Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

První reakce: Stvořitel je nejlepším sci-fi roku


ikona
Spooner
creatorgareth edwardsprvní reakcestvořitel
Opravdu se nám tu rodí nová žánrová klasika? 

Na první pohled se zdá, že už nám moc velkých ambiciózních blockbusterů do konce roku nezbývá, jeden z velmi očekávaných však dorazí do kin už příští týden. Čeká nás totiž zatraceně nadějný Stvořitel, v němž se režijní talent Gareth Edwards (Godzilla, Rogue One: Star Wars Story) bude snažit přesvědčit o svých velkých kvalitách. V trailerech pak na to láká vizuálně velmi opojným příběhem z budoucnosti, v němž se voják s tváří Johna Davida Washingtona rozhodne před zbytkem lidstva chránit AI v podobě malého dítěte. Upoutávky slibovaly velkolepou sci-fi podívanou se slibným příběhem. Dokázal ovšem Edwards po výtečných trailerech naplnit všechny sliby?

Podle prvních reakcí na sociálních sítích to opravdu zvládnul. Na procentuální hodnocení na Rottenech si budeme muset ještě chvíli počkat, na sociálních sítích ovšem kritici zatím nešetří nadšením. Podle mnohých je Stvořitel nejlepším a nejoriginálnějším sci-fi kouskem za poslední roky, podle možná až příliš nadšených jedinců má novinka dokonce potenciál stát se novou žánrovou klasikou, která se navždy zařadí mezi Terminátora, Vetřelce a dalších legend. Což už jsou sakra silná slova. Stvořitel je podle nich zkrátka velkolepým a mistrně zrežírovaným spektáklem, v němž Edwards konečně naplno ukazuje své kvality. Jeho režie pak opravdu připomene práce mnohých klasiků, zároveň si ovšem pomáhá údajně chytlavým a vynalézavým scénářem i výtečnou kamerou Orena Soffera, díky níž by se dal každý druhý záběr zarámovat. 

Washington pak prý podává dosud nejlepší výkon kariéry a mladá Madeleine Yuna Voyles se představuje jako velký herecký talent. Jediné menší negativum je podle některých fakt, že se Edwards sice strašně moc snaží hrát na divákovu emotivní strunu, příliš se mu to však nedaří. To je ovšem jedna menší negativní kapka v jinak absolutně nadšeném moři, v němž se nešetří superlativy a mluví se o jednom z filmů roku. Tak uvidíme, zda po otevření hodnocení na Rotten Tomatoes tato bublina trochu splaskne, nebo nás opravdu čeká jedna z největších událostí (nejen) této sezóny.


© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace