Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Indyho ponížilo hororové Insidious i drama o unesených dětech


ikona
Cival
disneyharrison fordindiana jonesindiana jones a nástroj osuduinsidiousinsidious: červené dveřejames caviezelkrakenteena rubymezi živlymission: impossiblenic ve zlýmpixarsound of freedom
Dobrodruh s kloboukem kouše další zklamání. 

Článek o kasovní pohromě Indiana Jonese nabídl Facebook čtvrt milionu svých milých uživatelů, takže logicky následovaly desítky komentářů o tom, jak si dovolujeme mluvit v případě Indyho o propadáku a proč preferujeme filmy o nebinárních veganských černoších. Že jde o tržby Fordovy rozlučky s kloboukem a bičem v této inspirativní diskuzi jaksi zapadlo. Co bohužel nezapadne je Indyho pokračující kaaovní tápání – už na prestižní Den nezávislosti, na který si přitom Indy nejvíc brousil svůj Nástroj osudu, totiž slavného archeologa předskočil úplně jiný film.

Rutinně vyhlížející drama Sound of Freedom zvedlo nejen téma ztracených dětí, ale hlavně zadky milionů bohabojných oveček. Studio s všeříkajícím názvem Angel tak se svou skromnou produkcí slaví další dolarový triumf – už třináct milionů připlulo během úterního Dne nezávislosti, dalších 27 v následujících pěti dnech, takže tahle povznášející náboženská agitka (s překvapivě fajn vizuálem a průměrným hodnocením 6,7 z 10 v prvních dvaceti recenzích) má na kontě působivých 40 milionů dolarů. Jim Caviezel už v takový hit ani nedoufal…

 

Indy tomuhle nečekanému tlaku o víkendu ještě zvládl odolat, sejmulo ho ale pokračování hororového Insidious. A celkem s přehledem. Páté pokračování populární série si došlo ke svému druhému nejvyššímu otvíráku. Pěkných 32 milionů nasměruje nové Insidious do Červených dveří, za nimiž bude čekat tak sedmdesát mega z Ameriky a podobná suma ze zbytku světa.

Recenze sice dávají palec dolů, ale divácké ohlasy jsou lehce nad průměrem, což při mizivém šestnáctimilionovém rozpočtu značí jediné – režijní debut herce Patricka Wilsona bude hodnocen jako velmi úspěšný. A Insidious může v kinech dál směle pokračovat. Je neuvěřitelné, kolik těch vysoce výdělečných producentských počinů už má hororový hitmaker James Wan ve své filmografii…

 

Naopak Indiana Jones dostal poslední pomazání. Mně osobně výsledný film ve své druhé půlce nakonec mile překvapil (rozebereme ve středečním liveku), to ale nic nemění na skutečnosti, že byznysově je nový Indy totální provar. Předražený přívěšek po letech k polomrtvé sérii vůbec nezvládl oslovit mladé diváky a výsledkem byl druhý víkend za hanebných 26 mega (pokles o 56%) a z Ameriky prozatím slaboučkých 121 milionů.

Indy v zámoří nepokoří ani dvě kila a stejná suma mu zůstane zapovězena i ve zbytku světa, což je prostě tragédie. Indiana Jones sotva dorovná na tržbách své pořizovací náklady a prodělá tak Disneymu desítky, ba možná i nějakou tu stovku milionů dolarů. A víte co? Dobře Disneymu tak. O slovutné značky od Lucasfilmu pečuje s perfekcionismem zmatené penzionované tetky (varování: souvislosti s producentkou Kathleen Kennedy jsou čistě náhodné), takže jejich hromadný úpadek je prostě nevyhnutelný.

 

Brambory loupe pixarovka Mezi živly, která se díky konci školního roku vyhrabala z nejhoršího. Rodinné projekce po vysvědčení a na začátku prázdnin nakoply neškodný animák po celém světě, takže se film může těšit ze skromných pětinových poklesů a posunout se na 109 mega z Ameriky a čtvrtmiliardu celosvětově. Po zoufalém otvíráku hotový zázrak, u Disneyho si teď musí držet palce, aby vzepětí vydrželo co nejdéle.

Animovaný Spider-Man na pátém fleku naopak po skvělém startu jen drží formu a chová se jako příznačná trvalka, co dává zapomenout na nálet těch zoufalých komiksových srágor prvního pololetí, které po zásluze kasovně shořely (463 milionů Ant-Mana 3 působí paradoxně ještě snesitelně proti 132 melounům ostudné dvojky Shazama a katastrofálním 261 milionům Flashe). Geniální animák už vylítl na 642 mega celosvětově, takže tržby oscarové a předcovidové jedničky (375 M) skoro dvojnásobně překoná. Takhle se to má dělat!

 

Do první pětky se ještě těsně vešla třetí víkendová novinka, americko-čínská dámská komedie Joy Ride. Ta sice nastřádala na úvod šest milionů, s lepší kampaní ale mohla útočit na mnohem vyšší mety, protože podle reakcí jde o komediální pecku. Na RottenTomatoes svítí 91% pozitivních recenzí s žánrově vynikajícím průměrným hodnocením 7,5/10 a i hodnocení diváků je nadstandardní, vetché studio Lionsgate ale nezvládlo potenciální letní hit adekvátně prodat.

Na sedmém místě bojuje komedie Nic ve zlým, která se v Americe slušně drží a půjde přes padesátku, celosvětově ale nedá ani kilo, a to je pro hrubozrnnou legrandu s hanbatou Jennifer Lawrence prostě málo.

 

Výrazně za očekáváním studia jsou i noví Transformeři, kteří sice zdolali čtyři stovky celosvětově, jde ale o (zatím?) nejhorší výsledek v rámci série. Dosáhnout i na rozpačitých 467 mega Bumblebeeho bude pro roboty všeho druhu těžké.

Desítku uzavírají dvě mořské víly: Ta hraná se může nakonec radovat z aktuálně velmi solidních 546 milionů celosvětově, ta animovaná Krakanteena Ruby přepočítává naopak hanebných 26 mega, takže jde o jeden z největších globálních propadáků nejen této sezóny. Šlápnutí mimo.

 

Kompletní žebříček tržeb zde.

Za týden pokusí kobercový nálet projekcí před oficiální premiérou přetavit v mohutný víkendový start Mission: Impossible 7. Osobně ale Cruiseovu akčňáku moc nevěřím, nejen kvůli rezervovaným prvním dojmům.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace