Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Hlavní cenu si z Varů odváží drama o zneužité seniorce. Uspěla i česká tvorba


ikona
do_Od
blažiny lekcecenykarlovy varykřišťálový glóbuskviffve jménu cti
Jak dopadl 57. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary? 

A je hotovo. 57. ročník MFF KV je oficiálně u konce, všechny důležité ceny byly rozdány, včetně cen prezidenta pro Robin Wright a Danielu Kolářovou (zkraje festivalu si je převzali taky Alicia Vikander a Ewan McGregor, Russell Crowe si pak z Varů odvezl glóbus za mimořádný přínos světové kinematografii), a na řadě je tak krátká rekapitulace.

Než se tedy podíváme, jak dopadla hlavní soutěž, který snímek si odváží diváckou cenu deníku Právo, či které snímky ovládly soutěž Proxima, pár slov k festivalu samotnému. V prvé řadě je třeba říct, že ačkoliv se letošní festival při pohledu na program jevil poněkud slabší nebo minimálně méně zvučný oproti předchozím ročníkům (a jiným festivalům), opak byl nakonec pravdou a jenom ve stěžejní části se tak objevila řada nadprůměrných až skvělých filmů, které na sociálních sítích i v místních kuloárech pravidelně sbíraly kritické i divácké ovace. Ostatně některé z nich jsme v uplynulém týdnu krátce i dlouze zrecenzovali. A na ty zbylé si ještě určitě posvítíme. Tak či tak se jednalo za poslední roky o nejsilnější programovou nabídku hlavní soutěže, za což si pořadatelé zaslouží velkou pochvalu. No a teď už k těm výsledkům.

Křišťálový glóbus za nejlepší film získalo bulharské drama Blažiny lekce o seniorce, která naletí podvodníkům a následně musí přehodnotit svůj morální kompas. Herečka Eli Skorcheva pak obdržela za tentýž snímek také cenu za nejlepší ženský výkon. Diváckou cenu deníku Právo si pro sebe zaslouženě urvalo parádní dobové drama Ve jménu cti z Francie. V soutěži Proxima pak bodovalo jihokorejské drama Početí, zvláštní uznání nicméně obdržel český snímek Brutální vedro v režii Alberta Hospodářského. Kompletní přehled výsledků naleznete pod tímto odkazem.

Za sebe můžu každopádně říct, že jsem v rámci pěti dní zhlédl 19 filmů, mezi jejichž vrcholy řadím projekci Master & Commander (viděno poprvé a úplně chápu to nadšení kolegů KarlaR a TedaGeorge) a francouzský snímek Ve jménu cti (Mr.Hlad šel taky, byl nadšený a píše recenzi). A to mluvím jenom o tom nejlepším, hned za nimi bych totiž mohl chválit několik dalších, včetně dvou českých počinů Úsvit a Přišla v noci, japonské anime Suzume, vítěze Cannes Anatomii pádu nebo zamotaného Netvora od uznávaného japonského režiséra Hirokazu Kore’edy. Do zklamání bych na rozdíl od zbytku redakce zařadil očekávaný Bod obnovy, který kdyby měl anglické znění a šel na Netflix, zdaleka nemá tak vřelé přijetí. Ale to už ať si každý časem ověří sám. Na druhou stranu jsem se díky nečekaným potížím s rezervací lístků vyhnul tři dny po sobě Hadímu plynu, tedy filmu, který většině diváků otrávil nejen radost, ale možná i chuť do života. Považuji to za svůj největší neplánovaný úspěch.

Příští 58. ročník MFF KV proběhne od 28. června do 6. července. „Příští rok to bude třicet let od momentu, co byl náš tým pověřen, abychom zmátořili karlovarský festival, a to se nám, myslím, daří,“ dodal na závěr prezident festivalu Jiří Bartoška. Od 10. července si každopádně můžete ve vybraných kinech užít výběr toho nejlepšího díky pravidelné akci Šary Vary. Promítat se bude v Aeru, Světozoru, Přítomnosti a Scalním letňáku v Brně.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace