Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

První dojmy: sci-fi Bod obnovy


ikona
Mr. Hlad
bod obnovykarlovy varykviffprvní dojmyRobert Hlozsci-fi
Dostali jsme po lahůdkovém traileru i podobně povedený film?  

Před pár týdny jsme s otevřenou pusou koukali na trailer na malou českou sci-fi Bod obnovy a rozplývalo se nad tím, jak úžasně to celé vypadá. A říkali si, že i kdybychom nakonec nedostali českého Blade Runnera, takhle odvážných žánrových projektů, které navíc svým audiovizuálem zvládají držet krok s Hollywoodem, u nás doopravdy moc nevzniká. Takže zvědavost byla velká. Takže asi nikoho nepřekvapí, že ve Varech jsme si na film rádi udělali čas. Co na Bod obnovy nakonec říkáme? 

Jak to vidí Cival:
Vypadá to náramně. A naštěstí od první do poslední sekundy. Je fascinující sledovat průměrně drahý český film, který takhle vizuálně ostojí ve svém žánru. Výkon kameramana, architekta i lidí za triky, kostýmy, maskami i designem je maximální a je obdivuhodné, že je producent s režisérem s takovým perfekcionismem vymačkali. Zručné režijní tahy navíc od první chvíle evokují Temné rytíře, Minority Report, Já, robot i Blade Runner, takže lze vrnět blahem velmi hlasitě.

Bohužel jádrem příběhu je velmi rutinní detektivka a vlastně nerozumím tomu, že si za deset let výroby nikdo nevšiml jak moc je monotónní, strnulá, v projevech postav kožená a vlastně i bez dramatických vrcholů a poutavých obratů. Navíc je nejen díky jménům a nonstop povídání (na atrakce samozřejmě nebyly peníze) místy trochu nepřehledná a některé její potenciální silné motivy nezvládnou vyniknout. Ve výsledku úchvatně nadesignované sci-fi, které se nenoří do akce, ale pohříchu ani ne do filozofie, a jen jede rutinní krimi linku - ale kochat se jí lze nonstop.

Jak to vidí Spooner:
Tak i u nás to přeci jen jde! Ano, i v českých poměrech se dá natočit více než důstojný sci-fi snímek, který sice musí viditelně kvůli rozpočtu dělat kompromisy, svým vizuálem, triky či architektonickým pojetím světa si ovšem neutrhne výraznou ostudu ani mezi zahraniční konkurencí. Na Bod obnovy se opravdu hezky kouká, fanoušek žánru si vychutná pár hezkých futuristických vychytávek a nápadů a je prostě hezké, že tohle můžeme vidět i v tuzemských kulisách, aniž by to vypadalo nechtěně směšně či amatérsky. Režisér Robert Hloz má evidentně nakoukáno a půjčuje si inspiraci, kde se dá, po řemeslné stránce je jeho debut na špičkové úrovni a já si ho v těchto pasážích dost užil.

Bohužel samotná detektivní linka sráží výsledné nadšení poměrně dolů. Je až příliš jednoduchá, předvídatelná, vlastně ne moc chytrá a při jednotlivých twistech či scénách budete chvíli přemýšlet nad tím, v jaké snímku jste to už viděli. Bylo by navíc špatně čekat od snímku českého Blade Runnera či něco podobného. Tady se zkrátka jede na vlnách malého, milého a tím správným způsobem sci-fi béčka, které má své příběhové rezervy a v poslední třetině mu znatelně dochází dech, i přesto mě to v tomto režijní a vizuálním podání nijak zvlášť neiritovalo. I přes jisté vady na kráse se tedy jedná o solidní sci-fi jednohubku, která dává navíc filmařům naději, že i u nás se dá s patřičným talentem natočit zdánlivě nemožná žánrovka. 

Jak to vidí do_od:
Jak často se povede, aby čeští filmaři dostali peníze na sci-fi? Ne moc. O to víc mě mrzí fakt, že když už se ty prostředky seženou a ta parta mladých lidí si dá takhle moc záležet, aby jejich film měl na české poměry parádní propriety a prvotřídní vizuál, už se nenajde nikdo, kdo by jim řekl, že s tímhle béčkovým amatérským scénářem ten snímek nemůže jít ven. Anebo ano, ale ať se to pak netváří tak strašně vážně. Co slovo, to bolest. Zajímavě načrtnutý svět, ale zároveň bez jakýchkoli funkčních zákonitostí. Do toho se zde vykrádají doslova všechna ta největší žánrová klišé nejen z filmů, ale i her, takže stačí mít jen trochu nakoukáno nebo nahráno a člověk prokoukne děj od desáté minuty a dál bude jen otrávený, jak neoriginální to má zápletku. 

Nelogické chování postav, šíleně banální motivace, záporáci za hranicí trapnosti, směšná snaha o vážnost, tohle všechno mi tak strašně kazilo dojem z jinak dobře vypadajícího filmu, že jsem od půlky prostě rezignoval a na konci už jen přemýšlel, jestli by se takhle ve Velkém sále hotelu Thermal tleskalo, i kdyby čeští filmaři natočili komiksový film na úrovni Morbia. Po včerejšku mám dojem, že ano. Český Blade Runner se nekoná. Co hůř, za rok už si ani nebudu pamatovat, že tohle české CGI cvičení vůbec vzniklo. 

Jak to vidí Mr. Hlad:
Kdybych psal na Bod obnovy recenzi, číselné hodnocení by bylo průměrné, možná lehce nadprůměrné a někoho by mohlo odradit od návštěvy kina. To by však byla obrovská chyba a hlavně něco, co bych si doopravdy nepřál. Malý pokus o českou sci-fi, který nás ve své upoutávce posadil na zadek, totiž rozhodně má co nabídnout a vlastně pořád zpracovávám fakt, že i u nás lze s relativně skromným rozpočtem natočit film, který vypadá tak dobře. Nemluvím tu jen o kvalitě efektů, ale o designu, práci architekta a schopnosti okoukávat to správné ze zahraničních vzorů a využívat to v českém filmu. Bod obnovy je do jisté míry přesně tím filmem, v jaký jsme doufali a ukazuje, že výmluvy typu „to u nás nejde“ jsou opravdu jen výmluvy. Jenže. 

Jenže celý ten úchvatný vizuál bohužel nedoprovází zrovna zajímavý příběh. Bod obnovy je v základu detektivka, bohužel však poměrně dost banální a nudná, protože se tu pracuje s minimem postav a řekněme, že když v nějakém filmu hraje Karel Dobrý (a hraje dobře), tak nějak očekáváte, že se z něj nevyklube lidumil. Jako krimi to s trochou snahy nakonec obstojí a i v práci s hrdiny dojde na pár zajímavých řešení, ale oproti audiovizuální stránce je celková průměrnost a neatraktivnost děje skoro až rušivá. Po odchodu z kina jsem si určitě neříkal, že jsme dostali průšvih. Ovšem kecal bych, kdybych tvrdil, že jsem nedoufal, že to bude lepší. Vlastně o dost lepší. Ale už za tu odvahu zkusit u nás sci-fi žánr a za to, jak skvěle Bod obnovy vypadá, si jeho tvůrci zaslouží, abyste jim věnovali dvě hodiny času a peníze za lístek do kina. A pak můžete spolu se mnou doufat, že příště už to bude skvěle šlapat všechno. 

Recenzi čekejte velmi brzy

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace