Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Barbie a Oppenheimer stále dominují. Jak si vedla česká novinka s Duškem?


ikona
Thomas
barbiedvě slova jako klíčkinomaniakoppenheimertržby
Barbenheimer a českých kinech nepolevuje. 

Tomáš Vyskočil alias Thomas z webu Kinomaniak je odborník na tržby domácích filmů. A každý týden vám o nich bude psát na MovieZone. 

Pouze s minimálními poklesy oproti premiérovému víkendu vstoupil fenomén Barbenheimer do druhého týdne své nadvlády. Hollywoodská komedie Strašidelný dům a české drama Dvě slova jako klíč jen závistivě pokukovaly. Fenomenální Barbie sprintuje na první příčku letošního žebříčku a po druhém víkendu už je ve dvou třetinách cesty. Její premiérový start sice nebyl tak rekordní jako mají stále vedoucí Strážci Galaxie 3, ale po druhém víkendu je jasné, že marvelácká parta už moc dlouho první letos nevydrží. 

Barbie totiž poklesla o pouhá 2 % a přivábila více než 96 tisíc diváků za druhý víkend. To sice není nejlepší číslo všech dob (Bohemian Rhapsody s podobným startem před 5 lety dokonce stoupla o 11 %), ale i tak to značí mimořádnou formu, která má šanci zahýbat historickými tabulkami v dlouhodobém pohledu. Půl miliónů diváků už je jistých a uvidíme, zda bude mít odvahu někdo z premiér druhé půlky roku vyzvat Barbie na souboj o nej filmu roku. Strážci Galaxie 3 s aktuálními 455 tisíci diváky mají maximálně 2 týdny na to užít si první příčku.

Barbie navíc odskakuje v souboji roku svému pronásledovateli. Rozdíl mezi Oppenheimerem a Barbie byl u nás jeden z nejmenších na světě, už po druhém víkendu se však jejich tržební křivky začínají rozbíhat do podobného trendu jako ve zbytku světa. Oppenheimer klesl o 15 %, což by jinak samo o sobě bylo také mimořádné, ale bohužel zůstal zastíněn neskutečnou formou Barbie. Aktuální stav diváků celkem činí 214 tisíc a samozřejmě se také zdaleka nekončí. Nejen vyprodaný IMAX na Floře svědčí, že se bude chodit hodně dlouho a ještě pár protivníků novinka Christophera Nolana udolá. Ambicí je nyní stát se jeho nej filmem v českých kinech, stotisícový náskok Počátku by měl být vymazán během týdne. Pak už to bude jen o souboji o medailové pozice letošního roku, které vedle Strážců Galaxie 3 okupuje ještě Super Mario Bros. ve filmu s 370 tisíci diváky.

Další soupeři už moc šanci nemají. I když se český Ostrov, aktuálně stále ještě letošní číslo tři, vrátil do letních kin, má už jen zhruba měsíc čas vysbírat poslední opozdilce a pak podobně jako další české premiéry ze začátku roku (Buď chlap, Přání k narozeninám) se zaslouženě rozloučit. O slovo se navíc hlásí lokální novinky. Drama Dvě slova jako klíč navazuje volně na pět let staré Úsměvy smutných mužů, kteří při podobném startu okolo 20 tisíc diváků nakonec přilákali v úhrnu více než osminásobek. Rekordy se tedy lámat nebudou, ale pokud zájem vydrží, magická hranice 100 tisíc by mohla padnout. Skromně se také v předpremiéře s první tisícovkou diváků představuje další česká novinka Nikdy neříkej nikdy. Zásadní čísla o lokálních rekordech čekejme až v půlce srpna s premiérou Kazmovy Onemanshow, která v předprodejích vykazuje velmi velmi slibná čísla.

Proti Barbenheimerovi neměla šanci ani druhá větší novinka týdne. Zábavní atrakci Strašidelný dům z Disneylandu u nás tolik lidí nezná, a protože se nepodařil další husarský kousek jako před lety s Piráty v Karibiku, dorazilo o premiérovém víkendu jen zhruba 10 tisíc diváků. To je stejně jako zestárlý Indy a jeho Nástroj osudu, pátý díl si u nás drží stále solidní výdrž a brzy u nás překoná 200 tisíc diváků. Ještě o něco lepší aktuální skóre má pixarovka Mezi živly, která po ospalém startu každým týdnem nabírá na síle. Už potřetí mezi víkendově stoupla a také si připíše brzy překonání dvoustovky. Spolu s Indym to bude zajímavý příběh, jak odepisovaný film dokázal po prvotním zklamání nenápadně nabírat solidní výsledky.

Naopak zcela opačný příběh prožívá Tom Cruise a jeho sedmá Mission: Impossible. I přes nadšené recenze kritiků či diváků a solidní úspěchy předchozích dílů, Odplata - První část se dál propadá žebříčkem dolů. Tom bude rád za 100 tisíc diváků v českých kinech a podobně jako ve zbytku světa musí jen smutně koukat, jako mu sály a pozornost přebírá Barbenheimer. Sůl do rány mu ještě u nás sypou čeští kinaři, v letních kinech dál frčí loňský Top Gun: Maverick a v žebříčku tyto dva filmy už dělí jen tři místa. Ve zbytku žebříčku ještě stojí za pozornost slušná čísla hororu Insidious, který už má na dosah titul nej lekačky roku (55 tisíc vs 58 tisíc u nového Smrtelného zla) či zajímavý start nezávislé novinky Minulé životy, která se u své úzké cílové skupiny veze na vlně nadšených ohlasů. Naopak do žebříčku vůbec nepronikla další novinka Svět včerejška, která se v multikinech hrála naprázdno.

Kompletní žebříček tržeb zde.

Rozmanitou nabídku nabízí následující víkend – kromě zmíněné české novinky Nikdy neříkej nikdy nás čeká třeba nová verze Želvy ninja, pokračování žraločího akčňáku Meg 2, australský horor Mluv se mnou nebo mexická krimi Diamantový plášť. Do vybraných kin se také v obnovené premiéře vrací první Rambo. Ale všichni dále budou chodit na Barberheimera, takže změny v TOP 20 čekejte příští týden od čísla 3 a níže.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (14)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace