazně lepší divácký průměr na kino, ale i jakous takous šanci, že zvládne diváky vábit trochu déle.

 

Ani zoufalá kondice novinek pohříchu nepřinesla spásu Herculu Poirotovi. Přízraky v Benátkách totiž i po slabším otvíráku klesly o 56 % a posunuly se jen na tristních 25 mega z Ameriky. Celosvětových 71 milionů sice vypadá líp, ale i tak je jasné, že Poirot v kinech skončil a Branagh teď musí škemrat o pokračování u streamovacích gigantů.

Víc se divákům zjevně líbí jiné italské završení trilogie – Equalizer 3 totiž klesá pomaleji, tentokrát jen o třetinu. Jeho 141 globálních milionů ale vypadá přeci jen sympatičtěji a nosněji. Denzel holt moc často nezklamává a drsnou polohu jeho příznivci kvitují.

 

Barbie je tentokrát pátá, a i když má na kontě skoro miliardu a půl, její šance na oscarové triumfy malinko padají: Jakmile se v Hollywoodu dozví, že film klesl do modré barvy na ČSFD, nastane panika.

V druhé půlce žebříčku figurují ještě Moje tlustá řecká svatba 3, jejíchž třicet globálních třicet mega považuju za maximum možného, na devítce se dotrápil prodělečný a za mě i další extra nudný komiks od DC Blue Beetle a desítku stylově uzavírá Oppenheimer. Ten bude muset pro miliardu vymyslet ještě nějaká ta imaxovská znovuuvedení, i tak jde ale o kapitální triumf ve všech měřitelných ohledech.

 

Kompletní žebříček tady.

Za týden nás čeká slušná řežba novinek. Bohužel ale v nižších kasovních sférách. Vytěží z nich nejvíc desáté SAWTlapková patrola nebo slibné sci-fi Stvořitel? Život mě naučil, takže nejmíň dolarů čekám pro ten nejlepší film ze tří zmíněných…

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace