Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

První reakce: Chudáčci s Emmou Stone patří mezi filmy roku


ikona
Spooner
chudáčciemma stonepoor thingsprvní reakceYorgos Lanthimos
Režisér Humra či Favoritky servíruje jeden z nejšílenějších filmů roku. A kritici ho milují. 

Filmový festival v Benátkách je v plném proudu a i letos existuje poměrně dost důvodů, proč ho sledovat. Své světové premiéry zde totiž má několik očekávaných snímků zbytku roku a titulů, jež mají ambice bojovat o Oscary. Ferrari od Michaela Manna sice úplně nenaplnil vysoká očekávání, solidně na sebe ovšem upozornila např. nenápadná novinka The Bikeriders s Tomem Hardym a Austinem Butlerem a špatně si u recenzentů nevede ani Saltburn od režisérky Nadějné mladé ženy Emerald Fennell. Jenže jak se zdá, absolutní favorit kritiků se vyloupnul jinde a má ho na kontě jeden z nejosobitějších tvůrců současnosti Yorgos Lanthimos. Řecký provokatér už svou oceňovanou Favoritkou či Humrem ukázal, že jeho filmy a tvůrčí styl rozhodně nesednou každému, i díky tomu si ho však kritici i diváci v minulosti oblíbili. A podle ohlasů z jeho novinky Chudáčci s Emmou Stone, Markem Ruffalem či Willemem Dafoem ho nyní bude řada lidí bezmezně milovat.

Režisérova variace na Frankensteinovo monstrum totiž má na Rottenech 100 % pozitivních recenzí s neskutečně silným ratingem 9,3. Tedy adept na film roku jako vyšitý. Není pak divu, že se kritici shodují v tom, že se jedná o Lanthimosův nejlepší počin v kariéře, který je vizuálně opojný, mistrovsky natočený, morbidní, ale také neskutečně vtipný a pořád zatraceně osobitý. Lanthimos se prý zase pořádně utrhl ze řetězu a zkouší, co všechno divák vydrží. A to včetně nahoty a sexuálních scén, kde se tvůrce opravdu nedrží zpátky. Hanbaté scény jsou zde údajně rozmanité, nespoutané a je jich víc než v celém hollywoodském mainstreamu za posledních deset let dohromady.

I přesto, že se řecký tvůrce údajně zase nedržel zpátky a jeho styl nebude sedět každému, se jedná o jeho nejvíce divácký film, jenž dokáže člověka uchvátit svých humorem, kompozicí záběrů i atmosférou či pohádkovými motivy. Chválí se pak samozřejmě i herci v čele s prý absolutně bezchybnou Emmou Stone, jejíž oživlou Belly Baxter je radost sledovat a uchvátí diváka v každém svém pohybu. Tady se chválí zkrátka všechno, od lahůdkově napsaného scénáře až přes kameru. Zdá se, že Lanthimosův nejambicióznější kousek vyšel na jedničku s hvězdičkou a pro fanoušky Terryho Gilliama či Wese Andersona se prý jedná o absolutní povinnost. My se ho však bohužel dočkáme až na začátku příštího roku.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace